Kwestia spadkowa a ludzka zachłanność

• Autor wątku Autor wątku BWPS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BWPS

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Ziemia została wywłaszczona, a pieniądze zostały podzielone po równo na 4 części – mama oraz jej troje dzieci. Każdy miał swoją dolę, ale jedno z dzieci namówiło mamę na wybranie części pieniędzy z jej konta i wkrótce później, to samo zrobiło drugie dziecko. Mama przewidując, że straci w ten sposób wszystkie pieniądze w 2015 roku uczyniła ze mnie (najmłodsze dziecko) współwłaściciela konta, na którym pozostała część jej doli z wywłaszczenia ziemi. W tym roku mama umarła i stałam się tym samym jedynym właścicielem konta. Czy prawnie jestem zobowiązana do podzielenia pozostałej kwoty z rodzeństwem (które i tak ograbiło już wcześniej mamę, jak i przed jej śmiercią regularnie zabierało jej rentę) czy mogę dysponować tymi pieniądzmi według uznania. Jeśli to drugie, to jakie dokumenty powinnam złożyć, aby prawidłowo rozliczyć się z urzędem skarbowym i aby moje rodzeństwo nie pozwało mnie do sądu?

Pytam, bo moje zachłanne rodzeństwo chce zmusić mnie do podziału reszty pieniędzy na tym koncie na 3 równe części, twierdząc, że wybranie przez nich pieniędzy z tego konta miało miejsce dawno (2015), a więc jest to sprawa przedawniona i to, że wzięli te pieniądze o niczym nie świadczy i trzeba podzielić resztę na 3 równe części. Jednak, czy sam fakt, że mama zrobiła tylko ze mnie współwłaściciela konta nie oznacza, że to ja powinnam wszystkie pieniądze z konta otrzymać jako jedyna już osoba upoważniona do tego konta?

Bardzo proszę o udzielenie informacji na ten temat.

Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas i radę.

BWPS napisał:
Jednak, czy sam fakt, że mama zrobiła tylko ze mnie współwłaściciela konta nie oznacza, że to ja powinnam wszystkie pieniądze z konta otrzymać jako jedyna już osoba upoważniona do tego konta?
Nie.
BWPS napisał:
rodzeństwo chce zmusić mnie do podziału reszty pieniędzy na tym koncie na 3 równe części
Co do zasady rodzeństwo ma rację. Mama mogła pozostawić testament, w którym do spadku powołała wyłącznie Panią (w opisanej sprawie nie było możliwości złożenia przez pani mamę dyspozycji środkami z rachunku bankowego na wypadek śmierci, w której nakazałaby bankowi wypłacić środki z rachunku tylko Pani ponieważ rachunek był rachunkiem wspólnym). Jeżeli tego nie zrobiła (tj. nie sporządziła testamentu powołującego do spadku wyłącznie Panią) ani żadne z uprawnionych nie zawarło z przyszłym spadkodawcą umowy o zrzeczenie się dziedziczneia to spadek przypada wszystkim uprawnionym (wszystkim dzieciom + ew. małżonkowi) a środki znajdujące się na rachunku bankowym wchodzą do spadku. Dopiero uwzględnienie otrzymanych przez rodzeństwo darowizn mogłoby spowodować, że suma znajdująca się na wspólnym rachunku bankowym nie byłaby dzielona po równo pomiędzy spadkobierców (zmniejszone względem Pani byłyby prawa rodzeństwa do tej sumy). Jednak uwzględnienie otrzymanych przez rodzeństwo środków pieniężnych jako darowizny (wbrew ich woli) może nastąpić tylko w postępowaniu sądowym o dział spadku (można taki wniosek połączyć z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku) na zasadzie zaliczenia darowizn na schedy spadkowe.
Przepis prawny:
art. 1039 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn oraz zapisów windykacyjnych, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna lub zapis windykacyjny zostały dokonane ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
§ 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zaliczenia darowizny lub zapisu windykacyjnego na schedę spadkową także na spadkobiercę ustawowego niewymienionego w paragrafie poprzedzającym.
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych stosunkach przyjęte.
Póki co należy wnieść o stwierdzenie nabycia spadku i dział spadku. Z urzędem skarbowym rozliczy się Pani po zakończeniu tego postępowania (z tym, że Pani jako spadkobierca należący do kręgu najbliższej rodziny spadkodawcy jest zwolniona od podatku w przypadku terminowego złożenia zgłoszenia dziedziczenia do US).

