Lamanie prawa przez pinb

• Autor wątku Autor wątku warmuta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warmuta

Użytkownik
Odpowiedzi
135
Jest lamane prawo Ustawa o prawie budowlanym, jestem wlascicielem nieruchomosci przylegajacej bezposrednio do nieruchomosci na ktorej dokonano zmiany sposobu uzytkowania obiektu.Jestem w obszarze oddzialywania obiektu, wiecej ponosze szkody materialne z tytulu takiej zmiany. skladam skarge do pinb z zadaniem wszczecia postepowania administracyjnego w sprawie przywrocenia sposobu uzytkowania obiektu zgodnie z uzyskanym pozwoleniem na budowe a pan inspektor pozbawia mnie prawa strony i nic nie robi w tej sprawie. blabla w swoich pismach co uwaza a obiekt dalej jest uzytkowany niezgodnie z jego przeznaczeniem. Co sie dzieje? Przeciez ten czlowiek pobiera wynagrodzenie z portfela podatnika i ma stac na strazy przestrzegania Ustawy Prawo Budowlane. Pozbawia mnie prawa strony bo nie chce nic robic i tutaj juz lamie prawo, dlaczego ktos musi cos udawadniac ze jest strona? Czy nie wynika to z przepisow kpa i prawa budowlanego a takze kc? Jak rozwiazac taki problem?

Stroną w rozumieniu art. 28 kpa jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek.
Zgodnie z orzecznictwem sądów administracyjnych:
- "Przymiot strony w jej aspekcie procesowym uzyskuje każdy, kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek" [uzasadnienie wyroku z 1.12.1994 r., sygn. III ARN 64/94].
- Natomiast w wyroku z 9.03.1982 r., S.A./WR 48/82, NSA stwierdził, iż "stroną w postępowaniu administracyjnym jest każdy, kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny polegający na ochronie zajmowanego mieszkania przed uciążliwościami i zagrożeniami spowodowanymi lokalizacją garażu."

Rada: skarzyć decyzje i postanowienia PINB - zgodnie z treścia pouczeń zamieszonych na tych dokumentach. Pamiętać o konieczności zachowania terminów!

verax napisał:
Stroną w rozumieniu art. 28 kpa jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek.
Zgodnie z orzecznictwem sądów administracyjnych:
- "Przymiot strony w jej aspekcie procesowym uzyskuje każdy, kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek" [uzasadnienie wyroku z 1.12.1994 r., sygn. III ARN 64/94].
- Natomiast w wyroku z 9.03.1982 r., S.A./WR 48/82, NSA stwierdził, iż "stroną w postępowaniu administracyjnym jest każdy, kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny polegający na ochronie zajmowanego mieszkania przed uciążliwościami i zagrożeniami spowodowanymi lokalizacją garażu."

Rada: skarzyć decyzje i postanowienia PINB - zgodnie z treścia pouczeń zamieszonych na tych dokumentach. Pamiętać o konieczności zachowania terminów!

Rzecz w tym, ze pinb nie wydalo zadnych postanowien czy decyzji w tej sprawie ktore bym otrzymal. przyslalo zwykle pismo w ktorym pisze, ze nie jestem strona w (rzekomo)wszczetym postepowaniu i nie bedzie mnie informowac w tej sprawie.Skladam skarge do winb i pozniej dowiaduje sie (z odpowiedzi na moja skarge) z winb ze postepowanie zostalo przez pinb umorzone. Co mam robic? Wezwac pinb do usuniecia naruszenia prawa i potem kierowac sprawe do wsa? To jest koszmar miec do czynienia z taka administracja.

Powrót