Laptop Acer - ciągle powtarzająca się usterka

• Autor wątku Autor wątku Pu_shq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pu_shq

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam,
opiszę pokrótce na czym polega moje pytanie. Używając szukajki znalazłem podobne, ale troszkę różniące się od mojej aktualnej sytuacji tematy.

Status stron: Konsument

Otóż w grudniu 2012 zakupiłem w sklepie x-kom.pl laptopa Acer V3. Po pewnym czasie pojawiły się z nim problemy - trzeszczały zawiasy oraz cała obudowa, uszkodzeniu uległo również chłodzenie. Laptop po wysłaniu do serwisu (korzystając z gwarancji) wrócił po tygodniu naprawiony - wymieniono zawiasy klapy oraz chłodzenie.

W czerwcu 2014 po raz kolejny uszkodzeniu uległo chłodzenie laptopa, oraz trzeszczy obudowa. Wysłałem laptopa na gwarancję - wymieniono chłodzenie, komputer wrócił do mnie.

Teraz jest październik, i w laptopie po raz kolejny padło chłodzenie, przez co znowu nie da się go normalnie używać - komputer przegrzewa się i traci płynność działania, w ostateczności wyłącza się.

Pytanie moje jest krótkie - czy istnieje jakaś możliwość, żeby wymusić na gwarancie/sprzedawcy jakiekolwiek inne działanie niż naprawa? Tzn. zwrot lub wymiana na produkt wolny od wad? Pytam, ponieważ za dwa miesiące kończy się gwarancja a wszystkie objawy wskazują na to, że komputer będzie psuł się w ten sam sposób w nieskończoność, a ja zostanę z tym problemem już wtedy sam. Nie uśmiecha mi się co chwilę wymieniać samodzielnie chłodzenia za ~150 PLN.

Z góry dziękuję wszystkim za wszelką pomoc oraz pozdrawiam ;)

Ostatnia edycja:
Witam, pojawiam się znowu w tym temacie, ponieważ problem dalej się nie rozwiązał. Gwarant przystał na moje żądanie, i wymienił laptop na nowy, jednakże również i ten wymieniony laptop jest uszkodzony, tylko w inny sposób. Mam szczerze już mówiąc dosyć tego wszystkiego i ciągłego wysyłania laptopa do serwisu. Chciałbym się w końcu pozbyć tego szrotu, i kupić jakiegoś normalnego laptopa a nie to badziewie Acer. Czy w związku z tym, że nawet ten nowy laptop jest uszkodzony istnieje możliwość walczenia o zwrot gotówki? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Pozostają jedynie warunki gwarancji. Tam szukaj odpowiedzi.

"W przypadku zgłaszania roszczeń z gwarancji, Acer, według własnego wyboru, naprawi lub wymieni System lub jakąkolwiek jego część objętą gwarancją,
używając nowych lub fabrycznie odnowionych części lub Systemów. W sytuacji, gdy Acer zdecyduje się użyć fabrycznie odnowionych części lub Systemów, będą
one posiadały taką samą charakterystykę operacyjną jak nowe produkty. Wszystkie wymienione w ramach niniejszej Ograniczonej Gwarancji części i zastąpione
Systemy stają się własnością Acer."

Czyli wywaliłem 3 tysiące złotych na złom którego nie da się używać i jedyne co mogę zrobić to sobie poczekać, aż wróci z serwisu po raz enty, po to żeby znowu go odesłać. Superancko.

Czyli wybrałeś taką a nie inną drogę reklamacji i teraz ponosisz konsekwencje tego kroku.

No niestety nie kazdy jest prawnikiem. Teraz przynajmniej jestem bogatszy o nowe doswiadczenia i lzejszy o 3 tysiace zlotych. Dziekuje za odpowiedzi :)

A co stoi na przeszkodzie żeby odstąpić od umowy na podstawie art. 8. ust. 4 u.sp.kons.?

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

A co w sytuacji takiej, ze obecnie posiadany laptop jest produktem otrzymanym od producenta, czyli Acera, a nie sklepu w ktorym kupilem ten pierwszy komputer?

Czyli jeżeli laptop w grudniu 2014 został wymieniony (przed upływem dwóch lat od sprzedaży) na nowy przez Acera, mogę swoje roszczenia przestawić teraz sklepowi X-kom.pl? Jeżeli tak to w jaki sposób powinienem to zrobić aby moje żądania były skuteczne?

Dodam, że próbowałem złożyć reklamację w sklepie, jednakże dostałem taką odpowiedź:

Pragniemy poinformować, iż w przypadku wszystkich sprzedawanych przez naszą firmę notebooków, monitorów oraz wielu innych urządzeń (także w tym konkretnym przypadku) Klient posiada gwarancję producenta w trybie door2door (lub analogiczną). Prosimy pamiętać, że w takiej sytuacji firma X-KOM nie jest gwarantem, w związku z czym nie odpowiada za przysłanie kuriera czy nadanie numeru RMA. Aby dokonać reklamacji danego sprzętu, należy skontaktować się bezpośrednio z gwarantem (najczęściej jest nim producent).

