Legalny pobyt w UK

• Autor wątku Autor wątku magdalapa86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalapa86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam bylam dzisiaj w Citizen Advice i Pan ktory prowadzi porady oznajmil mi ze jezeli jestem teraz osoba niepracujaca zaznacze ze mam corke 7 miesieczna i wlasnie skonczylo mi się macierzynskie a nie mam slubu ze swoim partnerem to jestem nie legalnie w Uk bo nie posiadam statusu worker.Nie moglam wrocic do pracy ze wzgledu na dziecko.Nie wiem co o tym myslec czy to prawda czy jakies bzdury co o tym myślicie pozdrawiam

Jasne, że bzdury, coś musiałaś go źle zrozuieć, przecież jesteś obywatelką UE. Mam koleżankę , która ma taką sytuację jak ty, nie ma ślubu i zajmuje się dziećmi, nie pracuje , mieszka w Irlandii i wszystko jest ok.

To, ze Polska jest w Unii, nie znaczy, ze kazdy pobyt Polaka w innym kraju unijnym jest legalny. To jest mit, ktory nie ma nic wspolnego z prawem unijnym, bo to przyznaje prawo tzw. swobodnego osiedlania tylko nastepujacym grupom osob (oraz ich rodzinom):
- pracownikom najemnym z umowa o prace
- osobom prowadzacym dzialalnosc gospodarcza
- emerytom, posiadajacym wystarczajaca emeryture do pobytu w innym kraju
- studentom posiadajacym stypendium lub srodki wlasne na studia w innym kraju unijnym
oraz
- innym osobom, ktore posiadaja wystarczajace wlasne srodki finansowe na pobyt w innym kraju bez koniecznosci korzystania z pomocy socjalnej panstwa pobytu.

Kto nie spelnia tych warunkow, wcale nie przebywa legalnie.

Wyjatek: osoby, ktore przebywaly legalnie w danym kraju przez minimum 5 lat i uzyskaly prawo stalego pobytu, wbrew obiegowym opiniom przyjazd przed kilkoma miesiacami nie daje zadnego prawa prawdziwego stalego pobytu.

Teoretycznie OP moze sie zalapac do ostatnie grupy wymienionej powyzej jesli jej chlopak jest jej sponsorem.

Legalnie przebywają na Wyspach osoby wymienione przez Pogodniaka i ich partnerzy. A zakładamy że partner pytającej ma źródło dochodu ;) Żaden chłopak ani sponsor nie występuje w tej historii :D

majka51 napisał:
Legalnie przebywają na Wyspach osoby wymienione przez Pogodniaka i ich partnerzy. A zakładamy że partner pytającej ma źródło dochodu ;) Żaden chłopak ani sponsor nie występuje w tej historii :D
partner to nie chlopak? Moze i masz racje to moze byc dziewczyna.

Pomiędzy słowami partner a chłopak jest spora różnica znaczeniowa, i w języku polskim i angielskim. A Anglicy nie rozróżniają partnerów będących mężami od partnerów niebędących mężami - czyli pan z CABu opowiadał bzdury, o to wlaśnie pytała pytająca ;)

majka51 napisał:
Pomiędzy słowami partner a chłopak jest spora różnica znaczeniowa, i w języku polskim i angielskim. A Anglicy nie rozróżniają partnerów będących mężami od partnerów niebędących mężami - czyli pan z CABu opowiadał bzdury, o to wlaśnie pytała pytająca ;)
jak bys tego nie nazywala czy chlopak czy partner dla imigracyjnych bez papierka ze zwiazek partnereki zostal zawarty nic to nie da, nikt go nie bedzie bral pod uwage. Zreszta OP nie ma zadnego klopotu, jesli zaaplikuje o zasilki dla ktorych jej status ma znaczenie to jej poprostu ich nie przyznaja, dopoki siedzi w domu cicho nikt jej z tad nie bedzie nigdzie odsylal.

Pogodniak napisał:
(...) przyznaje prawo tzw. swobodnego osiedlania tylko nastepujacym grupom osob (oraz ich rodzinom):
- pracownikom najemnym z umowa o prace
- osobom prowadzacym dzialalnosc gospodarcza
- emerytom, posiadajacym wystarczajaca emeryture do pobytu w innym kraju
- studentom posiadajacym stypendium lub srodki wlasne na studia w innym kraju unijnym
oraz
- innym osobom, ktore posiadaja wystarczajace wlasne srodki finansowe na pobyt w innym kraju bez koniecznosci korzystania z pomocy socjalnej panstwa pobytu.

Kto nie spelnia tych warunkow, wcale nie przebywa legalnie.

Wyjatek: osoby, ktore przebywaly legalnie w danym kraju przez minimum 5 lat i uzyskaly prawo stalego pobytu, wbrew obiegowym opiniom przyjazd przed kilkoma miesiacami nie daje zadnego prawa prawdziwego stalego pobytu.

majka51 napisał:
Legalnie przebywają na Wyspach osoby wymienione przez Pogodniaka i ich partnerzy. A zakładamy że partner pytającej ma źródło dochodu ;)

Dokładnie tak.

Zakładamy dalej ;)

Magda, dziecko i jego ojciec mieszkają razem , prowadzą wspólne gospodarstwo domowe, tworzą więc rodzinę.

Ojciec dziecka pracuje i nie korzystają z pomocy socjalnej.

A ‘partner’ is defined as:
- the applicant’s civil partner;
- the applicant’s fiancé(e) or proposed civil partner; or
- a person who has been living together with the applicant in a relationship akin to a marriage.

Partner Magdy jest tzw. partnerem życiowym.
W takiej sytuacji nie ma warunku posiadania „papierka” legalizującego związek, ponieważ bez trudu - w razie takiej potrzeby - są w stanie udowodnić, że żyją jak małżeństwo.

Tak więc Magda i jej dziecko, jako rodzina osoby, która spełnia warunki legalnego pobytu, też przebywają legalnie w Anglii.

Powrót