Legalny koncert - komu i ile zapłacić?

• Autor wątku Autor wątku jegomosc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jegomosc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

organizuje w swoim mieście koncert, od pewnego czasu dość znanych artystów. Chciałbym robić to w majestacie prawa. Lokal z którym współpracuje odprowadza podatek vat od biletów, a ostatnio poproszono mnie o "ogarniecie" calosci tematu jesli chodzi o legalnosc.

Zaiks rząda 8% wpływów z biletów albo 10% gaży artysty, w zależności od tego, która kwota jest większa. Czy to prawda?

Dla mnie to jakies nieporozumienie, przecież artysta otrzymuje zawartą w umowie, ustaloną kwotę pieniędzy. Dlaczego mam jeszcze płacić zaiks? Za co niby mam im płacić? W jakiej ustawie znajde informacje o tym obowiązku? Czy Zaiks może sobie wprowadzać opłaty od czego zechce w dowolnej wysokości?

O a to czemu ZAiKS czegoś żąda? Jeśli zespół gra swoją muzykę, zawierana jest z nimi umowa i wypłacane wynagrodzenie to nie widzę tutaj roli organizacji zbiorowego zarządzania bo twórca reprezentuje sam siebie. Chyba, że grają covery to sprawa jest otwarta.

zespół czy wykonawca gra swoje piosenki, a mimo to ZAIKS żąda pieniędzy. Czy jest jakaś podstawa prawne nakazująca mi płacenie?

Nie ma takiej podstawy w prawie autorskim. Przecież umowa jest podpisywana z twórcą i OZZy nie mają tu swojego udziału :/ Najlepiej zadzwonić do ZAiKS i zapytać po prostu o podstawę prawną, niech podadzą, wtedy zobaczymy.

Powrót