laptop - odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Tom800
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tom800

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jestem konsumentem i tydzień temu kupiłem laptopa przez internet.
Laptopa zacząłem używać i dostosowywać do własnych potrzeb, m.in. zmieniłem rozmiar partycji C i D. Po tych zmianach przestało działać oprogramowanie umożliwiające przywrócenie komputera do stanu "fabrycznego" - to jest takiego jaki był w momencie zakupu komputera.

Szybko okazało się, że laptop znacznie grzeje w trakcie grania.
Chciałbym skorzystać z prawa odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
Czy sprzedawca może odmówić mi zwrotu pieniędzy?

Przepis prawny:
art. 34 ust. 4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9.
Przepis prawny:
Art. 12 ust 1. Najpóźniej w chwili wyrażenia przez konsumenta woli związania się umową na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa przedsiębiorca ma obowiązek poinformować konsumenta w sposób jasny i zrozumiały o: 9) sposobie i terminie wykonania prawa odstąpienia od umowy na podstawie art. 27, a także wzorze formularza odstąpienia od umowy, zawartym w załączniku nr 2 do ustawy;
tak więc co do zasady możesz odstąpić, ale z racji zmian jakie poczyniłeś w sprzęcie sprzedawca może stwierdzić, że zmniejszyła się jego wartość - ewentualny spór rozstrzygać będzie sąd.

Powrót