Legalnie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Alicja1281
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja1281

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy po małżeństwie z obywatelem Niemiec będzie możliwość legalnej pracy w Niemczech i czy są jakieś warunki jakie trzeba spełnić aby takową podjąć?

[cytat:617n5htt]
Czy po małżeństwie z obywatelem Niemiec będzie możliwość legalnej pracy w Niemczech i czy są jakieś warunki jakie trzeba spełnić aby takową podjąć?
[/cytat:617n5htt]

Po małżeństwie z Niemcem należy ci się szkoła 6 miesięcy wiza do paszportu polskiego 3 lata
W tym czasie otrzymujesz 306e miesięcznie z bezrobocia jeżeli nie masz dziecka itd.:

[cytat="marian1"][cytat:2lar1j55]
[/cytat:2lar1j55]

Po małżeństwie z Niemcem należy ci się szkoła 6 miesięcy wiza do paszportu polskiego 3 lata
W tym czasie otrzymujesz 306e miesięcznie z bezrobocia jeżeli nie masz dziecka itd.:[/cytat]Szczerze to raczej bym pracować chciała niż na bezrobotnym siedzieć (i to najlepiej w zawodzie) więc czy będę miała taką możliwość zaraz po zamążpójściu?? Dzięki za odpowiedź

Będziesz miała meldunek w Niemczech wizę w paszporcie wiec możesz podjąć każdą prace gdy znajdziesz nie ma z tym problemu tylko chęci staraj się wszystkiego mieć ksero akt małżeństwa zameldowanie itd.;
pozdrawiam mario

to ja dodam od siebie, w 2004 wyszlam za Niemca i dostalam od razu pozwolenie na pobyt staly i prace, natomiast nie ma mowy o jakichkolwiek pieniadzach czy szkole :)
Wiem bo bylam z tymi pytaniami w sozialamt-cie i arbeitsamt-cie
Po wymianie dokuimentow i zmianie nazwiska w paszporcie nie musisz nosic ze soba dokumentow typu akt slubu czy meldunek, to wszystko w razie czego jest od razu do sparawdzenia

co prawda to stary temat ale moze sie komus przyda :)

[cytat:rsp1n9yk]
to ja dodam od siebie, w 2004 wyszlam za Niemca i dostalam od razu pozwolenie na pobyt staly i prace, natomiast nie ma mowy o jakichkolwiek pieniadzach czy szkole
[/cytat:rsp1n9yk]

Witam nie bajeruj… Kobieta która wychodzi za Niemca przysługuje na samym wstępie
304e miesięcznie i 6 miesięcy nauki języka niemieckiego .To nie załatwia socjal ----
Teraz wszystko załatwia się w Agentur für Arbeit (304e)
Na kurs języka niemieckiego 6 miesięcy wysyła wydział emigracyjny tam gdzie dają wizę.
Nie wprowadzaj w błąd……. Gdzie robiłaś zmiane nazwiska w polskim paszporcie???
pozdrawiam
.

Nie bajeruje, wiem co mi powiedzieli w sozial i arbeitamcie
Zmiany zrobilam w Polsce po klepnieciu przez nasz USC slubu

a ja dodam cos od siebie z własnego doświadczenia.. dostałam zasiłek, kindergeld i ani pracy ani kursu, moge isc na jakis tam kurs od nich ale on sie kończy egzaminem i jezeli go nie zdam to sa tam jakies konsekwencje.. (Gocha)

Każdy kurs kończy się egzaminem gdy będziesz starała się o obywatelstwo niemieckie będzie ci potrzebne że taki kurs zdałaś

Hej! Takie sa nowe zasady.. Chyba? Bo gdy ja dostawałam obywatelstwo nie było obowiazkiem przedstawienie papierku ze ukończyłam jakis kurs..
I dodam, że pięciu osób pytałam o różne sprawy zwiazane z obywatelstwem itp i każda mówi cos innego.. niewiem moze w różnych rejonach Niemiec są rózne zasady... jak człowiek sam nie pojedzie to sie nie dowie. Przykład.. powiedziano mi, że z socjalu dostaje sie kaske na umeblowanie mieszkania, a moja ciotka pojechała i niczego takiego nie dostała. Zaproponowano jej jakies skierowanie na wystawke socjalu gdzie moze sobie wybrac meble itp.
P.S. Wiecie coś może na temat strony sozpol.eu która proponuje pomoc w załatwianiu spraw urzędowych w Niemczech???

