Legalne czy spam?

• Autor wątku Autor wątku wazyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wazyl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Czytam na forum i już coś wiem, ale nie do końca...
Chcę zrobić internetowy serwis turystyczny.
Chcę zachęcić (powiadomić) klientów (czyli hotele, ośrodki itd.) przez e-mail.
Adresy znalazłem na stronie internetowej z danymi o firmach (nazwa, adres, nr tel. i e-mail).
Podobno dane firm nie podlegają ochronie
Dane firmy są jawne nie tylko w internecie - 19 lutego 08 (nr 35) - eDGP e-wydanie Dziennika Gazety Prawnej
Z tego co wyczytałem wysłanie wiadomości np:
serwis turystyczny (nazwa) zaprasza do współpracy... dodaj swój obiekt za darmo (i podaje link do strony)"
jest spamem i grozi za to kara (a może się myle?), aby było to legalne muszę zapytać daną firmę o zgodę na wysłanie takiej propozycji współpracy np:
Serwis (nazwa) zajmuje się reklamą obiektów turystycznych, czy są Państwo zainteresowani naszą ofertą?
Czy taka wiadomość też nie jest spamem???
Jeżeli nie, to czy taki tekst może być wysyłany czy może w innej formie (jeżeli w innej, to jakiej?)??
Pozdrawiam

Generalnie za spam uważa się każdą niechcianą wiadomość wysłaną do odbiorcy spełniającą następujące warunki:
1. Treść wiadomości jest niezależna od tożsamości odbiorcy.
2. Odbiorca nie wyraził uprzedniej, zamierzonej zgody na otrzymanie tej wiadomości.
3. Treść wiadomości daje podstawę do przypuszczeń, iż nadawca wskutek jej wysłania może odnieść zyski nieproporcjonalne w stosunku do korzyści odbiorcy.

Źródło: definicja SPAMU

Natomiast inną kwestią jest odpowiedzialność karna za jego wysyłanie. W naszym kraju regulowane jest to Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną. a konkretniej artykuły 9 do 11 oraz 23 do 25 (odpowiedzialność karna) oraz art. 16 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Najbardziej neutralną formą mailingu będzie:

Serwis (nazwa) zajmuje się reklamą obiektów turystycznych, prosimy o kliknięcie linku poniżej jeżeli, chcą Państwo otrzymać szczegółową ofertę.

W przypadku braku zainteresowania prosimy nie odpowiadać na poniższy mail.

Wysyłając taką wiadomość:

"Serwis (nazwa) zajmuje się reklamą obiektów turystycznych, prosimy o kliknięcie linku poniżej jeżeli, chcą Państwo otrzymać szczegółową ofertę.
W przypadku braku zainteresowania prosimy nie odpowiadać na poniższy mail."

jakie mogą być kary lub inne problemy prawne?
Pytam bo mam zamiar wysłać ponad 10tys takich wiadomości.

Sprawa wygląda następująco:
W chwili obecnej za SPAM można zostać ukaranym grzywną do 5 000 (nie znalazłem informacji by weszły w życie zapowiadane zmiany w prawie telekomunikacyjnym zwiększające je do 100 000 zł.). Jednak jeżeli UOKiK uzna że naruszasz zbiorowe interesy konsumentów kara może być wielokrotnie wyższa.
Poniżej znajdziesz ciekawy artykuł, w którym opisane jest co wolno a co nie oraz jakie są ew. konsekwencje.
błaszyk-jarosiński ? Blog Archive ? Mailing a spam i co grozi za spamowanie

Link do Błaszczyk-Jarosiński jest super. Nareszcie jakieś porządne opracowanie. Info do [Wazyla]. Również prowadzę serwis turystyczny. I również starm się wychodzić z "informacją do ludzi". Dotychczas robiłem to na duzym ryzyku (czyli podpadałem - zaznaczam, że nieświadomie - pod spam). Ale poczytałem, posprawdzałem i postanowiłem działać zgodnie z prawem. Tyle, że nie jest to łatwe. Jak wysłać informację handlową i nie narazić się na kary ? Hmmm ... mam do sprzedania produkt w branzy turystycznej więc piszę:

"Szanowni Państwo !
Proszę o wyrażenie zgody na przesłanie informacji handlowej dotyczącej Systemu Rezerwacji Miejsc. System przeznaczony jest do wykorzystania w domach wczasowych, pensjonatach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, prywatnych kwaterach. Informacja jest bezpłatna.

Imię Nazwisko
Adres www mojej strony
poczta@poczta.pl
tel. 111-11-11-11

Nadmieniam, że wczesniej zapoznałem się z wszelkimi możliwymi przykładami i opiniami jakie udało mi się zobyć. I jak dla mnie to jest zwykłe zapytanie a nie informacja handlowa.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Tekst jest dobry, możesz przemycić w tekście troszkę więcej informacji nt. serwisu typu popularność, czy przykładowe zastosowanie.
:)

Dziękuję Dombel za opinie. Myśle, że nie będę ryzykował i już więcej nic nie będe od siebie dodawał. Moja oferta jest skierowana do konkretnej branży i w konkretnym celu. Tzw. Mailing jest dla mnie środkiem, nie celem. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to odpisze. A jak nie to nie. Chciałbym zrócić uwagę na nieco akademicki proplem związany z mailingiem/spamem. Mało dyskutowany. Proszę wyobrazić sobie sytuację w której "człowiek-mailer" wysłał 100 email. Z czego 1 osoba zgłosiła do uokik wniosek o spamowanie. A dajmy na to 20 osób nawiązało współpracę z "człowiekiem-mailerem" i jego firmą. Jak łatwo się domyślić te 20 osób powołane na świadka do sądu w sprawie o "spam" przez "człowieka-mailera" nigdy nie powie, że dostali spam tylko ofertę współpracy. A nie powie, bo dzięki niemu np. podwoili obroty. No i jak z tego wybrnąć ?

Powrót