Lata Pracy

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Witam.Mieszkam i pracuje w Niemczech.Tzn ze mam pozwolenie na pobyt i na prace.Mam jednakze w Polsce rowniez meldunek.jestem po rozwodzie.Od kilku lat zyje w wolny,m zwiazku z przyjacielem,nie mamy zamiaru ani ochoty na zaden slub.Chcialabym dowiedziec sie czy i gdzie w niemczech mialabym zlozyc dokumenty ( jakie?) aby w Niemczech starac sie o zaliczenie mimoich 15 lat pracy przepracowanych w Polsce.,aby doliczone zostaly mido lat pracy i do renty w Niemczech.Jakie mialabym szanse na ich zaliczenie bo slysze roznie.O odpowiedzi prosilabym raczej na mojego emaila.Dziekuje..

Chyba temat dosc trudny...poniewaz jakos nikt nie zabiera glosu....

Bo to jest bardzo skomplikowana materia i zalezy od bardzo wielu czynnikow, m.in. od dokladnej daty przyjazdu do Niemiec.

Jesli przyjechalas po przystapieniu Polski do Unii to nie ma za bardzo takiej mozliwosci, bo placilas skladki do ZUSu przez 15 lat, to ZUS bedzie ci wyplacal rente z Polski za 15 lat, a niemiecka ubezpieczalnia za okres skladkowy przepracowany w Niemczech (pod warunkiem, ze placilas minimum przez 5 lat skladki emerytalne w Niemczech)

W kazdym miescie sa poradnie Deutsche Rentenversicherung, zrob sobie termin, pojdz do nich, to ci konkretnie wytlumacza, co i jak bedzie w towim przypadku

gina501
W niemczech będziesz miała emeryturę za lata pracy 5 lat pracy to około 50e do emerytury w wieku 65 lat.

Jeżeli masz meldunek w Polsce to możesz składać papiery do ZUS w Opolu o emeryturę
doliczając lata pracy w Niemczech .Na emeryturę wcześniejszą lub w wieku 60 lat zależnie od ogólnych lat pracy. A pracować możesz dalej w Niemczech

A skad ty Marian tak wiesz, ze za 5 lat pracy bedzie 50 euro emerytury???? Przeciez to zalezy od zarobkow i wplaconych skladek emerytalnych, kto dobrze zarabia, wypracuje sobie za 5 lat prawo do wiekszej kwoty....

Dziekuje za wiadomosci.Przydadza sie i te.

Powrót