L4 Polskie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Tali
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tali

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam problem, ponieważ jestem chory i dostałem zwolnienie L4 w Polsce (bo tu mieszkam) na Polskie nazwisko, ale pracuje w Niemczech i mam tam niemieckie nazwisko ponieważ mam niemiecki paszport. Pani co mi wystawiła L4 powiedziała że ZUS się skontaktuje z AOK i sami sobie to wyjaśnią ale ja nie wiem w jaki sposób skoro w Niemczech nie pracuje taka osoba o Polskim nazwisku tylko na Niemieckim nazwisku i mój pracodawca nie znajdzie w bazie mnie ponieważ nikt o polskim nazwisku taki nie pracuje nie. Nie wiem co mam zrobić żeby L4 dotarło do mojego pracodawcy w takiej postaci jakiej powinien, i nie wiem czy zaakceptują L4 z Polskim nazwiskiem jak to jest?
Proszę o szybką pomoc bo mam tylko tydzień na dostarczenie tych papierów do ubezpieczalni (czyli AOK) i do pracodawcy (czyli BMW Monachium):what:

Zrob sobie 2 kopie tego L4, i wyslij jedna do pracodawcy z wyjasnieniem, ze masz podwojne obywatelstwo i dlatego inna pisownia nazwiska w Polsce (ew. zalacz kopie polskiego i niemieckiego paszportu) i to samo do kasy chorych, na wszelki wypadek

Właściwie chodzi tu tylko o identyczność osoby, która zatrudniona jest w BMW w Monachium i osoby która w Polsce otrzymała zwolnienie lekarskie L4. Zakładam, że w Polsce nie ma możliwości przepisania tego L4 na Twoje dane wynikające z Twoich niemieckich dokumentów tożsamości. Musisz zatem przesłać to L4 do AOK i do BMW z konkretnym, jasnym wyjaśnieniem, i załączoną kopią niemieckiego i polskiego dowodu osobistego. Na pewno nie stracisz uprawnień i roszczeń z tytułu ubezpieczenia chorobowego (np. Lohnfortzahlung) tylko dlatego, że masz inne wpisy w polskich i inne w niemieckich dokumentach tożsamości. Jeśli to wyjaśnisz, nie bądzie powodów do wypowiedzenia umowy o pracę. Jednak wyjaśnienie tego stanu rzeczy jest Twoją powinnością

a na przyszlosc polecam harmonizacje pisowni nazwisk w obu dokumentach. Polskie przepisy przewiduja uproszczony tryb zmiany pisowni nazwiska dla osob o podwojnym obywatelstwie wlasnie w tym celu

Powrót