Łączenie kar

• Autor wątku Autor wątku juniorek1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mam:
1. wyrok prawomocny 4 miesiace pozbawienia wolnosci za zlamanie zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych ktory byl na 12 miesiecy w 2007r. z innego Sadu bez zawieszenia
2. wyrok prawomocny 8 miesiecy pozbawienia wolnosci z zawieszenia z 2007r. za jazde bez uprawnien
3.wyrok prawomocny 3 miesiace pozbawienia wolnosci z zawieszenia w 2006r. z innego artykulu niz te dwa.
interesuje mnie ktore wyroki podlegaja do wniosku o zlaczenie kar (jakie moze byc uzasadnienie) czy te dwa czy trzy.
Odbywam kare 8 miesiecy pozbawienia wolnosci, wyrok z podpunktu drudiego i podano ze moge wnioskowac o zlaczenie tych kar.
Czy mam szanse na wszyskie? i ile moge dostac?

A ja mam takie pytanie...moj P mial w 2005r dwa wyroki w zawieszeniu popelnil w tym samym roku ro samo zostal zamkniety w zakladzie karnym odbyl tam polowe kary i wyszedl na warunkowe w tym roku w maju mu sie to skonczylo naszczescie...Ale teraz go zamkneli poniewaz byl poszukiwany jeszcze za jeden wyrok Moje pytanie... dlaczego nie odwieszono mu od razu 2 zawiasow i nie odbyl tego wszystkiego od razu tylko po takim czasie musi?

Mozliwe ze przeoczyki nie zauwazyli? czy cos w tym rodzaju? jak zostal mu odwieszony wyrok to siedzial w zakladzie juz nie wiedzieli by gdzie przebywa skoro puscili z anim list gonczy? wogole to pomieszane strasznie jest:(

imelka jak widać nie musza wiedzieć mój P był w zk jak przyszła po niego policja do domu, a gdy powiedziałam gdzie jest to zapytali się czy jestem tego pewna:D

moze podejrzewali go o cos? czy tez o odwieszenie chodzilo
nie dostawal zadnych pism wczesniej ? wezwan?

mogli przeoczyć, to sie zdarza i to dość często...

Wiec dzieki temu jest szansa ze wyjdzie? przeciez nie wiedzial o niczym tak by do konca odsiedzial jak by mu od razu dali i by mial spokoj juz :(

Na razie nie bardzo widzę powód, dla którego miałby wyjść. Myślę, że w tej sprawie powinnaś rozmawiać raczej z Waszym adwokatem, który zna szczegóły sprawy.

Moze wezma pod uwage to ze sie zmienil ze nic przez ten cza snie zrobil ze to bylo dano twmu dlaczego nie mogli polaczyc jak przeoczyli to mysle ze powinni jeszcze mu to zawiesic

a jaki musialby miec powod zeby wyjsc bo ja nie rozumiem

Mogło być tak, że odbywał jeden wyrok a teraz mu odwiesili kolejny wyrok i też go musi odsiedzieć- to się zdarza, że np sąd wypuszcza daną osobę na warunkowe a za miesiąć odwiesza mu wyrok i znów musi iść do więzienia.ale trudno gdybać nie znając szczegółów sprawy. Poza tym gdy sprawa się wyjaśni można wg mnie wnosić jednak o połączenie kar odbytej już z tą którą teraz odsiaduje...- oczywiście jesli byłaby tutaj taka sytuacja- bo możliwe, że zatrzymali go w zupełni innej sprawie...

Ja wiem tylko tyle ze on w 2005 r wszystko mial poszedl siedziec list gonczy byl z 2005r a podobno w 2007r jak jeszcze przebywal w zakladzie karnym muodwiesili adwokatka ma sie dowiedziec dlaczego wtedy mu tego nie polaczyli moze to jakas pomylka.wiem ze odczytali mu wyrok w zakladzie ze ma odsiedziec rok pozbawienia wolnosci odwieszony przez....ale to mial wszystko stare i nie klei sie jedno z 2..:|moze jeszcze sie to wyjasni na jego kozysc a to podobno nie sad odwiesil tylko kuratorka wszystko jest nie poukladane:(

a podkreslam to z jednego paragrafu! dlaczego by tak robili z ludzmi ? takie proby czy co

aha co do innej kary to napewno nie wszystko jest stare i powiedziala adwokatka zeby sie niemartwic

aha i jeszcze jedno .... nie zostal by o tym poinformowany?? z kuratorm mial uzgodnione i w katch bylo gdzie przebywa przeciez o tym by mu powiedzila ze jeszcze ma cos do odsiedzenia czy nie bardzo ?

