L4 - Pracodawca czy ZUS

• Autor wątku Autor wątku tim91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tim91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam miesiąc październik w którym pracowałem przez pierwsze dwa tygodnie kolejne dwa tygodnie dokładnie 11 dni byłem na zwolnieniu L4. Dziś przyszedł dzień wypłaty w którym otrzymałem tylko za przepracowane dwa tygodnie, za okres L4 nie dlatego że w tym roku przekroczyłem limit 33 dni i szef twierdzi że 11 dni wypłaci mi ZUS, i tu moje pytanie jak to jest czy szef ma racje czy też nie. Zawsze myślałem że jeśli mam zwolnienie L4 i jestem na nim w ciągłości więcej niż 33 dni to wtedy wypłaca ZUS. Proszę o uświadomienie oraz w ciągu ilu dni wypłaca ZUS pieniądze.

Czy w tym roku, przed w/w zwolnieniem lekarskim byłeś na chorobowym?

Limit 33 dni jest jeden na dany rok. Jak go już wykorzystasz u poprzedniego pracodawcy - to każda kolejną chorobę wypłaca ZUS.
Po też podaje się informację o wykorzystanych 33 dniach w świadectwie pracy by następny zakład wiedział czy ma wypłacać czy przekazać do ZUS.

T jest moja pierwsza praca w ktorej jestem zatrudniony od wrzesnia 2013

Pracujesz ponad rok, więc pracodawca miał obowiązek wypłaty wynagrodzenia chorobowego ze swoich środków.

Ale on twierdzi ze od stycznia bo na poczatku roku mialem juz l4, do tej pory przekroczylem 33 dni i teraz wyplaci mi chorobowe ZUS, nie wiem gdzie o to pytac i to sprawdzic jak jest z tym.

Dlaczego nie odpowiedzialłeś na pytanie zadane w #2?

Skoro w 2014 r. wykorzystałeś limit 33 dni chorobowego, więc za pozostałe dni niezdolności do pracy zasiłek chorobowy wypłaci ZUS.

odpisalem ze bylem na poczatku roku lecz niepamietam ile dni

Tym bardziej my, nie wiemy ile tych dni wykorzystałeś. Sprawdzić możesz w kadrach na podstawie ewidencji czasu pracy.

tim91 napisał:
Ale on twierdzi ze od stycznia bo na poczatku roku mialem juz l4, do tej pory przekroczylem 33 dni i teraz wyplaci mi chorobowe ZUS, nie wiem gdzie o to pytac i to sprawdzic jak jest z tym.
Ale w czym problem?
Jaka dla Ciebie jest roznica z czyich srodkow otrzymasz "chorobowe" ? :o

Mam Pytanie jesli moge. Mam zwolnienie do 14 listopada. !4 listopada mam wizyte u lekarza kolejna i sadze ze da on mi zwolnienie do konca miesiaca. Jestem na Stazu z PUP. Kto ma prawo mnie skontrolowac ? ZUS czy Pracodawca czyli Powiatowy Urzad Pracy?

PUP może zawiadomić ZUS o podejrzeniu bezzasadności zwolnienia i w związku z tym o konieczności przeprowadzenia ewentualnej kontroli...
Nawet jeśli zwolnienie jest zasadne, to PUP może staż przerwać po uzyskaniu opinii organizatora stażu (pracodawcy) i wysłuchaniu bezrobotnego...

Ostatnia edycja:
Rozumiem dziekuje. NO to nie moja wina ze chora jestem no ale skoro sa takie zasay to rozumiem dziekuje

Staż może zostać przerwany jeśli stażysta fizycznie nie realizuje programu i nieobecność zakłóca prawidłową realizację stażu.. niezależnie od powodu nieobecności.

Nie Twoja wina - nikt oficjalnie pretensji mieć nie będzie. Wyzdrowiejesz - to możesz iść na inny staż. Szkoda by z punktu widzenia PUPu blokować staż.

Powrót