L4 a zakladanie dzialalnosci gospodarczej...

• Autor wątku Autor wątku atimex2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atimex2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Obecnie przebywam na L4 przez okres 2 tygodni. W tym czasie chcialbym wykorzystac odrobine wolnego czasu i zalozyc dzialalnosc. Pytanie tego typu czy moge to zrobic przebywajac na L4?? Na L4 wpisane ze chory moze chodzic czyli rozumiem, ze i zalatwiac jakies swoje sprawy moge. Obecnie jestem zatrudniony na umowe o prace.

Od kiedy liczy sie zalozenie dzialalnosci od momnetu zlozenia odpowiednich papierow wszedzie czy od momentu otrzymania potwierdzenia zalozenia dzialalnosci??

Czy ma tutaj znaczenie ze dzialalnosc w sensie stricte bedzie prowadzona dopiero od stycznia przyszlego roku, dopiero wtedy zacznie sie tam cos dziac.

Zapis "może chodzić", to wcale nie oznacza,że możesz sobie chodzić swobodnie po mieście i spacerować,chodzić na imprezy, załatwiać jakieś swoje sprawy, w każdym momencie może ktoś do ciebie zadzwonić do domu, może ktoś pod byle pretekstem przyjechać do ciebie,może firma w której pracujesz "specjalnie" wysłać do ciebie np.list polecony,który musisz odebrać osobiście od listonosza. Możesz chodzić jedynie,jeśli masz do wykonania jakieś zabiegi,masaże czy zastrzyki w przychodni.......
Możesz też wyjść do apteki, no i oczywiście na wszelkie badania lekarskie.

mało tego mam napisane ze nie moze lezec...:) Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Co do drugiego pytanie moment zalozenia dzialanosci gospodarczej liczony jest od jakiego terminu ?? złozenia papierow , dostania decyzji..?? Dzialalnosc to bedzie zwykla mala budka w ktorej bedzie siedzial sobie pracownik i wszystko zalatwial a ja bede dalej pracowal w mojej firmie.

[cytat="atimex2":ubgpx6na]mało tego mam napisane ze nie moze lezec...[/cytat:ubgpx6na]
Nie wypisuj Pan bzdur, bo na druku ZUS ZLA (L-4 już dawno nie ma) wstawia się kod cyfrowy, 1- chory powinien leżeć, 2 - chory może chodzić.

Co do drugiego pytania, należy rozróżnić "założenie" - czytaj "wpis do ewidencji", a "rozpoczęcie" - czytaj "moment dokonania pierwszych obrotów".
Było to już szczegółowo omawiane, proszę poszukać na forum.

Powrót