Kwota wolna od podatku

• Autor wątku Autor wątku norbi7807
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbi7807

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień Dobry. Mam pytanie odnośnie sprzedaży na allegro olx itp.
Może zacznę od tego, że wspólnie z synem układamy klocki lego. To nasze hobby. Nie kupujemy nowych zestawów tylko używane klocki na kg na olx i w okolicy. Układamy zestawy w całość. Zostawiamy sobie te który nam się podobają a resztę sprzedajemy też jako używane na allegro lub olx. Przykładowo kupujemy klocki jako mix za 500zł i sprzedajemy złożone zestawy za 700zł. Czyli zarabiamy 200zł. Problem polega na tym, że na allegro jest udokumentowane że zarobiliśmy 700zł a nie 200zł bo tak naprawdę kupiłem w swoim mieście lub przez olx. Miesięcznie kupujemy klocki za 2000zł a sprzedajemy za 2500zł. Czyli zarabiamy 500zł miesięcznie plus zestawy które nam się podobają. Ale na allegro jest informacja że sprzedaliśmy lego za 2500zł a tak naprawdę zarobiliśmy 500zł. Czy mogę mieć jakieś problemy z urzędem skarbowym i może to być potraktowane jako działalność gospodarcza. Pracuję legalnie na etacie (najniższa krajowa) . Czytałem o kwocie wolnej od podatku. Czy dobrze rozumiem że można zarobić do 8000zł rocznie i nie wykazywać tego w rozliczeniu. A co jeśli kupimy w ciągu roku lego za 15000zł, sprzedamy klocki za 20000 i w ten sposób zarobimy rocznie 5000zł. Teoretycznie mam przelewy i dane osób od których kupuję lego na odległość ale na allegro nie ma informacji że kupuje klocki od ludzi tylko że sprzedaję i zarabiam przykładowo 20000zł rocznie co jest nieprawdą. Jeśli ktoś może mi odpowiedzieć to będę wdzięczny. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czyli nie mogę w ten sposób robić? A mogę prowadzić niezarejestrowaną działalność i sprzedawać klocki tylko wtedy nie mogę przekroczy 50% minimalnego miesięcznego wynagrodzenia. Wtedy wszystko będzie legalnie Ale na koniec roku i tak muszę w picie wykazać dochód? Dobrze rozumiem?

norbi7807 napisał:
... tylko wtedy nie mogę przekroczy 50% minimalnego miesięcznego wynagrodzenia. ...
Przychód nie może przekroczyć, Twój stanowczo przekracza.

To tylko przykładowe liczby. Czyli nie możemy przekroczyć 1125zł miesięcznie? A ile wynosi podatek dochodowy od takiej sprzedaży i kiedy go płacimy?

norbi7807 napisał:
... Czyli nie możemy przekroczyć 1125zł miesięcznie?...
Przychodu a nie dochodu. Działalność nie będącą działalnością gospodarczą rozliczasz w zeznaniu rocznym.

Czyli księgowej jak będzie rozliczać pit podaję kwotę przychodu jaką uzyskałem ze sprzedaży i ona wtedy oblicza podatek jaki będzie trzeba zapłacić?

Dziękuję Panu za pomoc. Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam jeszcze pytanie odnośnie sprzedawania w internecie, czy to allegro, olx czy coś innego bez działalności gospodarczej. Czy jeśli ktoś chce sprzedać swoje prywatne używane kolumny głośnikowe czy jakiś sprzęt elektroniczny za cenę np. 4000zł i nie wykaże tego w rozliczeniu rocznym to może mieć problemy z tego powodu? Przecież ludzie sprzedają prywatne dużo droższe rzeczy na allegro nie prowadząc działalności gospodarczej.

Takich dochodów nie wykazujesz w PIT.

Powrót