Legalny pobyt w Hiszpanii

• Autor wątku Autor wątku malolathc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malolathc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, otóż moje pytanie brzmi następująco, jak Hiszpania stoi z wiekiem samodzielności? Mianowicie chciałbym jechać do pracy w Hiszpanii (16 lat) lecz planuje zostać tam na dłuższy czas pod okiem znajomego który jest pełnoletni lecz niestety nie posiada do mnie praw opiekuńczych. W Polsce nadal się uczę a w Hiszpanii od lat 16 edukacja nie jest obowiązkowa, wiec jak się pewnie domyślacie nie mam zamiaru jej kontynuować. To co chce wiedzieć to : czy mogę przebywać w Hiszpanii bez rodzica lecz ze znajomym, czy odpowiadam prawnie za siebie ? czy jest możliwość eksmitowania mnie z kraju ?

PS: proszę o wystawianie odp. takich jak np: młodzieńcze daj sobie spokój skończ szkole, po co się bierzesz za prace itp ponieważ jest to moja prywatna sprawa i chce wiedzieć tylko to o co zapytałem.

Pełnoletność osiąga sie w wieku 18 lat.Prawdą jest,że istnieje obowiązek nauki do 16 lat i od tego wieku możesz byc zatrudniony, ale tez z pewnymi ograniczeniami.
Przebywac możesz, nikt ci tego nie zabroni, ale w sytuacji,kiedy to sie wyda, możesz zostac umieszczony w osrodku dla nieletnich bądź rodzice bedą musieli po Ciebie przyjechać.Nie masz pełnych praw obywatelskich, nie możesz kupić alkoholu....
I też pomyśl o obowiązku nauki w Polsce.Jesteś Polakiem i masz taki obowiązek.Zaczną się wezwania do sądu rodzinnego .
Tak że tak jak napisaleś w PS.
Adios

Powrót