Legalna praca.

• Autor wątku Autor wątku rangiz5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rangiz5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
Otóż, jest taka sprawa. Mój brat ma możliwość pracy w Niemczech. Sam nie wie jakie musi spełnić warunki od strony prawnej aby móc pracować.
Co jest potrzebne? Jakie trzeba spełniać warunki. Czytałem dość sporo, ale są bardzo rozbieżne zdania. Owszem najlepiej iść do inspekcji pracy i to będzie czynione. Ale potrzebuję to wiedzę na już, do inspekcji w tej chwili nie można się wybrać, bo przebywamy za granicą.
Pozdrawiam.

P.S Czy potrzebny jest Polski paszport? Czy wystarczy dowód?

co potrzebne?
pozwolenie na prace
pobyt..(Freizügigkeitbescheinigung)
obowiazek ubezpieczenia zdrowotnego(niemieckie):)

W Niemczech nie ma czegos takiego jak "inspekcja pracy". Jest urzad zatrudnienia, ale to jest raczej posrednictwo pracy dla tutejszej ludnosci.

Generalnie do maja 2011 r. na prace zalezna (czyli u kogos na umowie o prace) potrzebne jest zezwolenie na prace, o ktore musi wystapic potencjalny pracodawcy uzasadniajac, ze na to miejsce pracy nie ma chetnych bezrobotnych Niemcow.

Mozna zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza, wtedy nie potrzeba zezwolenia na prace, ale trzeba uwazac, by nie pracowac caly czas dla jednej osoby, bo to jest tzw. pozorna dzialalnosc gospodarcza, a de facto praca zalezna, co moze wywolac problemy prawne.

Dowod wystarczy, paszport jest niepotrzebny. Najwazniejsze jest jednak niemieckie ubezpieczenie zdrowotne, bo w NIemczech istnieje obowiazek posiadania niemieckiego ubezpieczenia zdrowotnego. Duzo osob z tym strasznie kombinuje i zle na tych wychodzi.

Dziękuje za odpowiedzi.
Jest taki problem, że organy w Niemczech twierdzą, że załatwić pozwolenie trzeba w Polsce, a organy w Polsce ,że w Niemczech. To jest jakaś paranoja, może ktoś rozwiać wszelkie wątpliwości?
Jeszcze kilka dodatkowych informacji.
Moja mama pracuje w Niemczech , ma umowe itd, czy to coś zmienia w kwestii pracy?

nie slyszalam zeby polska wydawala pozwolenia na prace w Niemczech

jezeli mama Twoja ma Arbeitsberechtigung-EU..to rodzina tej osoby powinna dostac od reki pozwolenie na prace

Arbeitserlaubnis – Wikipedia

Arbeitsberechtigung EU-musiałaby mieć
nie Arbeitserlaubnis

Tak, mama posiada Arbeitsberechtigung, dziękuję za odpowiedź, to powinno ułatwić sprawę.

Nie chce mi sie sprawdzac, ale za "czlonka rodziny" w sensie przypisow unijnych uznaje sie moim zdaniem malzonka i dzieci nieletnie. NIe sadze, zeby dorosle dzieci pod to podpadaly.

Pogodniak napisał:
Nie chce mi sie sprawdzac, ale za "czlonka rodziny" w sensie przypisow unijnych uznaje sie moim zdaniem malzonka i dzieci nieletnie. NIe sadze, zeby dorosle dzieci pod to podpadaly.

no ja nie wiem,,w sumie tez byłabym ciekawa
jak to wyglada

Ostatnia edycja:
Powrót