L4 w ciąży,nieprawidłowości w skladkach

• Autor wątku Autor wątku Janina2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janina2018

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam.
Firma zatrudnia ponad 20 osób.
Jestem w ciąży i na L4 przebywam od 16 tc,a dokładnie od 29 kwietnia. W czerwcu zarejestrowałam się na ZusPue i wtedy zobaczyłam składki,które były odprowadzane przez firmę. Załączam zdjęcia za ten i zeszly rok. Proszę spojrzeć na składkę za sierpień. Wtedy w firmie przechodziliśmy na zmianę daty wynagrodzenia z ostatniego każdego miesiąca,na 10 każdego miesiąca.

Część wynagrodzenia za sierpień dostaliśmy z datą "ostatniego" dnia sierpnia,a resztę 10.09.
Na podstawie tego co zobaczyłam,zgłosiłam tę niezgodność księgowej. Potwierdziła ona,że przez tą zmianę wrześniowa składka powinna być większa i że przez to mogę mieć źle naliczony urlop macierzyński. Wiem też od koleżanki,że u niej ta składka to była "jakaś kosmiczna kwota". Ale czas mija,a tam nic się nie zmienia,nie ma żadnej korekty.

Kwota rozbita za lipiec sierpień powinna być w rzeczywistości kwotą w całości za składke lipcową. Zmiana weszła w sierpniu,dostałam wtedy 1500 zł wypłaty z dniem ostatniego sierpnia(bo pracodawca w związku z tym,że zmiana była ogłoszona tydzień przed wypłatą stwoerdził że każdemu wypłaci taką kwotę,a resztę za ten sierpień dostaliśmy 6.09,potem już za wrzesień dostaliśmy 10 października).

Co mogę z tym zrobić? Dziś ponownie zadzwoniłam do księgowej,od 12 czerwca o tym wie i miała to sprawdzić,a dzìś powiedziała mi że ona nie ma czasu i nie wie kiedy będzie miała i rzuciła słuchawką.

Termin porodu to połowa października.

Mam nadzieję,że wszystko napisałam klarownie.
Dziękuję.

https://zapodaj.net/plik-4rxsADHwps
https://zapodaj.net/plik-X4yc14SNA2

Składki ZUS (i PIT) nalicza się wg daty FAKTYCZNEJ wypłaty - a nie wg miesiące, za który są należne.
Z wrzuconej tabelki wynika, że:
- wypłata za lipiec była w lipcu
- w sierpniu dostałaś jakieś 439,35 brutto. Nie wynika z tego by było te 1500
- ale wg mnie - ktoś się nie chciał bawić w takie rozbijanie składek i całość za sierpień wykazał w wrześniu.

"że przez to mogę mieć źle naliczony urlop macierzyński." bzdura.
Podstawę zasiłku stanowi kwota wg ZUS Z-3, a nie opłacone składki.
Innymi słowy - wiesz chyba, że nawet jakby pracodawca w ogóle nie płacił składek i tak byś dostała zasiłek czy nie wiesz tego?
Jeżeli wiesz - to już na logikę wiesz - że wykazane czy wpłacone składki mają się nijak to zasiłku.

OCZYWIŚCIE deklaracje powinny być zgodne z prawdą - tego nie neguję i księgowej nie bronię - ale nie mają wpływu na zasiłek a o tym jest wątek.

No to księgowa powiedziała mi całkiem inaczej i to ona sama powiedziała,że mogę mieć przez to źle naliczony urlop macierzyński.

Ja to napiszę jeszcze inaczej. Od stycznia do lipca dostawałam wypłatę zawsze na koniec miesiąca i zawsze taką samą na konto (3815 z groszami) Za sierpień dostałam wypłatę rozbitą na 30.08 (1500zł) i 6.09 ( 2865,58 zł) czyli sierpień= 4365,58 bo wraz ze zmianą daty wpadła podwyżka. I od września każda wypłata do końca roku =4362,06.

Stąd brakuje mi tam jednego pełnego miesiąca w tych tabelkach bo kwota wg tabelki za lipiec i sierpień to łącznie faktyczna kwota za lipiec.
I wiem też,że inne osoby w rozliczeniu 09/2024 miały dużo większą kwotę na zus pue,a u mnie jakby tego nie dodano.

Ale dziekuję za odpowiedź i uspokojenie. Klarowniejszą niż odpowiedź księgowej z firmy.

Powrót