C
_chris_
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 4 498
Tak, bo dla mnie wytwarzanie nie jest równoznaczne z produkcją. Wytwarzać można przecież również naczynia gliniane na kole garncarskim, a przecież nie można o takiej działalności powiedzieć, że to jest produkcja... A w odniesieniu do 118^1 to tam jest jeden niuans - przepis mówi wyraźnie o wytwarzaniu urządzeń - czyli więcej niż jednego... więc można by dyskutować o odpowiedzialności osoby, która wytworzyłaby jedną sztukę takiego urządzenia... Ale to nie zmienia mojego zdania.Rubisz napisał:Są jednak jeszcze znaczenia: powodować coś, sprawiać. Wzięcie pod uwagę tego drugiego znaczenia rzeczywiście uzasadniałoby Twoją interpretację.
bo moim zdaniem tak dokładnie jest. Oprogramowanie do zdjęcia zabezpieczenia, zainstalowane w PC-cie, staje się automatycznie firmware'm urządzenia do zdejmowania tych zabezpieczeń, które w ten sposób powstało.Gdyby analogicznie pójść dalej, to można też podciągnąć pod taką interpretację zwykły komputer. Instalując w jego pamięci program deaktywujący zabezpieczenie pliku WMA lub płyty DVD, również dochodzi do wytworzenia urządzenia o którym mowa w art. 118 prim. Pewnie, że pecet nie jest związany z tym programem /nie jest to jego firmware/ jak konsola. Chodzi mi tu raczej o funkcję, jaką może spełniać.