Łączka?

• Autor wątku Autor wątku dominika87gd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominika87gd

Sluchajcie, mam takie pytanie (gdzies obilo mi sie o uszy) czy jesli ktos przepywa teraz z ZK i ma kilka wyrokow to czy sedzia przy sprawie o zlacze ich wszystkich ma mozliwosc ponownego zawieszenia tych wyrokow (przy zastosowaniu pelnej absorpcji mialby 2lata, no i czy ten wyrok mozna jeszcze zawiesic???) tak zeby wyszedl? pytam czy w ogole jest cos takiego mozliwe, a nie czy to stosuja?

Nie ma możliwości zrobienia z kilku kar bezwzględnych kary warunkowo zawieszonej.

to jest tak ze on ma 5kar z czego 4sa w zawiasach a jedna ta co byla bez zawieszenia wlasnie jest wykonywana...

moj T. ma ogólnie 4 lata ( 1 na3,2 na5 i rok bezwzględnego) teraz czeka(w więzieniu) na łączny i modli sie żeby chociaż mu pół roku zdjeli więc nie wydaje mi sie żeby to wszystko mogli zawiesić :-( ale niech sie wypowie ktoś kto sie bardziej w tym orientują:)

dominika87gd napisał:
to jest tak ze on ma 5kar z czego 4sa w zawiasach a jedna ta co byla bez zawieszenia wlasnie jest wykonywana...
Jest taka możliwość. Podobny przypadek był opisywany na forum. Z dwóch kar (jedna w zawieszeniu), łączny wyszedł w zawieszeniu. Paradoksalnie skazany na tym stracił :).

u nas bylo tak ze: pierwsza kara 1,5 (w zawieszeniu...)
2. 2lata w zawieszeniu
3. 6msc w zawieszeniu
4 i 5 po 6msc BEZ zawieszenia i wlasnie teraz je odsiaduje
TEORETYCZNIE jest taka mozliwosc ze dostanie 2lata w zawieszeniu na X ? i pomimo ze teraz jest w ZK to go z tamtad wypuszcza?

Teoretycznie jest taka możliwość o ile zachodzą przesłanki do wydania wyroku łącznego (zob. art. 89 k.k. w zw. z art. 569 par. 1 k.p.k.). Musi być jednak też tzw. pozytywna prognoza kryminologiczna na przyszłość (art. 69 k.k.). O to ostatnie przy pięciu wyrokach może być trudno.

Powrót