L4 po wygaśnięciu umowy zlecenie - czy dostanę zasiłek chorobowy?

• Autor wątku Autor wątku kasiaczek28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiaczek28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Mam pytanie jak w temacie. Jestem od kilku miesięcy na zwolnieniu lekarskim i dostaję zasiłek chorobowy. Zwolnienie mam przedłużone na razie do połowy stycznia. Umowa zlecenie wygasa z dniem 31.12.2021. Czy otrzymam zasiłek również za styczeń 2022?

Tak

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Czy po wygasnięciu umowy zlecenie będę dalej miała ubezpieczenie zdrowotne? Wydaje mi się, że przez miesiąc, ale chciałabym się upewnić.

Zgadza się

Osoba, która podczas zatrudnienia była objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, ma prawo do korzystania z usług bezpłatnej opieki medycznej 30 dni po wyrejestrowaniu z ZUS. Jeśli po upływie tego okresu w dalszym ciągu nie będzie posiadała tytułu do objęcia tym ubezpieczeniem, wówczas może:

zgłosić się do urzędu pracy jako osoba bezrobotna,
opłacać składkę na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne,
zostać zgłoszona przez członka rodziny do tego ubezpieczenia.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam już naprawdę ostatnie pytanie. Czy w przypadku, gdy zwolnienie przekroczy 182 dni, będzie mi się należał zasiłek rehabilitacyjny? A jeśli tak, to czy ja sama mam go jakoś "załatwiać" (i w jaki sposób), czy po prostu wystarczy samo L4 od lekarza?

Naprawdę bardzo proszę o odpowiedź. Wiem już, że sama muszę złożyć podanie zasiłek rehabilitacyjny i to niezwłocznie, bo powinno się to zrobić max. 6 tygodni od wyczerpania tych 182 dni na zwolnieniu lekarskim. Gdybym nadal była zatrudniona na umowę zlecenie, zasiłek rehabilitacyjny by mi się należał. Ale co w przypadku, gdy 31 grudnia kończy mi się umowa zlecenie? Jestem na zwolnieniu od 8 sierpnia. 31. stycznia mnie 178 dni na zwolnieniu.
I jeszcze jedno pytanie. W internecie znalazłam sprzecznie informacje. Raz piszą, że w przypadku złożenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne po terminie (tj. później niż 6 tyg. przed zakończeniem L 4) dostanie się to świadczenie po prostu później. Wg innego źródła wniosek złożony po tym terminie nie zostanie w ogóle rozpatrzony. Więc jak to w końcu jest? Następną wizytę u specjalisty mam wyznaczoną na 11. stycznia. Ale ewentualnie mogłabym się zwrócić o pomoc do lekarza rodzinnego, który zna sprawę. Lub błagać specjalistę, by przyjął mnie wcześniej. Chodzi o to, że przy składaniu wniosku lekarz musi również wypełnić (np. przez internet) swoją część, czyli zaświadczenie o stanie zdrowia. A jeśli ja złożę ten wniosek do ZUS przez internet, ale bez zaświadczenia od lekarza. Czy ZUS wezwie mnie do uzupełnienia dokumentów, ale termin zostanie zachowany?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak najszybciej złóż wniosek do ZUS o zasiłek rehabilitacyjny. Kiedy rozpatrzą - nie wiadomo, ale nie czekaj do stycznia. Co najwyżej tylko uzupełnisz np. brakujące dokumenty.
Przez cały okres pobierania zasiłku chorobowego i świadczenia rehabilitacyjnego z ZUS, masz prawo do korzystania ze świadczeń zdrowotnych, tylko musisz poprosić o zaświadczenie.

Ostatnia edycja:
A więc tak. Złożyłam zaraz po otrzymaniu odpowiedzi wniosek przez internet, oczywiście tylko pierwszą część, którą wypełnia ubezpieczony. Natomiast zakład pracy wystawił mi wniosek papierowy (swoją część też tam wypełniłam) oraz wywiad zawodowy (OL 10), Z 3-a wyślą sami do ZUS, ale dopiero później, bo teraz jeszcze nie można. Zaniosłam ten wniosek i OL-10 do ZUS, ale pani w ZUSie nie chciała przyjąć dokumentów, ponieważ nie mam zaświadczenia o stanie zdrowia od lekarza, a to najważniejszy dokument, bez którego nie ma sensu składać wniosku. Moja lekarka będzie dopiero 11. stycznia, teraz w ogóle nie ma jej w pracy. Ale pani w ZUS powiedziała, że to nie problem, najwyżej wszystko potrwa trochę dłużej, ale mam spokojnie czekać i dopiero po wizycie złożyć dokumenty. Mam nadzieję, że mogę jej zaufać, choć trochę się boję, bo to będzie już po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. Wątpię, czy lekarka rodzinna wypełniłaby mi ten wniosek, bo to jednak dość specjalistyczna sprawa, a ona się zawsze "bała" wtrącać do takich rzeczy. Także póki co muszę czekać. Tak czy inaczej, mój wniosek internetowy jest w ZUS. Dziękuję wszystkim za pomoc. Chyba, że sądzicie, że pani w ZUS nie ma racji i powinnam jak najszybciej wybrać się na wizytę prywatną do jakiegoś specjalisty, który MOŻE zdecydowałby się na wypełnienie tego wniosku?

Na tej stronie ZUS:
https://www.zus.pl/wyniki-wyszukiwa...rchportlet_WAR_searchportlet_articleId=203806

Jest napisane:
"Wniosek złóż w terminie co najmniej 6 tygodni przed zakończeniem okresu pobierania zasiłku chorobowego. Jeżeli wniosek złożysz później, może to spowodować jego rozpatrzenie już po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego
Roszczenie o wypłatę świadczenia przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który świadczenie może być przyznane. Jeśli nie zgłosiłeś wniosku o wypłatę świadczenia z przyczyn niezależnych od Ciebie, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia."

Czyli rozumiem, że jednak da się złożyć wniosek po terminie. Tylko czy aby na pewno wtedy, gdy już ustało prawo do zasiłku chorobowego? A może wysłać ten wniosek i OL10 pocztą, listem poleconym z potwierdzeniem odbioru? Czy jednak mogę zaczekać?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na Twoim miejscu wysłałabym za potwierdzeniem odbioru, możesz dołączyć informację, że brakujący dokument dostarczysz po 11 stycznia. Sprawa przeciągnie się w czasie, ale zasiłek rehabilitacyjny /o ile zostanie przyznany/, będzie wypłacony bezpośrednio po zakończeniu okresu zasiłkowego, czyli po 182 dniach.

Ostatnia edycja:
Powrót