Bardzo dziękuję za informację.
Chciałam się jeszcze dopytać, podążając według regulaminu Banku, gdzie miałam współne konto z mamą (wiedza zdobyta na podstawie rozmowy z doradcą klienta banku i potem też radcą prawnym):

ROZDZIAŁ 14 –Wypłaty po śmierci Posiadacza Rachunku
§ 95

7. Z dniem śmierci jednego ze Współposiadaczy Rachunku wspólnego Rachunek ten ulega przekształceniu w Rachunek indywidualny prowadzony dla żyjącego Posiadacza Rachunku (dzień przekształcenia).
Z dniem przekształcenia:
1) Żyjący Współposiadacz Rachunku wspólnego nabywa prawa i obowiązki jedynego Posiadacza Rachunku,
2) Posiadacz Rachunku może złożyć dyspozycję na wypadek śmierci,
3) pozostają w mocy wszelkie dyspozycje i polecenia płatnicze złożone do Rachunku przed dniem przekształcenia,chyba że Posiadacz po przekształceniu Rachunku je odwoła lub zmieni,
4) pełnomocnictwa udzielone do Rachunku przed dniem przekształcenia pozostają w mocy,chyba że Posiadacz po przekształceniu Rachunku je odwoła lub zmieni,powstają uprawnienia związane z wypłatą z tytułu poniesionych kosztów pogrzebu w razie śmierci Posiadacza przekształconego Rachunku, stosownie do zasad opisanych w ust. 1,
5) ewentualne roszczenia spadkobierców zmarłego Współposiadacza Rachunku mogą być skierowane jedynie do Posiadacza przekształconego Rachunku.

Na tej podstawie uważałam, że to ja mogę decydować o całej pozostałej kwocie na tym koncie, która jest mniejsza niż to, co moje rodzeństwo wybrało wcześniej (indywidualnie) i jak mam jeszcze podzielić tą pozostałą kwotę na równe 3 części, to oznacza, że mi jako dziecku z początkowej kwoty 300 tysięcy przypadnie mniej niż 30 tysięcy. Uważam, że to wielką niesprawiedliwość i jak najbardziej jestem gotowa na postępowanie sądowe w tej sprawie.

Czy zatem, aby udowodnić, że rodzeństwo wzięło te pieniądze powinnam poza wnioskiem o zaliczenie darowizn na schedy spadkowe, załączyć coś innego – czy przypadkiem moje rodzeństwo nie powinno rozliczyć się z darowizn z Urzędem Skarbowym i jak tak to czy ich zeznania podatkowe nie będą stanowiły dowodu, że wzięli już dużo pieniędzy od mamy?

BWPS napisał:
czy przypadkiem moje rodzeństwo nie powinno rozliczyć się z darowizn z Urzędem Skarbowym i jak tak to czy ich zeznania podatkowe nie będą stanowiły dowodu, że wzięli już dużo pieniędzy od mamy?
Jeżeli faktycznie zostały darowizny zgłoszone do US to jak najbardziej mogą stanowić dowód.
BWPS napisał:
Na tej podstawie uważałam, że to ja mogę decydować o całej pozostałej kwocie na tym koncie
Jeżeli środki na tym rachunku wspólnym zgromadzone stanowiły wyłączną własność pani mamy to weszły one do spadku, niezależnie od tego, że Pani obecnie jest jedynym posiadaczem rachunku. Posiadacz rachunku bankowego niekoniecznie musi być właścicielem środków zgromadzonych na tym rachunku.

Pozostaje kwestia udowodnienia przez ciebie ,ze pieniadze wypłacane z konta mamy przed jej smiercia zostały podarowane twojemu rodzenstwu.Bez pisemnej umowy darowizny i przelewów z konta mamy na konta rodzenstwa trudno bedzie ci udowodnic za dostali od mamy pieniądze za jaj życia.Rodzenstwo moze zaprzeczyć .

Powrót