Chcialabym sie jeszcze dowiedziec czy na sprawie sadowej kiedy zapada wyrok pozbawienia wolnosci za ten sam paragraf jaki ma sie rowniez w zawieszeniu sad nie powinien automatycznie odwiesic zawiasy i dolaczyc do odsiadki,....albo odwiesic w trakcie przebywania w zk i dolozyc?a nie wypuszczac po odbytej juz polowy kary na warunkowe zwolnienie przeciez by widzial ze ma jeszcze odwiesone zawiasy??

imelka88 napisał:
Chcialabym sie jeszcze dowiedziec czy na sprawie sadowej kiedy zapada wyrok pozbawienia wolnosci za ten sam paragraf jaki ma sie rowniez w zawieszeniu sad nie powinien automatycznie odwiesic zawiasy i dolaczyc do odsiadki,....albo odwiesic w trakcie przebywania w zk i dolozyc?a nie wypuszczac po odbytej juz polowy kary na warunkowe zwolnienie przeciez by widzial ze ma jeszcze odwiesone zawiasy??

to tak nie działa- sąd wydaje jeden wyrok który rozpatrywał, potem musi się przecież uprawomocnić, może być apelacja etc- którą rozpatruje inny sąd. Dopiero potem gdy wyrok się uprawomocni może nastąpić posiedzenie w sprawie zarządzenia wykonania kary- na którym to posiedzeniu głos ma skazany, ta decyzja też się musi uprawomocnić- w sądach są wydziały w każdym mnustwo pracy dlatego działa to tak wolno. Sąd wydający wyrok niekoniecznie musi też wiedzieć o innym wyroku w zawieszeniu. a co do warunkowego to rozpatruje je sąd penitencjarny- papiery o wyrokach skazanego muszą dojść do administracji sądu często skazany odsiaduje np 1 wyrok a drugi który też ma do odsiedzenia przychodzi do administracji np po pół roku- dlatego sąd zwalniający warunkowo mógł nie wiedzieć o innych wyrokach.

A jesli w trakcie przebywania w zakladzie karnym sad odwiesza zawieszona wczesniej kare nie powinien zawiadomic o tym skazaneo ?

witam, jak to jest mozliwe, ze po orzeczeniu kary lacznej moj maz zamiast zbicia wyroku dostal 18 miesiecy wiecej? sprawa wyglada tak: maz odsiaduje wyrok 6 lat pozbawienia wolnosci-odbyte 20 miesiecy; nie ma w toku zadnych innych spraw. napisal o kare laczna z pelna absorbcja bo chcial, zeby obecnie odbywana kare polaczono z tymi, ktore odsiadywal wczesniej. wczesniej (czyli przed odbywaniem tych 6 lat) odbyl 22 miesiace kary-bylo to kilka czastkowych wyrokow-10 miesiecy natomiast mu zawieszono, wyznaczono okres proby ktory minal i kare uznana za odbyta. wiec kiedy teraz napisal o wyrok laczny z obecnie odbywanej kary i tych juz odbytych i adwokat wywalczyl kare laczna-udalo sie zbic 16 miesiecy ale nie z odbywanego wyroku tylko z tych wczesniejszych juz odbytych. wiec jakie bylo zdumienie meza kiedy do zakladu karnego przyszlo nowe wyliczenie kary z dodatkowym wyrokiem 18 miesiecy do odbycia z tej kary lacznej-jak to mozliwe???? przeciez to nie dziala na niekorzysc skazanego??? poza tym jak mogli doliczyc 18 miesiecy skoro maz juz odbyl tamta kare w calosci-czy drugi raz ma siedziec za to samo???

Łączenie wyroków nadających się do łączenia to obowiązek Sądu (nawet bez wniosku skazanego). I nie ma zasady, że łączenie zawsze musi być na korzyść skazanego.
Możliwe że połączyć należało więcej wyroków niż spodziewał się mąż. Być może w tym wszystkim ujęty został jakiś wyrok z warunkowym zawieszeniem wykonania kary, który po połączeniu wszedł w skład kary bezwzględnej. Ale to tylko luźne dywagacje.

Skoro w sprawie jest adwokat to jego należy pytać i z nim omówić kwestię ewentualnej apelacji. On - w odróźnieniu od osób na forum - zna szczegóły sprawy

Powrót