Kwota brutto, a podatek

• Autor wątku Autor wątku pershing1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pershing1899

Użytkownik
Odpowiedzi
248
Witam serdecznie.

Jak naliczany jest podatek w naszym kraju? W jednym miesiącu zarobiłem 12.000 brutto i na konto dostałem 8600. W kolejnym było trochę więcej pracy i otrzymałem 17.800 brutto, a na konto "tylko 11.700". Od jakiej sumy naliczany jest wyższy podatek w skali miesiąca? Myślałem, że wejdę w drugi próg podatkowy jak w roku kalendarzowym przekrocze 120tys, bądź oddam w kolejnym roku w rozliczeniu PIT.

PS: czy mając rozdzielczość majątkowa z żoną możemy się wspólnie rozliczać? Jeżeli nie, to czy mając znów wspólnotę powiedzmy od lipca 2022 mogę się rozliczyć za 2022 Rok? Czy dopiero od kolejnego roku?

Poszukaj w necie jakiegoś kalkulatora wynagrodzeń z podziałem na miesiące i wpisz swoje kwoty. Niestety Polski Ład i ulga dla klasy średniej zaciemniły sprawę - najlepsze informacje o tym jak był wyliczony podatek (i składki!) będzie mieć twoja kadrowa.

Podatek co do zasady naliczany jest narastająco, czyli tak jakby przeliczany jest za każdym razem od 1 stycznia do końca danego miesiąca - przy czym potrąca się już zapłacone zaliczki.

Co do wspólnego rozliczenia, to przysługuje tylko w przypadku wspólności majątkowej trwającej przez cały rok (ew. od momentu ślubu w roku ślubu). Czyli dopiero od kolejnego roku w twoim przypadku.

Powrót