Legalna praca za granicą a ZUS z urzędu pracy w Polsce.

• Autor wątku Autor wątku forum_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
F

forum_m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam od kilku miesiecy pracuje legalnie za granicą. Posiadam tamtejsze ubezpieczenie i wszystkie świadczenia. Obecniem mam wolne w tym okresie zarejestrowalem sie w urzedzie pracy w Polsce, mimo iz mam zatrudnienie za granicą. Zglosilem się, poniewaz chce posiadac polskie ubezpieczenie na jakis czas.
W oświadczeniu ktore dzis podpisywalem na spotkaniu w urzedzie pracy (odnosnie swiadczen zdrowotnych), na dole byla zawarta klauzula ; ,,Kto sklada zeznanie majace służyć za dowod w postępowaniu sadowym lub innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę podlega karze pozbawienia wolności do lat 3" Czy mogę mieć problemy ?

Czy mogę mieć problemy ?
Owszem. Nie masz prawa posiadać statusu osoby bezrobotnej i z tego tytułu być zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ bezrobotnym nie jesteś.
Świadomie i z premedytacją złożyłeś fałszywe oświadczenie w celu nabycia statusu, który ci się nie należy i wyłudzenia składki zdrowotnej (za twoje ubezpieczenie jako "bezrobotny" płaci społeczeństwo).

Kosssz napisał:
Owszem. Nie masz prawa posiadać statusu osoby bezrobotnej i z tego tytułu być zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ bezrobotnym nie jesteś.
Świadomie i z premedytacją złożyłeś fałszywe oświadczenie w celu nabycia statusu, który ci się nie należy i wyłudzenia składki zdrowotnej (za twoje ubezpieczenie jako "bezrobotny" płaci społeczeństwo).
Ja rowniez jestem podatnikiem poniewaz moj kapital obraca sie w polsce, tu takze wydaje na produkty i uslugi które sa opodatkowane. Ba nawet robie wiecej dla państwa niz standardowy obywatel bo nie zarabiam tutaj, tylko tu wydaję. Nie ma sie co oszukiwac emigranci nakręcaja gospodarkę państwa. Niestety na niemieckie ubezpieczenie mozna się leczyć w sytuacjach poważnych, badz przy hospitalizacji. Do rodzinnego czy laryngologa z nim nie pójdę. Mam 21 lat. Co w takiej sytuacji zrobic po podpisaniu oświadczeń?

Ja rowniez jestem podatnikiem poniewaz moj kapital obraca sie w polsce, tu takze wydaje na produkty i uslugi które sa opodatkowane. Ba nawet robie wiecej dla państwa niz standardowy obywatel
To nie znaczy, że stoisz ponad prawem... To forum prawne, więc udzielamy porad zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem. Ty je złamałeś...
Co w takiej sytuacji zrobić po podpisaniu oświadczeń?
Przyznać się i anulować rejestrację w UP... i to jak najszybciej. Nie można być jednocześnie zatrudniony i bezrobotny i twoje zasługi wobec polskiej gospodarki tego nie zmienią.

Ostatnia edycja:
Moze tego tak naprawde nie sprawdzą?

Przyznajac sie moze narobie soboe wiekszych problemow ?

Odpowiedź już padła.
Zamykam, zgodnie z § 9 regulaminu forum.

forum_m napisał:
Moze tego tak naprawde nie sprawdzą?

Skoro jesteś takim świadomym podatnikiem to chyba wiesz, że w dobie komunikacji elektronicznej urzędy wiedzą wszystko :)

Morena napisał:
Skoro jesteś takim świadomym podatnikiem to chyba wiesz, że w dobie komunikacji elektronicznej urzędy wiedzą wszystko :)

Nie sadze :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót