KZK Gop Mandat bez podpisu wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Jutrzyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jutrzyn

Stały bywalec
Odpowiedzi
894
KZK GOP nie wystawia mandatów, a co najwyżej wezwania do zapłaty. Proponuję zapoznać się z tym tematem.

Witam 24.04 dostałem mandat konduktor może zdażył spisać dane z dowodu nic nie dał do podpisania tylko mówił przyjdzie pocztą to już było dziwne
08.06 grubo ponad 1,5 miecha nagle przychodzi wezwanie do zapłaty JAKIM CUDEM ?? Nie mogłem nawet uiścić mandatu do 7dni przez co kwota była by niższa a tak żądają ... 153 zł !!!! Co mam zrobić z tym fantem ? Czas oczekiwania przez co niemożność zapłacenia do 7dni no i do tego mandat bez podpisu ... a w liście są tylko dane osobowe .
Dodam do tego że konduktor nie dał mi żadnego kwitu nic tylko burknął przyjdzie pocztą i niestety przysżło to dopiero po takim czasie .

Niestety niezapłacenie za bilet kolejowy nie jest to wykroczenie i za to nie nakłada się grzywny w formie mandatu. Nie musisz nic podpisywać. Konduktor przyłapał cię, spisał twoje dane i na tej podstawie dział windykacji PKP z siedziba bodajże w Gnieźnie wystawił wezwanie do zapłaty.
Sam to przerabiałem z tym, że w moim przypadku miałem bilet, a konduktor stwierdził że bilet jest nieważny za co od razu wystawił wezwanie do zapłaty (też ok. 150zł). Oczywiście stoczyłem walkę z PKP. Po wykonaniu kilku telefonów i napisaniu kilku pisemek wygrałem z PKP.
Niestety pierwszym warunkiem do sukcesu w sytuacjach walki z PKP jest bezpośrednie złożenie zażalenia już na stacji po wyjściu z pociągu. Jak dobrze pamiętam składało się to u dyżurnego ruchu, jakiegoś ich kierownika lub naczelnika czy coś w tym rodzaju.

rafalu20 napisał:
Niestety niezapłacenie za bilet kolejowy nie jest to wykroczenie i za to nie nakłada się grzywny w formie mandatu. Nie musisz nic podpisywać. Konduktor przyłapał cię, spisał twoje dane i na tej podstawie dział windykacji PKP z siedziba bodajże w Gnieźnie wystawił wezwanie do zapłaty.
Sam to przerabiałem z tym, że w moim przypadku miałem bilet, a konduktor stwierdził że bilet jest nieważny za co od razu wystawił wezwanie do zapłaty (też ok. 150zł). Oczywiście stoczyłem walkę z PKP. Po wykonaniu kilku telefonów i napisaniu kilku pisemek wygrałem z PKP.
Niestety pierwszym warunkiem do sukcesu w sytuacjach walki z PKP jest bezpośrednie złożenie zażalenia już na stacji po wyjściu z pociągu. Jak dobrze pamiętam składało się to u dyżurnego ruchu, jakiegoś ich kierownika lub naczelnika czy coś w tym rodzaju.

eee ? to jest bilet autobusowy ...

Nie ma znaczenia czy to PKP czy PKS. Jechałeś bez biletu i tyle.
Te 7 dni liczy sie od dnia odbioru wezwania do zapłaty, czyli od 8 czerwca.

Tak a naliczyli mi opłatę za ponad 7dni jakim cudem ??

RE: KZK GOP Mandat bez podpisu

Mam dokladnie ten sam problem ... mandat przyszedł dzisiaj. co w końcu z tym zrobiłeś??

Powrót