Legalność Grafiki

• Autor wątku Autor wątku Nourgab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nourgab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
Jako, ze jest to mój pierwszy post na tym forum, to proszę o wyrozumiałość.

Przeszukałem już podobne wątki, ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Otóż słyszałem, że jeżeli przerobi się 30% czyjejś grafiki/obrazku/rysunku, to można usunąć z niego stopkę świadczącą o autorze, lub też w ogóle jej tam nie dawać.

Przykładowo:

Mam grafikę przedstawiającą domek górski na tle gór i lasów.

Z obrazka wymazuje dom, wymazuje słońce, przerabiam kolorystykę obrazka (rozjaśniam, przyciemniam, zmieniam barwę kolejnych elementów itd.) dodaje coś od siebie itd. W efekcie otrzymuje obrazek przerobiony w np. 50%

Czy nadal muszę umieścić stopkę autora, lub uzyskać jego zgodę, na publikację mojego "dzieła" ?

Nie wiem na ile to prawda z tymi 30%, ale tak słyszałem już na kilku forach, i tutaj chciałbym się upewnić.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

nigdzie nie ma o tych 30 %

Trzeba odróżnić utwór z zapożyczeniami, opracowanie - gdzie potrzebna jest zgoda osoby uprawnionej, od utworu inspirowanego gdzie taka zgoda nie jest potrzebna. Jest jeszcze prawo cytatu, gdzie zgoda nie jest potrzebna ale info o autorze.

Podsumowując, jeśli czerpiesz materiały z czyjejś pracy to powinienes podać źródło, a w niektórych przypadkach wymagana jest nawet zgoda (w zależnośći od tego ile zaczerpnąłes).

Dobrze... jest więc grafika w grze. Ja zrobiłem screena z którego wyciąłem pewne fragmenty, a z nich poskładałem sobie swój obrazek. Teraz owy obrazek, chcę umieścić na swojej stronie.

Stopka na stronie wygląda tak:

Strona wykorzystuje elementy z gry XXX ®, © 1997-2001 Black Isle Studios.
XXX i Black Isle Studios są zarejestrowanymi znakami handlowymi Interplay.

Czy to wystarczy ?

Jeśli jest to na prawach cytatu albo utwór pierwotny stanowi jedynie inspiracje to wszystko jest w porządku. Gorzej jak będzie to uznawane za opracowanie albo utwór z zapożyczeniami, bo na to potrzebna jest zgoda. Nie ode mnie jednak zależy ocena tego.

Powrót