legalizacja pobytu cudzoziemca

• Autor wątku Autor wątku patrycja.machajska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja.machajska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

Mam problem z rozwiązaniem pewnej sprawy. Otóż zgłosił się do mnie pewien Ukrainiec, który chce zalegalizować pobyt. Niestety gdy przebywał w Polsce na vizie. Trafił do aresztu śledczego na 4 mis. Potem toczyło się postępowanie, które skończyło się 28.10.2015 wyrokiem kary zawieszenia. Odpis został doręczony 04.11.2015 r. Moje pytanie brzmi czy mogę spokojnie składać wniosek czy jednak będzie odnowa postępowania. Dodam tylko że cudzoziemiec ma narzyczona, pracę własną firmę i podjął nauke. Będę wdzięczna za rozwiązanie tej historii.

Hej, czy jest ktoś na forum, kto orientuje się w następujących tematach:
1. Czy osoba, która jest z poza UE, jest nieprzerwanie na terytorium Polski od maja, może bez żadnych konsekwencji jechać do kraju swojego pochodzenia? Czy istnieje obawa, że przy odprawie na lotniku będzie miała jakieś problemy? (chodzi o osobę z Korei Południowej)
2. Czy jest szansa na uzyskanie pozwolenia na pracę i pobyt dla osoby, która kupiła udziały w spółce, która nie ma dużego majątku i od 2014 roku nie zachodziły w niej żadne zjawiska gospodarcze? Firma w okresie, którym funkcjonowała, nie odnotowała straty. Wszystkie zobowiązania podatkowe były płacone na czas. Jednak nie posiadała żadnego pracownika na umowę o pracę. Jedynie zarząd.
W chwili obecnej spółka (po odkupieniu udziałów przez mojego znajomego), zmieniła zakres prowadzonej działalności gospodarczej, z profilu usługowego na Agencję Pracy Tymczasowej. ,Mój znajomy pełnić ma w niej funkcję członka zarządu. Chciałabym mu pomóc, ale nie wiem czy jest sens występować o kartę biorąc pod uwagę wyżej wymienione czynniki. W ciągu ostatnich 5 lat udało mi się uzyskać pozwolenie na pracę i pobyt dla 3 osób, które również założyły spółkę, z tą różnicą jednak, że funkcjonuje ona nieprzerwanie od 5 lat i posiada majątek.
Proszę o pomoc. Do Warszawy mam 2 h drogi,a niestety nie mogę się dodzwonić do Urzędu.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Co do pkt. 1. Jeżeli ta osoba przebywa od maja w Polsce bez wizy, czyli w ruchu bezwizowym, to jak najbardziej będzie miała, a nawet już ma problem.
Obywatele Korei Południowej są objęci ruchem bezwizowym z UE na okres 3 miesięcy, a to oznacza, że ta osoba od sierpnia przebywa na terenie Unii Europejskiej nielegalnie. Przy odlocie do Korei będzie zapewne orzeczony zakaz ponownego wjazdu na terytorium państw Schengen na kilka lat, z powodu przedłużenia nielegalnie pobytu.

Dziękuję za odpowiedź. Czy jest dobre rozwiązane z tej sytuacji? Czy wystąpienie z wnioskiem o legalizację pobytu jest z góry skazane na niepowodzenie? Akcje spółki o której wspomniałam we wcześniejszym poście nabył we wrześniu, tzn.we wrześniu został sporządzony akt notarialny. Czy jako współwłaściciel firmy zarejestrowanej w Polsce może nie dostać pozwolenia na przyjazd?

Powrót