Po zgłoszeniu usterki u gwaranta:
a. wyśle on kuriera, który odbierze sprzęt i dostarczy do producenta, a po zakończeniu reklamacji odeśle z powrotem do Państwa LUB
b. producent przyśle serwisanta, który naprawi sprzęt na miejscu zgłoszenia usterki (dotyczy to głównie sprzętu biznesowego firmy Dell).
W obu przypadkach, cała procedura odbywa się na koszt producenta i wykonywana jest w możliwie najszybszym trybie.

Dane kontaktowe do gwaranta znajdują się na karcie gwarancyjnej dołączonej do urządzenie. Można je także znaleźć na naszej stronie, pod adresem Sklep komputerowy - X-KOM.PL - są one dostępne w formie graficznych logo producentów (w przypadku marki Packard Bell gwarantem jest firma Acer).

Niniejsza procedura nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z Ustawy o Szczególnych Warunkach Sprzedaży Konsumenckiej oraz zmianach Kodeksu Cywilnego (Dz.U. z 2002r nr 141 poz. 1176).

W tamtym okresie nie spodziwałem się jednakże takich aż problemów, więc nie miałem świadomości o możliwości dochodzenia swoich roszczeń z tytułu niezgodności towaru z umową, więc odesłałem go do producenta.

Pu_shq napisał:
przed upływem dwóch lat od sprzedaży
Jeżeli niezgodność ujawniła się przed upływem tego terminu, możesz powiadomić o tym sprzedawcę w terminie 2 m-cy i odstąpić od umowy.

Przepis prawny:
Art. 8. 1.

Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, ....

Obecnie posiadany towar nie jest towarem konsumpcyjnym. Jest towarem dostarczonym przez gwaranta.

No więc zdecydowałem się odesłać laptopa do serwisu, mam nadzieję że uda im się go w końcu naprawić. Jednakże próbując na nich wymusić jakieś zdecydowane działania napisałem w zgłoszeniu, że jestem bardzo niezadowolony, ich działanie uważam za nieprofesjonalne itp.. Serwis w zgłoszeniu odpisał mi standardowego maila zgłoszeniowego, jednakże dodał do niego dodatkowe trzy akapity o właściwym zabezpieczeniu sprzętu przed wysłaniem.

Jest to dziwne, gdyż nigdy tego fragmentu w mailu nie było, a zgłaszam ten komputer do serwisu już piąty raz w przeciągu roku. Obawiam się, że serwis tym razem próbuje wywołać sytuację, w której celowo uszkodzi mojego laptopa, a potem powie, że to ja tym samym cofając gwarancję na komputer. Czy można w jakiś sposób udokumentować stan laptopa przed wysyłką, żeby w przypadku ewentualnych problemów móc dochodzić swoich praw? Czy wystarczy dokładnie sfotografować go przed wysyłką?

Pytam tym bardziej, że po ostatnim serwisie serwis zwrócił mi komputer bez oryginalnego pudełka, w którym zawsze odsyłałem go do Acera. W kontekście tego zaczynam być podejrzliwy i wydaje mi się, że jest to celowe działanie, bardzo nieprofesjonalne. Nie dość, że komputer ciągle się psuje, to teraz zgodnie z ich zaleceniami muszę inwestować w folię bąbelkową bo nie zostało mi zwrócone oryginalne pudełko (czy producent miał taki obowiązek, skoro odesłałem produkt w oryginalnym opakowaniu, bardzo dobrze zabezpieczającym go przed uszkodzeniem?).

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Pu_shq napisał:
Czyli jeżeli laptop w grudniu 2014 został wymieniony (przed upływem dwóch lat od sprzedaży) na nowy przez Acera, mogę swoje roszczenia przestawić teraz sklepowi X-kom.pl?

Tak, dlatego, że został wymieniony przez w ramach zawartej wcześniej umowy ze sprzedawcą.

cedwah napisał:
został wymieniony przez w ramach zawartej wcześniej umowy ze sprzedawcą
Został wymieniony w ramach umowy między producentem a kupującym.

Witam,

po raz kolejny mam problem z tym komputerem.

Odeslalem go do serwisu (wczesniej dokumentujac zdjeciami jego stan - tuz przed spakowaniem i po spakowaniu przesylki).

Laptop wrocil do mnie, naprawiony w ramach gwarancji (po raz kolejny). Niestety ramka matrycy wygladala jakby ja ktos potraktowal papierem sciernym. Natychmiast udokumentowalem do zdjeciami, jak tylko to odkrylem, jakas godzine po odebraniu paczki.

Czy mam jakies szanse walczenia z Acerem w tej sytuacji? Czy jedyne czego moge zadac to wymiana tej ramki, do ktorej i tak sie pewnie nie odniosa pozytywnie, a poza tym szlag mnie juz trafia, ze nie moge w ogole juz korzystac z mojego komputera. Jedyne co robie to wysylam go do serwisu, odbieram z serwisu i znowu odsylam do serwisu.

Chcialbym sie go juz w koncu pozbyc, bo do niczego sie ten sprzet nie nadaje, a gwarant robi sobie ze mna co chce, bo dobrze wie, ze prawo jest takie, ze nic mu nie moge zrobic.

Jesteś jakimś dziwnym człowiekiem jeśli zmatowiona ramka od matrycy przeszkadza Ci w używaniu laptopa.

Ps. jeśli chcesz się go pozbyć ja go z chęcią przyjmę w darowiźnie; możesz też sprzedać go na allegro.

Powrót