Kwota wolna na rachunku - zmiana przepisów.

• Autor wątku Autor wątku marekzegar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
"Uzasadnienie banku, który uwzględnił dni przed wejściem w życie ustawy jest logiczne, złamałby zasadę nie działania wstecz, gdyby policzył poprzedni miesiąc."

Nie rozumiem tego zdania..

W moim przypadku ,jeśli uważnie przeczytałbyś moją reklamację i odpowiedź banku t-mobile usługi bankowe opublikowaną na tym forum w tym wątku ,to jasno i klarownie wynika z niej ,że kwota wolna naliczana jest przez bank od 1 września a ustawa weszła w życie 8 września.

W dniach 1-7 września dysponowałem kwota wolną ok 7000PLN przy obrocie w tych dniach 1492 PLN a w dniu 8 września moja kwota wolna wynosiła 0,53 PLN i otrzymałem odpowiedź banku ,że nową kwotę wolną wykorzystałem ,ponieważ bank nalicza ją od 1 września.

Fakty są takie ,że od 1-7 września bank odliczał kwotę wolną od dwóch kwot (7000 PLN stara ustawa i według nowej ustawy 1387,50 PLN ) . Dla mnie jest to bezprwie

Wichniar5 napisał:
"Uzasadnienie banku, który uwzględnił dni przed wejściem w życie ustawy jest logiczne, złamałby zasadę nie działania wstecz, gdyby policzył poprzedni miesiąc."
Nie rozumiem tego zdania.. Dla mnie jest to bezprwie
Nie do końca wyszły im te zmiany.
Znajomy ma od niedawna zajęcie komornicze na koncie , jeszcze dwa m-ce i miałby spłaconą całość , nie przekroczyłby kwoty wolnej (pozostało mu ponad 6 tyś. zł.)
Po wpłacie przez firmę wynagrodzenia (50%) tj. 2200zł. na konto (pierwszego września) , wypłacił 1400zł. zostawiając 800zł. na poczet zleceniom stałym (czynsz , rachunki , pobierane 10go. dnia m-ca) i tu niespodzianka (brak środków na koncie)
To nie jest ok.

Każdy bank inaczej interpretuję ta ustawę.

Mam także konto w mbanku z którego nie korzystałem i przysługuje mi tam kwota wolna w kwocie 12.000 PLN ,pomimo nowelizacji 8 września.
Mbank sugeruje się datą blokady.

Jeżeli była przed 8 września ,to obowiązuje stara nieodnawialna kwota wolna.Jeżeli blokada została założona po 8 września ,to obowiązuje nowa odnawialna kwota.

Ciekaw jestem jak zareagują w moim przypadku.

W piątek uprawomocni się orzeczenie sędziego uznające za zasadną moją skargę na postanowienie komornika który chciał doliczyć mi VAT do kosztów egzekucji.
Sąd zmienił zaskarżone postanowienie i zmniejszył koszty egzekucji.

Komornik będzie musiał powiadomić bank .

W takiej sytuacji mbank może już naliczać moja kwotę wolną według nowych zasad.
Ciężko przewidzieć .Konsultant z mbanku poinformował mnie ,że jest to nietypowa sprawa i nie jest w stanie mi pomóc .

Jestem zmuszony obracać gotówką ,ponieważ któregoś pięknego dnia mógłbym się zdziwić a bank zasłoniłby się swoją interpretacja przepisów..

W mBanku opowiadają same głupoty,a za każdym razem kto inny dźwiga Twój problem i odsyła kolejny email,który nawet w przecinki,duże litery czy kropki ubogi.

damian xxx napisał:
Nie do końca wyszły im te zmiany.
Znajomy ma od niedawna zajęcie komornicze na koncie , jeszcze dwa m-ce i miałby spłaconą całość , nie przekroczyłby kwoty wolnej (pozostało mu ponad 6 tyś. zł.)
Po wpłacie przez firmę wynagrodzenia (50%) tj. 2200zł. na konto (pierwszego września) , wypłacił 1400zł. zostawiając 800zł. na poczet zleceniom stałym (czynsz , rachunki , pobierane 10go. dnia m-ca) i tu niespodzianka (brak środków na koncie)
To nie jest ok.

Z tym, że problem nie wynika z wprowadzonych zmian. Komornik w każdym postępowaniu wzywa do napisania wykazu majątku dłużnika. Tam należy wpisać między innymi na jaki rachunek bankowy wpływa dochód i można wnosić o zwolnienie tej części. Wtedy pieniądze są do wypłaty w banku bez względu na to czy jest kwota wolna od zajęcia, czy nie.

Dłużnicy zamiast traktować kwotę wolną od zajęcia zgodnie z jej pierwotnym założeniem, czyli jako zabezpieczenie na czas załatwienia formalności u komornika, traktowali ją jako więcej czasu, żeby komornika olewać. W efekcie wezwania ignorowali, formalności nie załatwili, a po wyczerpaniu tej kwoty nie mieli środków na życie.

Nie czytasz ze zrozumieniem
kwota wolna pozostała ok. 6 tyś. jeszcze dwie wpłaty i byłoby po długu , więc znajomy si bał o pieniądze na koncie.

Informować komornika o otwarciu nowego rachunku bankowego? Kwoty jakie tam będą wpływać to max 500zł,więc szału nie ma.Przekroczyć kwoty wolnej też nie przekroczę.
Poprzednie konto miałem zablokowane po zajęciu komorniczym.
Gdzieś czytałem,że mogę ponieść konsekwencje jak nic nie powiem ...

damian xxx napisał:
Nie czytasz ze zrozumieniem
kwota wolna pozostała ok. 6 tyś. jeszcze dwie wpłaty i byłoby po długu , więc znajomy się nie bał o pieniądze na koncie.

literówka

Na moim swiezym dosc przykladzie. Mialam bank bzwbk- skonczyla sie kwota wolna. Wczesniej konto mialam w ing i nigdy go nie zamknelam. Przeszlam do ing bo okazalo sie ze nadal mam kwote wolna 12 tysiecy! ( Mam 3 komornikow na koncie) od Pani uslyszalam ze jesli kwota mi sie skonczy i zmienie konto na inny bank to najprawdopodobniej znowu bede miala kwote wolna bo nikt tego nie weryfikuje!? Zdziwilam sie i mialam w planach zmienic konto bo zostalo mi kwoty wolnej 1600 i po wyplacie najnizszej krajowej juz kolejne wplaty poszly by na konto komornika, ale w zwiazku z wprowadzona zmiana na moim koncie zmienila sie kwota wolna na te 1380 z hakiem i moge dalej korzystac. Wiec wychodzi na to ze sprawy sprzed tego terminu tez sa ujmowane na nowych zasadach.

Powrót