J
Jutrzyn
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 894
KZK GOP nie wystawia mandatów, a co najwyżej wezwania do zapłaty. Proponuję zapoznać się z tym tematem.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
rafalu20 napisał:Niestety niezapłacenie za bilet kolejowy nie jest to wykroczenie i za to nie nakłada się grzywny w formie mandatu. Nie musisz nic podpisywać. Konduktor przyłapał cię, spisał twoje dane i na tej podstawie dział windykacji PKP z siedziba bodajże w Gnieźnie wystawił wezwanie do zapłaty.
Sam to przerabiałem z tym, że w moim przypadku miałem bilet, a konduktor stwierdził że bilet jest nieważny za co od razu wystawił wezwanie do zapłaty (też ok. 150zł). Oczywiście stoczyłem walkę z PKP. Po wykonaniu kilku telefonów i napisaniu kilku pisemek wygrałem z PKP.
Niestety pierwszym warunkiem do sukcesu w sytuacjach walki z PKP jest bezpośrednie złożenie zażalenia już na stacji po wyjściu z pociągu. Jak dobrze pamiętam składało się to u dyżurnego ruchu, jakiegoś ich kierownika lub naczelnika czy coś w tym rodzaju.