A więc tak. Złożyłam zaraz po otrzymaniu odpowiedzi wniosek przez internet, oczywiście tylko pierwszą część, którą wypełnia ubezpieczony. Natomiast zakład pracy wystawił mi wniosek papierowy (swoją część też tam wypełniłam) oraz wywiad zawodowy (OL 10), Z 3-a wyślą sami do ZUS, ale dopiero później, bo teraz jeszcze nie można. Zaniosłam ten wniosek i OL-10 do ZUS, ale pani w ZUSie nie chciała przyjąć dokumentów, ponieważ nie mam zaświadczenia o stanie zdrowia od lekarza, a to najważniejszy dokument, bez którego nie ma sensu składać wniosku. Moja lekarka będzie dopiero 11. stycznia, teraz w ogóle nie ma jej w pracy. Ale pani w ZUS powiedziała, że to nie problem, najwyżej wszystko potrwa trochę dłużej, ale mam spokojnie czekać i dopiero po wizycie złożyć dokumenty. Mam nadzieję, że mogę jej zaufać, choć trochę się boję, bo to będzie już po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. Wątpię, czy lekarka rodzinna wypełniłaby mi ten wniosek, bo to jednak dość specjalistyczna sprawa, a ona się zawsze "bała" wtrącać do takich rzeczy. Także póki co muszę czekać. Tak czy inaczej, mój wniosek internetowy jest w ZUS. Dziękuję wszystkim za pomoc. Chyba, że sądzicie, że pani w ZUS nie ma racji i powinnam jak najszybciej wybrać się na wizytę prywatną do jakiegoś specjalisty, który MOŻE zdecydowałby się na wypełnienie tego wniosku?
Na tej stronie ZUS:
https://www.zus.pl/wyniki-wyszukiwa...rchportlet_WAR_searchportlet_articleId=203806
Jest napisane:
"Wniosek złóż w terminie co najmniej 6 tygodni przed zakończeniem okresu pobierania zasiłku chorobowego. Jeżeli wniosek złożysz później, może to spowodować jego rozpatrzenie już po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego
Roszczenie o wypłatę świadczenia przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który świadczenie może być przyznane. Jeśli nie zgłosiłeś wniosku o wypłatę świadczenia z przyczyn niezależnych od Ciebie, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia."
Czyli rozumiem, że jednak da się złożyć wniosek po terminie. Tylko czy aby na pewno wtedy, gdy już ustało prawo do zasiłku chorobowego? A może wysłać ten wniosek i OL10 pocztą, listem poleconym z potwierdzeniem odbioru? Czy jednak mogę zaczekać?