Legalnie kupiona płyta a crack

• Autor wątku Autor wątku goo6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goo6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!

Mam takie pytanie, czy kupując legalnie w sklepie oryginalną płytę i wykorzystując ją tylko do własnego użytku rzeczywiście nie mogę korzystać z cracka, bo naruszam prawo autorskie? Przecież w sumie kupiłem grę, więc "wynagrodziłem" autora...
Coś znalazłem tutaj Czy korzystanie z cracków jest legalne?, ale nie jest to dla mnie takie oczywiste, w końcu nie korzystam z pirata, a modyfikuję sobie grę na własny, osobisty użytek.

No i ostatnie związane z tym pytanie, czy za takie coś grozi mi odpowiedzialność cywilna (jak źle napisałem z tą odpowiedzialnością to mnie poprawcie) :)

Pozdrawiam

Witaj, mamy taki zapis w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych z roku 1994, zwana dalej upaipp (moje wybór i wyróżnienie):
Przepis prawny:
Art. 74.
....
4. Autorskie prawa majątkowe do programu komputerowego, z zastrzeżeniem przepisów art. 75 ust. 2 i 3, obejmują prawo do:
1) trwałego lub czasowego zwielokrotnienia programu komputerowego w całości lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie; w zakresie, w którym dla wprowadzania, wyświetlania, stosowania, przekazywania i przechowywania programu komputerowego niezbędne jest jego zwielokrotnienie, czynności te wymagają zgody uprawnionego;
2) tłumaczenia, przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych zmian w programie komputerowym, z zachowaniem praw osoby, która tych zmian dokonała;
...
całość przepisu przeczytać możesz w ustawie. Z zapisu wynika w ogólności, że zmiany i modyfikacje programu (a więc w tym i cracki) mogą być czynione wyłącznie za zgodą autora. Podobne zapisy zabraniające nieautoryzowanych modyfikacji programów znajdują się zwykle w licencjach, na podstawie których dystrybuowane są te programy.
czy za takie coś grozi mi odpowiedzialność cywilna
teoretycznie tak, upaipp:
- Art.78. [odpowiedzialność cywilna];
-Art.115. [odpowiedzialność karna];

Powrót