Legalny analog / nielegalny mp3

• Autor wątku Autor wątku noisia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noisia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Jestem Dj-em, gram z płyt winylowych. Czy posiadając płytę winylową, uprawnia mnie to do posiadania i słuchania pirackiej mp3, tego samego utworu który posiadam na płycie analogowej??

Do posiadania i słuchania dowolnego pliku muzycznego nie są potrzebne ani żadne uprawnienia, ani oryginał danego nagrania.
Wyjątkiem może być sytuacja gdy plik zawiera nagranie utworu jeszcze nierozpowszechnionego.

Ripper napisał:
Do posiadania i słuchania dowolnego pliku muzycznego nie są potrzebne ani żadne uprawnienia, ani oryginał danego nagrania.(...)

lol, to zdanie jest co najmniej niezrozumiałe, spróbuję sformułować moje pytanie inaczej:
Czy będąc posiadaczem oryginalnej płyty analogowej wykonawcy xxx z utworem yyy, daje mi pełne prawo do pobierania, przechowywania i słuchania pirackiej mp-trójki z utworem wykonawcy xxx z utworem yyy??

Ripper napisał:
(...)Wyjątkiem może być sytuacja gdy plik zawiera nagranie utworu jeszcze nierozpowszechnionego.

A to dziwne... bo są tak zwane dubplate-y, które są utworami jeszcze nierozpowszechnianymi, a które często spotyka się w setach, nie koniecznie samych wykonawców, lecz u osób które otrzymały dany dubplate od wykonawcy.

noisia napisał:
Czy będąc posiadaczem oryginalnej płyty analogowej wykonawcy xxx z utworem yyy, daje mi pełne prawo do pobierania, przechowywania i słuchania pirackiej mp-trójki z utworem wykonawcy xxx z utworem yyy??
Toi ja też spróbuję jasniej :)
Tak, masz takie prawo.
Masz prawo do pobierania, przechowywania i słuchania każdego utworu muzycznego, jaki znajdziesz na sieci. Bez względu na to czy posiadasz lub kiedykolwiek posiadałeś dany utwór w jakiejkolwiek innej formie (np. na płycie winylowej).
Polecam lekturę przyklejonego tematu o muzyce i filmach w sieci.

noisia napisał:
A to dziwne... bo są tak zwane dubplate-y, które są utworami jeszcze nierozpowszechnianymi, a które często spotyka się w setach, nie koniecznie samych wykonawców, lecz u osób które otrzymały dany dubplate od wykonawcy.
Skoro są nierozpowszechnione, to jak mogą znaleźć się gdziekolwiek poza "szufladą" twórcy? ;)
Skoro są dostarczane do określonych osób, to są rozpowszechnione właśnie w tej formie.

Co jest według ciebie niezrozumiałe w poście Rippera? Słuchać i posiadać sobie możesz cokolwiek (muzyka) bez konieczności posiadanie czegokolwiek w oryginale. NIe istniej pojęcie pirackiej mp3 w takim ujęciu jakim ty to sformułowałeś...

co do utworów nierozpowszechnionych sam sobie już odpowiedziałeś na to pytanie...

Inna sprawa to publiczne odtwarzanie takich utworów np. na dyskotekach czy uroczystościach.

Powrót