L4 a PUP

• Autor wątku Autor wątku tomaszek25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszek25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Potrzebuje porady w następującej sprawie:

Do dnia 21 maja tego roku byłem zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy. W tym czasie od dnia 8 lutego do 7 maja przebywałem na zwolnieniu L4, które dostarczałem do Urzędu Pracy. Łącznie przebywałem więc na L4 przez 89 dni. Potem je przerwałem, ponieważ wiem że Urząd Pracy skreśla z listy bezrobotnych osobe która, cytuje:

Pozostaje niezdolna do pracy wskutek choroby lub przebywania w zamkniętym ośrodku odwykowym przez nieprzerwany okres 90 dni, przy czym za okres nieprzerwany uważa się również okresy niezdolności do pracy wskutek choroby oraz przebywania w zamkniętym ośrodku odwykowym w sytuacji, gdy każda kolejna przerwa między okresami niezdolności do pracy wynosi mniej niż 30 dni kalendarzowych. Pozbawienie statusu bezrobotnego następuje z upływem ostatniego dnia wskazanego okresu 90-dniowego.
Następnie dnia 21 maja na własną prośbę wyrejestrowałem sie z Urzędu Pracy. Dnia 21 czerwca zarejestrowałem sie ponownie w Powiatowym Urzędzie Pracy.

I teraz mam pytanie. Przepisy mówią że poszczególne okresy przebywania na L4 nie sumują sie jeśli przerwy między nimi wynoszą conajmniej 30 dni. Czy jeśli pójdę na L4 od dnia 28 czerwca to nie zostane wyrejestrowany z Urzędu Pracy? Bo ostatnie L4 w Urzędzie Pracy skończyło mi sie dnia 7 maja. Od 7 maja do 28 czerwca minie więc dokładnie 51 dni kalendarzowych, więcej niż wymagane minimum 30 dni.

Tylko teraz zastanawia mnie czy okres 31 dni (21 maj-20 czerwiec) kiedy to byłem wyrejestrowany z UP (na własną prośbe) też wlicza sie do tego minimalnego okresu 30 dni przerwy między jednym a drugim zwolnieniem L4? Czy też może do wymaganego okresu minimum 30 dni przerwy pomiędzy jednym a drugim zwolnieniem L4 Urząd Pracy zaliczy mi tylko okres przebywania w rejestrze UP bez zwolnienia L4 czyli od 8 do 20 maja (13 dni) oraz od dnia drugiej rejestracji - 21 do 27 czerwca (czyli 7 dni) co dałoby razem zaledwie 20 dni, a okres 31 dni przebywania poza rejestrem UP pominie i wówczas zsumuje okresy przebywania na L4 a co za tym idzie wyrejestruje mnie z powodu przekroczenia liczby 90 dni zwolnienia lekarskiego jeśli doniose L4 od dnia 28 czerwca? :what:

Mam nadzieje, że przedstawiłem sprawe na tyle jasno i przejrzyście, by móc uzyskać odpowiedź na postawione pytanie.

Uprzejmie prosze o pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
==============================================
Witam.

Mam takie pytanie. Czy jeśli byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy tylko przez 7 dni to po wyrejestrowaniu mam jeszcze przez kolejne 30 dni prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej z tego tytułu? Czy jest to zbyt krótki okres? Bo wiem, że normalnie jest tak, że prawo do bezpłatnej opieki służby zdrowia wygasa dopiero po 30 dniach od dnia utraty statusu bezrobotnego. Ale czy dotyczy to również sytuacji, gdy byłem zarejestrowany w UP zaledwie 7 dni?

Uprzejmie prosze o pomoc i z góry dziękuje. Pozdrawiam.

===========================================
Witam.

Mam takie pytanie. Czy jeśli byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy tylko przez 7 dni to po wyrejestrowaniu mam jeszcze przez kolejne 30 dni prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej z tego tytułu? Czy jest to zbyt krótki okres? Bo wiem, że normalnie jest tak, że prawo do bezpłatnej opieki służby zdrowia wygasa dopiero po 30 dniach od dnia utraty statusu bezrobotnego. Ale czy dotyczy to również sytuacji, gdy byłem zarejestrowany w UP zaledwie 7 dni (a wcześniej przez miesiąc też pomimo bycia bezrobotnym nie byłem zarejestrowany w UP)?

Uprzejmie prosze o pomoc i z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proszę nie zakładać nowych tematów w tej samej sprawie.

Jakiej tej samej sprawie? Pytanie w kwestii posiadania prawa do opieki zdrowotnej bądź nie to sprawa dla prawnika od ubezpieczeń społecznych, więc w dziale prawo pracy nikt mi zapewne na to pytanie nie odpowie :( Więc nie rozumiem z jakiej racji i po co przenosicie to tutaj? Zamiast robić porządek robicie bałagan. Ja dałem to tam gdzie trzeba. Pytanie w kwestii posiadania prawa do opieki zdrowotnej bądź nie, należy sie do działu "Zabezpieczenia społeczne", a nie prawo pracy. Dlaczego robicie użytkownikom pod górke? :mad: Śmiechu warte.

Kiepskie to forum, zamiast pomagać przeszkadzacie w uzyskaniu pomocy :rolleyes:

Ostatnia edycja:
Trochę grzeczniej Panie Gościu.
Z Pana postów wynika, że chce Pan rady jak "wyciągać" świadczenia chorobowe stosując różnego rodzaju kombinacje.
Takiej rady u nas Pan nie otrzyma. Nie uczymy omijania prawa.

Nonsens, nie o to chodzi. To forum to jawna kpina. Każdemu znajomemu od dziś będe polecał by omijać to żenujące pseudoforum z daleka.

Kombinujesz to Ty, nawet nie wiesz gdzie sie dany post należy i do jakiego działu. To forum to jakaś piaskownica. Widze, że źle trafiłem.

tomaszek25 napisał:
Widze, że źle trafiłem.
Dokładnie... o oszukiwaniu ze zwolnieniami lekarskimi, to nie tutaj... tutaj tępimy tych co "chodzą na L4".

Powrót