legalizacja/umiejscowienie rozwodu w polsce i wydanie orzeczenia o stanie cywilnym

• Autor wątku Autor wątku b0ra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b0ra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
mieszkam w uk moj maz jest polakiem, jestesmy wlasnie w trakcie rozwodu w uk, potrzebuje uzyskac zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia nowego zwiazku malzenskiego z urzedu w polsce ale z tego co slyszalam i czytalam potrzebuje uzyskac dokument o legalizacji rozwodu w pl zeby otrzymac takie zaswiadczenie... serdecznie prosze o info jesli ktos ma doswiadczenie w tej sprawie, a konkretnie:
1. dostaje wyrok rozwodowy, tlumacze go na j.polski i dokad dalej by zalegalizowac/umiejscowic wyrok, ambasada, sad w pl czy usc w pl?
2. jak dlugo trwa ten proces?
3. po otrzymaniu dokumentu o legalizacji angielskiego rozwodu w pl dokad sie zwrocic o zmiane nazwiska na panienskie, czy moge to zrobic przez konsulat w londynie?
4. skad moge otrzymac dokument potwierdzajacy stan c ywilny a tym samym zdolnosc do ponownego zawarcia malzenstwa?
z gory dziekuje za pomoc

Witam,
Powinnas zwrocic sie do konsulatu. Powinni ci udzielic odpowiedzi. O zmiane nazwiska powinnas wystapic w trakcie rozwodu. W Pollsce masz na to 3-miesiace tutaj nie wiem. Konsulat sie zajmuje rejestracja dokumentow malzenskich to mysle ze rozwodowymi rowniez.

Witaj ja tez jestem teraz w trakcie rejestrowania mojego angielskiego rozwodu w polsce,bo chcialabym ponownie wyjsc za maz i oczekuja tego odemnie.Moja rada,amsada owszem pomoze,ale bedzie wolniej i trzeba placic.Najlepiej poprosic o pomoc kogos z najblizszej rodziny,w moim wypadku mama mi pomaga.Po pierwsze USC w polsce wymaga orginalny odpis wyroku sadowego z UK,wiec deccre absolute,i świadectwo określone w art. 39 rozporządzenia Rady 2201/2003 (wydawane przez właściwy sąd zagraniczny) - (ang.:Form of Certificate under Article 39 of Council Regulation (EC) No. 2201/2003 of November 2003 concerning jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in matrimonial matters) - znany także jako: Form F42.Nie jest proste zalatwic ta drugi papier,bo dzwonialm do sadu i nie wiedza o czym mowa,wiec napisalam podanie z prosba o wydanie tych dokumentow(moze jak dostana pismo to beda wiedziec o co chodzi)gdyz jest to niezbede do rejestracij rozwodu w polsce.Czekam narazie na odpowiedz.Jak potrzeba pomocy z pisaniem prosby o wydanie dokumentow to moge pomoc.Prosze dac mi znac;)pozrawiam i powodzenia

aha jeszcze jedno,oba dokumenty musza byc oczywiscie przetlumaczone przysiegle na poski.i tu UWAGA!lepiej jak ktos w polsce przetlumaczy te dokumenty,bo jak robisz to za granica to moga nie uznac bo tlumacz musi byc honorowany w polsce(wiem ze to glupie,ale polacy nigdy nic nie robia aby bylo prosciej ludziom).Jak sa gotoiwe dokumenty i tlumaczenia,to zazwyczaj pani USC rejestruje praktycznie od reki w tym samym dniu.Nie jest to latwe,jak juz dosc sie nadenerwowalam w tej sprawie:x

Klaudyna81,

Mam podobny problem odnosnie tego drugiego dokumentu.
Czy mozemy sie w jakis sposob skontaktowac na priva?
Pozdrawiam

bedzie cieszko pogadac bo ja mieszkam na Cyprze i rozmowy tu sa drogie,ale napisz do mnie na email:klau.musti@hotmail.com,a ja podam ci namiary na facebook ok;)

Powrót