[cytat:2tpbh5da]
Przykład.. powiedziano mi, że z socjalu dostaje sie kaske na umeblowanie mieszkania, a moja ciotka pojechała i niczego takiego nie dostała. Zaproponowano jej jakies skierowanie na wystawke socjalu gdzie moze sobie wybrac meble itp.
[/cytat:2tpbh5da]

Pieniądze na meble nie otrzymasz jedynie w niektórych landach dają adres do magazynu gdzie są używane meble oni wystawiają fakturę a socjal stempluje zgodę na tą sumę.
Jeżeli byś otrzymała pieniądze to tylko w formie pożyczki do zwrotu w ratach
Za kurs języka niemieckiego dopłacają tylko obywatelom którzy weszli w związek małżenski z obywatelem Niemiec

[cytat:2bg5doem]
Np. Ja polka on polak z obywatelstwem?
[/cytat:2bg5doem]
Jedna osoba powinna posiadac obywatelstywo niemieckie

Witam. Ja mam wlasnie pytanie, powniewaz za pol roku bede sie zenil w niemczech z obywatelka RFN, chcialym sie zapytac czy rzeczywiscie cos mi przysluguje na poczatek (zasilek, kurs?), moja przyszla zona mieszka na stale w niemczech i pracuje na pol etatu. Pytam bo slyszalem ze jakies problemy mi beda robic z tym:/ wiec troche sie zmieszalem.

Z gory dziekuje za odp i za cierpliwosc;)

przysluguje? ehhhh
bedziesz mial mozliwosc legalnej pracy i ubezpieczenia socjalnego i zdrowotnego np w ramach ubezp. rodzinnego, do tego mozliwosc z korzystania z jezykowego kursu integracyjnego dla obcokrajowcow po preferencyjnej cenie ( 1€ / godz)
rowniez mozliwosc rejestracji w BafA jako bezrobotny lub poszukujacy pracy (jesli takowej nie znajdziesz sam) lub ewentualnie pomocy socjalnej ale to akurat tylko w przypadku gdybyscie z zona nie pracowali oboje.

to troche lipa, bo na poczatku bedzie musiala wszystko placic pracujaca zona ;/ no kurs to tam jeszcze obleci ale ubespieczenie ;/. a mozna jednoczesnie chodzic na kurs i do pracy? ze tak jeszcze zapytam.

wszystko znaczy co ? zdrowotne ubeZpieczenie rodzinne bedzie placone z pensji zony (skladka wzrosnie o kilka lub kilkanascie euro) socjalne jesli bedziesz zameldowany w BafA zaplaci za ciebie panstwo. na kurs i do pracy mozesz chodzic jednoczesnie, nie ma najmniejszego problemu

z meblami to jest prawda dostaje sie bon na meble do taniego sklepu,kiedys dawali pieniadze ,ale poniewaz ludzie zamias mebli jechali na wczasy ,wiec teraz bon dawaja pisze to na kazdej decyzji tylko ludzie nie czytaja i nie wiedza ze sami musza poprosic o wniosek na to bo Agentur für arbeit sami o tym nie powiadamiaja.A otym ,ze kobiecie po slubie z niemcem nalezy sie kurs i 306 zasilku to pierwsze slysze o takim czyms jak dlugo tu mieszkam.Przecierz malzenstwo maja wspolny dochod i jezeli im brakuje do sredniej krajowej 311 na osobe to maja wspolna doplate

kurcze, jak czlowiek z rana cos takiego poczyta to nawet kawy nie potrzeba :mad:
nie mylcie kilku pojec pomoc socjalna dla przesiedlencow ( Aussiedler) i dla obcokrajowcow bedacych w zwiazkach z niemcami ( Ausländer)
kazda z grup ma inne prawa i inna otrzyma pomoc na terenie brd

marian1 napisał:
[cytat:rsp1n9yk]
to ja dodam od siebie, w 2004 wyszlam za Niemca i dostalam od razu pozwolenie na pobyt staly i prace, natomiast nie ma mowy o jakichkolwiek pieniadzach czy szkole
[/cytat:rsp1n9yk]

Witam nie bajeruj… Kobieta która wychodzi za Niemca przysługuje na samym wstępie
304e miesięcznie i 6 miesięcy nauki języka niemieckiego .To nie załatwia socjal ----
Teraz wszystko załatwia się w Agentur für Arbeit (304e)
Na kurs języka niemieckiego 6 miesięcy wysyła wydział emigracyjny tam gdzie dają wizę.
Nie wprowadzaj w błąd……. Gdzie robiłaś zmiane nazwiska w polskim paszporcie???
pozdrawiam
.
sorrki ale wypisujesz glupstwa o jakich ty 304euro piszesz? o szkole tez mozesz zapomniec polowe trzeba za kurs zaplacic a jak jeden z malzonkow zarabia wtedy jest obliczany dochod dzielony na czlonkow rodziny i dostaniesz wielka k...e a nie 304 euro

Powrót