L4 w trakcie wypoowiedzenia,i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku volkodav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

volkodav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam

Dnia 01.08 otrzymałem 14 dniowe wypowiedzenie które skończyło się z dniem 15.08.W dniu 12.08 dostarczyłem do zakładu pracy zwolnienie L4 (14 dniowe),czyli do 25.08.Dnia 26.08 otrzymałem kolejne zwolnienie L4 (14 dniowe) do 08.09.

Rozumiem ze do kiedy byłem jeszcze pracownikiem w danym zakładzie za zwolnienie zapłaci pracodawca,później przekaże je do ZUS-u.

To drugie zwolnienie mam dostarczyć już bezpośrednio do ZUS-u.

Moje pytanie jest następujące:

Gdzieś wyczytałem że aby ZUS zapłacił za L4 musi trwać ono minimum 30 dni.
W moim przypadku będzie to 28 w tym 4 dni za które ma zapłacić pracodawca.

Czy w takim przypadku muszę pociągnąć zwolnienie to minimum tych 30 dni aby otrzymać pieniądze z ZUS-u?

To 2 zwolnienie które otrzymałem 26.08 mam dostarczyć od razu do ZUS-u?

Oczekuje odpowiedzi na moje pytanie a nie pisania jakiś pierdół.

Cały ten szum wokół "akcji" ZUS-u to jedna wielka propagandowa lipa.

Tutaj nie pomagamy tym, którzy planują swoje choroby w celu wyłudzenia świadczeń z systemu ubezpieczeń społecznych. :beer:

A kto powiedział że ja swoją chorobę zaplanowałem,jakbym ja zaplanował to nie trwałaby 28 dni tylko kilka miesięcy.Wiem że kolejnego zwolnienie nie dostane,więc stąd,moje pytanie w pierwszym poście,czy mogę liczyć na zapłatę z ZUS-u czy też nie.

Co w takim razie miało znaczyć: "muszę pociągnąć zwolnienie" ?

Ano dokładnie to co Myślisz.Jak mam nie dostać tych paru złoty na życie za to że brakuje mi tych 2 dni,to porostu nie wyzdrowieje tak szybko.Ale to chyba normalny tok myślenie w takiej sytuacji.

Widzę że nie dostanę tutaj odpowiedzi na moje pytanie.Dalsza rozmowa nie ma więc sensu.Proszę któregoś z moderatorów o usuniecie tego posta.

Odpowiedź znalazłem gdzieś w Google.Mam nadzieje ze jest prawdziwa.

A wszystkich "uczciwych" z tego forum zapraszam na piwo do siebie.Zobaczą co to życie.....

Ostatnia edycja:
Powrót