Kwota wynagrodzenia netto na umowie o pracę.

• Autor wątku Autor wątku Lapiduh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lapiduh

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Szanowni,

podpisałem umowę o pracę na okres próbny - 14 dni.
W umowie pracodawca umieścił zapis, że pracuję na cały etat, a wynagrodzenie to kwota 2500 zł netto (ustalona wcześniej ustnie kwota wynagrodzenia to 5 tys netto na m-c).
Czy pracodawca postąpił poprawnie wpisując:
1. kwotę netto,
2. połowę ustalonej kwoty wynagrodzenia (zważywszy na czas obowiązywania umowy - 14 dni, a nie cały m-c), czy może powinien wpisać całą ustaloną kwotę za cały m-c pracy?
3. Czy wolno zawierać umowy krótsze niż 1 m-c?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dodam, że jest to określone jako wynagrodzenie zasadnicze, ale bez informacji, że to wynagrodzenie miesięczne, czy, że to wynagrodzenie za te 14 dni, na okres których zawarto umowę.

1. powinno być brutto
2. jest ok, absurdem byłoby podawanie wynagrodzenia miesięcznego
3. może

W umowie powinna być wpisana kwota 5 tys zł jeżeli na tyle sie dogadaliście
Kwestia liczenia wynagrodzenia za 14 dni pracy to inna sprawa
kwota netto sprawia masę problemów przy liczeniu wynagrodzenia, ale jest dopuszczalna

Widzę, że nawet eksperci się różnią w ocenie tej sytuacji... Jakie są negatywne konsekwencje takiego zapisu dla mnie? Czy np podwyższone koszty uzyskania przychodu będę mógł odliczyć (w zw. z pracą poza miejscem zamieszkania)?

A Ty ile masz lat? Chyba nie o to chodzi, prawda?

skoro pytasz co stracisz to w swietle przepisów prawa pracy i podatkowych by odpowiedziec na to pytanie informacja ile masz lat jest niezbędna. zakladam że mniej niz 26, a jeśli mam rację to przy kwocie netto na umowie o prace jestes "w plecy" podatek którego osoby do 26 roku zycia nie płacą..

Mam więcej niż 26 lat. Zwiększone koszty uzyskania przychodu (praca poza miejscem zamieszkania) również w plecy? Dobrze rozumiem?

Proszę o podpowiedź, gdyż zbliża się koniec tej 2 tyg umowy i zapewne będzie mi przedstawiona propozycja przedłużenia. Czy jeśli ponownie pracodawca przedstawi mi umowę z kwotą netto, czy wówczas odzyskam podatek przy rozliczeniu rocznym z tyt pracy poza miejscem zamieszkania? Czy też dla tego rozliczenia nie ma znaczenia wpisana na umowie kwota brutto/netto?

pracodawca musi odprowadzić wszystkie składki , zusy itd. określenie kwoty netto nie ma znaczenia - netto to dla pracodawcy sporo liczenia w drugą stronę

Możesz nawet nieco zyskać - ppk, które samo w sobie jest nieobowiązkowe liczone jest z brutto i pomniejsza netto, w tym przypadku przystępując do programu w pewnym sensie powiększysz koszt pracodawcy bez uszczerbku na swoim wynagrodzeniu.

Dziękuję wszystkim za porady. Pracodawca znów wystawił umowę na kwotę netto, ale skoro to nie przeszkadza, to nie dyskutowałem. PPK tam nie mają więc raczej nic nie zyskam, ważne, że nic też nie stracę.

Lapiduh napisał:
PPK tam nie mają więc raczej nic nie zyskam,
wystarczy zgłosić swój akces a pracodawca ma obowiązek odprowadzać składkę, jezeli odmówi grozi mu spora kara

kara grzywny w wysokości od 1 tys. zł do 1 mln zł (art. 107 pkt 1 ustawy o PPK).

Powrót