Kwestia tablic rejestracyjnych

• Autor wątku Autor wątku warezxp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
warezxp

warezxp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry,

nurtuje mnie pytanie, czy tablice rejestracyjne w pojeździe muszą być "zawsze zamontowane", czy tylko podczas uczestniczenia w ruchu drogowym ? tj. podczas jazdy. Precyzując chodzi o to czy samochód który stoi na parkingu, nie uczestniczy w ruchu musi mieć zamontowane tablice rejestracyjne ?

W zasadzie musi, ale nie kojarzę przepisu, który by za brak wypełnienia tego obowiązku nakładał jakąkolwiek karę.

Art. 50a Prawa o Ruchu Drogowym:

1. Pojazd pozostawiony bez tablic rejestracyjnych lub pojazd, którego stan wskazu-
je na to, że nie jest używany, może zostać usunięty z drogi przez straż gminną
lub Policję na koszt właściciela lub posiadacza.
2. Pojazd usunięty w trybie określonym w ust. 1, nieodebrany na wezwanie gminy
przez uprawnioną osobę w terminie 6 miesięcy od dnia usunięcia, uznaje się za
porzucony z zamiarem wyzbycia się. Pojazd ten przechodzi na własność gminy
z mocy ustawy.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, gdy nieodebranie pojazdu nastąpiło z przyczyn
niezależnych od osoby zobowiązanej.
4. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio, gdy w terminie 6 miesięcy od dnia usu-
nięcia pojazdu nie została ustalona osoba uprawniona do jego odbioru.
5. Minister właściwy do spraw wewnętrznych, kierując się zasadą poszanowania
prawa własności oraz potrzebą zapewnienia porządku na drogach publicznych,
określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowy tryb oraz jednostki i warunki ich współdziałania w zakresie
usuwania pojazdów bez tablic rejestracyjnych lub których stan wskazuje na
to, że nie są używane;
2) tryb postępowania w zakresie przejęcia pojazdu na własność gminy.

(...) może zostać usunięty z drogi(...)

Tez czytałem, i definicja drogi jest bardzo szeroka.
droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

Także parking to tez droga ? I czy parking parkingowy równy ? Są parkingi które nie są drogą ?

Za sam brak tablic pojazd nie jest usuwany. Jeżeli dodatkowo występują inne czynniki np. znaczny ubytek lub brak powietrza w oponach, braki lub zniszczenia karoserii, kabiny, paromiesięczny brud na i pod pojazdem taki pojazd na pewno zostanie usunięty. A w przypadku braku korka wlewu paliwa nawet posiadanie tablic nie uchroni przed usunięciem.

To już coś, a mandat mogę dostać ? Chodzi o np. taką sytuację podjeżdżam pod monopolowy wysiadam i zostawiam auto, w aucie zrobiłem modyfikację i po wyłączeniu silnika "tablica się zmienia" na napis z moją ksywką. bardzo często panowie policjanci tam sobie patrolują, i stąd moje pytanie, czy dostanę mandat albo odholują. Bo pojęcie drogi jak wspomniałem jest bardzo szerokie, a poza tym tablice są swoistym dokumentem.

w aucie zrobiłem modyfikację i po wyłączeniu silnika "tablica się zmienia" na napis z moją ksywką.
Na mandacie może się nie skończyć.

Yhym... Widzę że nasze prawo nie bardzo na takie coś pozwala...

To jest jakieś miejsce gdzie mogę pozostawić auto z taka tablicą ? Np. parking osiedlowy, prywatna posesja ? Czy w ogóle nie jest dopuszczana taka "modyfikacja" ?

Ostatnia edycja:
Formalnie taka modyfikacja jest dopuszczalna. Bo nie modyfikowałeś jak rozumiem tablicy rejestracyjnej, a jedynie karoserię w taki sposób, że jedna tablica zasłania drugą.

Tyle formalności. W praktyce będzie to bardzo źle widziane przez służby. Mandatu nie ma za co wystawić.

Art. 50a Prawa o Ruchu Drogowym:

1. Pojazd pozostawiony bez tablic rejestracyjnych lub pojazd, którego stan wskazu-
je na to, że nie jest używany
, może zostać usunięty z drogi przez straż gminną
lub Policję na koszt właściciela lub posiadacza.

Czy pojazd wygląda na nieużywany? Jeśli nie, to kwestia tablic będzie drugorzędna. Chociaż jeśli ktoś się uprze, to odholowanie jest możliwe.

Karoseria też jest nie ruszana, po prostu z tyłu tablicy jest doczepiony emblemat z napisem, tablica odchyla się na tyle żeby mogła się obrócić o 180.

Z kolei w Art. 50a jest napisane że "Pojazd pozostawiony bez tablic rejestracyjnych lub pojazd, którego stan wskazuje na to, że nie jest używany..." czyli ja to rozumiem że odholowują jak niema tablic lub jak jest podejrzenie że jest nieużywany.

Powrót