Legalność zapisu w regulaminie sklepu

• Autor wątku Autor wątku Zakupoholyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zakupoholyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Chciałbym zasięgnąć porady czy przedstawiony poniżej zapis jest zgodny z obowiązującym prawem

"W przypadku reklamacji dotyczących uprawnień z gwarancji, należy kontaktować się z serwisem producenta, wyszczególnionym w karcie gwarancyjnej."

Kwestia dotyczy wad sprzętu i udzielonego na nieg ogwarancji producenta., np. padł telewizor pod jakimś czasie użytkownia

Czy w okresie gwarancji Sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć sprzęt do siebie i rozwiązać cały proces wymiany we włąsnym zakresie?

Pozdrawiam

Gwarancja to świadczenie dobrowolne.
Producent tv w ogóle nie musi jej udzielać. To jest jego dobra wola. I stąd takie a nie inne zapisy w ogolnych warunkach.

Czy jest gwarancja na buty? W większości sklepów NIE MA.

Oczywiście, że jest. Jeżeli towar, w przykłądowym przypadku buty są felerne, tj. materiał z którego są zrobione źle znosi warunki atmosferyczne i się rozpada to jak najbardziej masz prawo zgłosić się z reklamacją, masz na to 2 lata ustawowo.

Sam miałem taki przypadek, kupiłęm buty w CCC dla dzieciaka, które rozpadły się po miesiącu (w zimie). Poszedłem z reklamacją, ale odrzucono mi ją, jak to stwierdzono - ze względu na nieprawidłowe użytkowanie i konserwację - co było bzdurą.

Podałem CCC do sądu, powołano biegłego, który stwierdził, że owe buty nie spełniają standardów względem innych podobnych produktów i powinny wytrzymać stanowczo dłużej niż miesiąć nawet przy nieprawidłowej konserwacji.

CCC przegrało i oddało pieniądze.

arturoooo napisał:
Czy jest gwarancja na buty? W większości sklepów NIE MA.
Zakupoholyk napisał:
Oczywiście, że jest. Jeżeli towar, w przykłądowym przypadku buty są felerne, tj. materiał z którego są zrobione źle znosi warunki atmosferyczne i się rozpada to jak najbardziej masz prawo zgłosić się z reklamacją, masz na to 2 lata ustawowo.
@Zakupoholyk
myli pan reklamację z gwarancją......:mad: A reklamowac można nie tylko na podstawie gwarancji - bo nie zawsze ona jest, jako że ma charakter dobrowolny.
arturoooo napisał słuszność - w większości sklepów nie ma gwarancji na buty.

Powrót