leczenie uzależnień w zakładzie karnym

• Autor wątku Autor wątku aguś66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguś66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mój syn przebywa w zakładzie karnym odsiaduje 3 miesiące, ale jeszcze sąd skazał go na 6 miesięcy w innej sprawie. Dostał grupę p1 jest uzależniony od alkoholu i najlepszą resocjalizacją w jego przypadku byłaby terapia, ale tam gdzie jest nic takiego nie ma, na przewiezienie do innego zakładu karnego z terapią nie ma szans, bo za krótki wyrok. Syn wprawdzie stara się o przeniesienie do Wojkowic,ale tam przebywają tylko z grupą p2 i p3. Rozmawiałam telefonicznie z zk i podpowiedziano nam inną możliwość: staranie się o warunkowe zwolnienie po odbyciu połowy kary z deklaracją leczenia w ośrodku odwykowym. Proszę odpiszcie jak to wygląda w rzeczywistości.

wiem że temat stary jak świat, ale może komuś innemu się to przyda:
w przypadku osoby uzależnionej i krótkiego wyroku trzeba zadbać, żeby w wyroku było odniesienie do art. 62 kk - wówczas skazany od razu trafi do odpowiedniego oddziału terapeutycznego i dzięki temu od początku jest leczony

Szanowna Pani . Widze ze miala Pani to szczescie i udalo sie Pani trafic na pomocnego funkcjonariusza SW. Przewaznie rodzina dzwoniaca do ZK w sprawie swojego bliskiego jest przelaczona do wychowawcy Odzialu gdzie jest osadzony czlonek rodziny. Jezeli chce Pani podjac stara w kierunku warunkowego zwolnienia syna to proponuje Pani z tydzien wczesniej umowic sie na rozmowe z wychowawca . Przewaznie w ZK karnych takie rozmowy mozna przeprowadzac w dniu widzen. Bez pomocy wychowawcy ktory bedzie sporzadzal opinie kryminol.-spoleczna. do warunkowego zwolnienia nie da sobie Pani rady gdy bedzie napisane -negatywna tak jak przy rokowaniach dot.mozliwosci powrotu do przestepstwa . Najlepszy adwokat nie da rady . Njalepsza mozliwosc do warunkowego to otrzmanie od Dyrektora ZK wystapieni ale przewaznie takie luksusu sa stosowane do osob pracujacych na wolnosc . Wracjaca jeszcze do terimu terami to jak sie chce to jest do zalatwienia w dwa lub trzy dni razem z transportem .

:mad: --Nie ma RESOCJALIZACJI--::smile:

Powrót