Leasing PKO żąda abym jako wierzyciel zwolniła zajety przez komornika sprzęt?

• Autor wątku Autor wątku Storcz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Storcz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,
dzisiejsza korespondencja PKO LEASING z Łodzi przerosła moje najśmielsze oczekiwania a mianowicie:
padłam ofiara pracodawcy oszusta którego pozwałam o nie wypłacone pensje do Sądu pracy rok temu wygrałam sprawę i otrzymałam wyrok który przekazałam Komornikowi w celu egzekucji. Na dzień dzisiejszy komornik ujawnił kilka kont firmy które zablokował oraz zajął sprzęt w siedzibie dłuznika.
(o fakcie zajecia sprzetu dowiedziałam się dzisiaj z pisma Leasingodawcy)
Leasingodawca pod rygorem pociągniecia mnie do odpowiedzialności przed sadem wezwał mnie w trybie natychmiastowym do zwolnienia zajetego sprzętu. Otrzymałam Umowę Sprzedaży , umowę Leasingu kapitałowego oraz fakturę.
Analizując otrzymane dokumenty odkryłam co nastepuje:
Mój były Pracodawca jest włascicielem kilku firm i w tej sytuacji okazuje się że jako własciciel firmy Gama sprzedał firmie leasingowej sprzęt za kwotę 270.000 zł 6 szt. po to aby go kupić jako własciciel swojej drugiej firmy Epsylon.
Firma leasingowa jak wynika z fv dokonała wpłaty na poczet sprzetu w wysokości 54.000 zł sprzet nabyła 28.02.12
Co mam robić? były pracodawca jak widać jest oszustem na dużą miarę kombinuje jak może aby pozyskac środki nie wywiązuje się z zobowiązań itd.
Jakie mam prawa jako wierzyciel?
Jak jest dzielona wpłata której dokonano i kolejne raty leasingu na poszczególne sprzety (które są róznej wartości i w ilości szt.6?) jak później rozliczane sa kolejne raty leasingowe?
Zajęta lampa medyczna jest najtańszym sprzętem ujętym w zestawieniu na fakturze.
Proszę o poradę

Nie masz innego wyjścia jak zwolnić, oszczędzi ci to sporo nerwów i straconej kasy, gdy firma leasingowa wygra sprawę, obciąży cię kosztami, zapewne przerabiali to już wielokrotnie, mają czas,kasę, oraz kupę prawników na podorędziu. To nie oszustwo tylko forma finansowania, firmy leasingowe maja coś takiego w ofercie, to się nazywa leasing własnego sprzętu.
Komornik zajął konta, za kilka dni, tygodni zapewne wpadnie jakaś kwota na konto, a jakby nie, to pracując znałaś zapewne kontrahentów byłego
pracodawcy.
Niech komornik zajmie jego należności u kontrahentów.

Dziękuje to jednak porażajaca rzeczywistość naszego polskiego prawa złodziej górą...:O(
Pozdr

Storcz napisał:
Dziękuje to jednak porażajaca rzeczywistość naszego polskiego prawa złodziej górą...:O(
Pozdr

Jeśli to złodziej to możesz złożyć zawiadomienie w prokuraturze?

Jak skończyła się ta sprawa?

komornik może zająć ruchomości będące w posiadaniu dłużnika. Zrobi to również bez wskazywania konkretnych przedmiotów do zajęcia, tylko na skierowanie egzekucji do ruchomości. Jeśli nie są własnością dłużnika to informuje o zajęciu ich właściciela.

Ostatnia edycja:
Powrót