Legalnie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Alicja1281
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam serdecznie,
już naprawdę nie wiem co myśleć, jak przeczytałem te wszystkie posty, więc przybliżę swoją sytuację i zadam kilka pytań.
Jestem męszczyzną, obywatelem Polski. Mam dziewczynę, która jest obywatelem Niemiec. We wrześniu zaplanowaliśmy że wyjadę do Niemiec, aby tam budować przyszłość. Planujemy także wziąć ślub, choćby nawet we wrześniu jeżeli to by mogło pomóc w uzyskaniu czegokolwiek tam na miejscu... i o to moje pytania:
czy jeżeli wezmiemy ślub będę miał łatwiejszy dostęp do np. pozwolenia na pracę. Jakie dokumenty potrzebne są aby tam się zameldować. Jakie dokumenty są potrzebne aby wziąć ślub. Gdzie je zdobyć. Czy może mi ktoś opisać krok po kroku, jak gdzie, bo już mi opadają ręce. Aha i dodam jeszcze, że ona jest uczennicą/studentką na drugim roku, na profilu asystent weterynarza. Szkołę kończy w 2010 roku w sierpniu. Dopóki ona nie skończy się uczyć, ubezpieczenie pobierane jest z zarobków jej ojca. Jak będzie ze mną ? Czy sam będę musiał placić ubezpieczenie ? Przepraszam, że piszę nie składnie, ale to co mi się przypomni to dodaje. Jej rodzice mieszkają w domu, więc z meldunkiem nie będzie problemu, lecz czy przed zameldowaniem nie potrzebuję pozwolenia na pobyt. Z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam.

BraveHeart napisał:
czy jeżeli wezmiemy ślub będę miał łatwiejszy dostęp do np. pozwolenia na pracę. Jakie dokumenty potrzebne są aby tam się zameldować. Jakie dokumenty są potrzebne aby wziąć ślub. Gdzie je zdobyć. Czy może mi ktoś opisać krok po kroku, jak gdzie, bo już mi opadają ręce. Aha i dodam jeszcze, że ona jest uczennicą/studentką na drugim roku, na profilu asystent weterynarza. Szkołę kończy w 2010 roku w sierpniu. Dopóki ona nie skończy się uczyć, ubezpieczenie pobierane jest z zarobków jej ojca. Jak będzie ze mną ? Czy sam będę musiał placić ubezpieczenie ? Przepraszam, że piszę nie składnie, ale to co mi się przypomni to dodaje. Jej rodzice mieszkają w domu, więc z meldunkiem nie będzie problemu, lecz czy przed zameldowaniem nie potrzebuję pozwolenia na pobyt. Z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam.

1.W dniu slubu (juz z aktem malzenstwa) mozesz isc do BafA i dostac pozwolenie na prace.
2. Dowod osobisty lub paszport
3. Najlepiej idz do Standesamt i powiedz, ze chcesz wziac slub z obywatelka Niemiec, dostaniesz liste niezbednych dokumentow, ale pamietaj ze niektore sa wazne tylko 3 mce od daty wydania ( to co bedziesz potrzebowal to akty urodzenia, wyrob sobie miedzynarodowy koszt taki sam jak polskiego a nie bedziesz musial tlumaczyc, zaswiadczenie o zdolnosci do podejmowania czynnosci prawnych)
3. Ubezpieczenie moze cie objac jako czlonka rodziny wystarczy zglosic sie z kopia aktu slubu do KK.
4. Pozwolenie na pobyt dostaniesz automatem okazujac akt slubu.

Fakt,i szczera prawda,co land to maja inne przepisy! Niby jedne Niemcy a "kazdy sobie panem"! Cos o tym wiem! I cholera czlowieka bierze! Latac trzeba od urzedu do urzedu!:mad:

Do slubu na terenie Niemiec nie wystarczy tylko akt urodzenia. Potrzebne jest jeszcze potwierdzenie zameldowania na pobyt staly na terenie Polski, zgoda na zawarcie malzenstwa na terenie Niemiec wydana przez Urzad Stanu Cywilnego w Polsce. Wszystkie te dokumenty musza byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego i potwierdzone tzw Apostille przez Ministerstwo Spraw zagranicznych . Wszystkie te dokumenty wazne sa 3 miesiace, po 3 miesiacach trzeba wszystko od nowa zalatwiac. Wiadomosc z wlasnego doswiadczenia

marian1 napisał:
[cytat:2tpbh5da]
Przykład.. powiedziano mi, że z socjalu dostaje sie kaske na umeblowanie mieszkania, a moja ciotka pojechała i niczego takiego nie dostała. Zaproponowano jej jakies skierowanie na wystawke socjalu gdzie moze sobie wybrac meble itp.
[/cytat:2tpbh5da]

Pieniądze na meble nie otrzymasz jedynie w niektórych landach dają adres do magazynu gdzie są używane meble oni wystawiają fakturę a socjal stempluje zgodę na tą sumę.
Jeżeli byś otrzymała pieniądze to tylko w formie pożyczki do zwrotu w ratach
Za kurs języka niemieckiego dopłacają tylko obywatelom którzy weszli w związek małżenski z obywatelem Niemiec

Dowiedzialam sie od znajomej, ze taki dodatek jest. Sama niedawno dostala 1500 euro na meble. Land Nordhein westafalen.

Mój mąż wynajął trzy pokojowe mieszkanie dla nas i naszej małej córeczki już pół roku temu. Przeprowadziłyśmy się tu ale ze względu na to, że urządzenie mieszkania trochę trwa większość czasu spędzamy w Polsce. Nie mamy mebli w pokoju dziecka. Mała śpi z nami. Brakuje nam też sporo innych rzeczy, m.in. do pokoju dzienniego, łazienki.Nie wiedzieliśmy wcześniej o takim dodatku i żeby zakupić meble kuchenne wzieliśmy mały kredyt. Czy istnieje jeszcze możliwość aby starać się o taki dodatek czy już za późno?

o ten dodatek "na meble ", mogą starać się tylko osoby które pobierają zasiłek socjalny ALGII

tez brałam kredyty na kuchnie itd,powoli się umeblujecie

Co to za zasiłek ALGII? My dostajemy Kindergeld na córke. Ciężko nam się umeblować bo studiuję i dużo pieniędzy na to idzie, na jeżdżenie tam i z powrotem no i na opłaty na szkołe a tylko mąż pracuje... w czerwcu skończę studia i pewnie będzie lepiej z pieniędzmi.

to jest zasiłek dla bezrobotnych albo o niskich dochodach,studenci nie maja prawa do tego zasiłku

Mam pytanie jestem zameldowana w Niemczech i tu przebywam. Pracuję na Mini job. Mąż ma założoną firmę jednoosobową w Polsce. Posiadamy druk A1 przetłumaczony na j. niemiecki który mówi ,że posiadamy ubezpieczenie ważne na kraje Uni europejskiej i kartę EKUZ. Mąż jest też zameldowany w niemczech
ale pracę wykonuje w Polsce i w Niemczech.
Pytanie moje dotyczy tego czy to ubezpieczenie które mamy opłacane w Polsce tzn. składki zdrowotne, rentowe i ubezpieczeniowe jest wystarczające . Wspomnę ,że jak mąż miał wypadek w niemczech to NFZ zapłaciła wszystko .

Powrót