Łączenie kar

• Autor wątku Autor wątku juniorek1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jest sprawa w sądzie rejonowym o złaczenie kar i moje pytanie czy na tej sprawie sąd może zawieść resztę wykonywanej kary

Zależy jakie kary łączy. Jak same kary bezwzględnie to nie może.

To dlaczego była w pytaniu mowa o "zawieszeniu reszty wykonywanej kary?

ponieważ sąd odwiesił jedną karę a później zaczeli odwieszać kolejne

Jeśli Sąd łączy kary, które kiedyś były warunkowo zawieszone ale w momencie łączenia są już zarządzone do wykonania, to nie są to już kary warunkowo zawieszone. A łącząc tylko kary bezwzględne nie można kary łącznej warunkowo zawiesić.

Witam... jesli są do połączenia wyroki .. 2 lata i 8 miesiecy , rok i 6 miesiecy oraz rok .. zaznaczam ze wszystkie nadaja sie do połączenia ... to na zasadzir pełnej absorpcji jakiego wyroku mozna się spodziewac ??

łączeniu kar z tego co pamiętam podlegają kary z tak zwanego ciągu przestępstw, tj za czyny popełnione na przestrzeni kilku miesięcy,jak również łączeniu podlegają kary za czyny popełnione w czasie zanim zapadł wyrok w pierwszej sprawie,nawet nieprawomocny.

na zasadzie pełnej absorcji,mniejsze wyroki wchodza w wyrok najwyższy czyli bedzie 2 lata i 8 miesiecy.

night driver napisał:
łączeniu kar z tego co pamiętam podlegają kary z tak zwanego ciągu przestępstw, tj za czyny popełnione na przestrzeni kilku miesięcy,jak również łączeniu podlegają kary za czyny popełnione w czasie zanim zapadł wyrok w pierwszej sprawie,nawet nieprawomocny.

Tak tak, to wiem... te wyroki jak najbardziej nadają się do połączenia ;)

A ta absorbcja to pewnie rzadko jest stosowana... ?

tak,pełną absorcje stosują raczej rzadko i raczej bym się nie nastawiał na nią.
ale z drugiej strony nic nie tracicie pisząc o nią;)
więc do dzieła,a nóż się uda:)
pozdrawiam

Na początku 2007 roku dostałem 2 na 5 w zawiasach za narkotyki.

Na policji 27 kwietnia poddałem sie dobrowolnie karze za kradzież z włamaniem (art. 279) , mam dostać za to rok na dwa w zawiasach + 500grzywny (jeszcze żadne pismo z prokuratury ani sądu nie przyszło)

Aktualnie do tego jeszcze mam mieć rozprawę 11 maja o zniszczenie samochodu (art.288 ) do którego się nie przyznaję i miało to mieć miejsce na początku stycznia biegłego roku, jednak jestem nieoptymistycznie nastawiony i pewnie dostanę za to wyrok.

Teraz pytanie jest takie czy mogę skożystać z łączenia kart tych 2 ostatnich wyroków które nawet jeszcze nie zapadły? I czy możliwe jest, żebym dostał za do zawiasy..a nie odsiadkę?

Witam ,mam pewien problem i chce aby ktos odpowiedni udzielił mi odpowiedzi.
Otóż rok temu złapano mnie pijanego na rowerze ,byłem jeszcze wtedy niepełnoletni ,ale dostałem wyrok w zawieszeniu 6mies/2 lata . + dozór kuratora.
2 miesiące temu byłem na imprezie i z kolegami strasznie sie spiliśmy i ukradliśmy laptopa. Oddaliśmy go 2 dni pozniej ,ale sprawa juz trafiła na policje więc przybili nam wyrok.. jednemu za paserke ,a mi za kradzież. Zgodziłem się i dostałem 3mies/3 lata w zawieszeniu.. i ostatnio wyszła kolejna sprawa za pobicie która jest dalej w toku.. i mam pytania :
1.czy jak dostane wyrok w zawieszeniu to czy pójde siedziec bo ta sprawa za kradziez to podobne przestepstwo?
2. czy jezeli wezme adwokata z wyboru to czy on uratuje mnie od zawiasów?
3. jaką moge mieć najłagodniejszą karę za to pobicie ,a jaką najgorszą?
dzięki za odp, pozdrawiam

proszę pomóżcie mi staram się zrozumieć wcześniejsze posty ale nie potrafię gubię się w tym wszystkim...
chodzi mi o wyrok łączny czy mąż może pisać taki wniosek

1)wyrok z dnia 21.02.2006 art 286§1kk na kare 10 miesięcy z czego odbył kare ponad 7 miesięcy obecnie odbywa odwieszone warunkowe ok 2.5 miesiąca..

2)wyrok z dnai 24.06.2008 art 279§1kk 1 rok i 8 miesięcy

3)wyrok z dnia 28 stycznia 2010 art 279§1kk przy zastosowaniu art 64§1kk na karę 1 roku z czego zaliczono okres tymczasowego aresztowania od 11 września 2009 do 28 stycznia 2010...

Bardzo was proszę czy możemy pisać o łączenie wyroku ten ostatni wyrok odwieszono mu dzisiaj
bardzo was proszę czytam posty wcześniejsze i chyba w tych nerwach nie mogę nic zrozumieć :(((((

sandiii napisał:
bardzo was proszę czytam posty wcześniejsze i chyba w tych nerwach nie mogę nic zrozumieć :(((((

To przeczytaj pierwsze dwie strony tego tematu i na początku drugiej zobaczysz jakie dane są potrzebne by móc o czymkolwiek "rozmawiać".

no nie rozumiem sorry....proszę tylko napisać czy można złączyć czy nie czytałam 1 i 2 i 3 stronę i dalej i nie rozumiem przepraszam że jestem ciemna ale gdybym wiedziała o co w tym chodzi nie pytała bym się tu na forum i nie prosiła o pomoc :(

I wyrok przestępstwo popełnił jakoś wrzesień 2005 w 21.02.2006 wydano wyrok 10 m-cy pozbawienia wolności i odraczano mu ten wyrok do zk zamknięto go 11.08.2008 do 30.03.2009..teraz 27 maja kończy mu się odbywanie tego wyroku..i zacznie odbywać II wyrok..

II wyrok popełnił 3 stycznia 2008 r.... 24 czerwca 2008 wydano wyrok 1 rok i 8 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu i 10 .11.2010 r odwieszono mu ten wyrok

III wyrok popełnił 11.10.2009 wyrok zapadł 28 stycznia 2010 r ....1 rok pozbawienia wolności z czego przebywał w areszcie od 11.10 2009 do 28 stycznia 2010 r. i ten wyrok dostał dzisiaj zawiadomienie że mu odwieszono ....

Powrót