Legitymacja szkolna- czy jest obowiązkowa

• Autor wątku Autor wątku kamilmaszczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilmaszczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, mam następujące pytanie.
Czy posiadanie przez dziecka uczęszczającego do szkoły podstawowej legitymacji szkolnej jest obowiązkowe.
Wiem że wiąże się to z możliwością korzystania z wielu ulg, ale czy jeżeli rodzic nie chce aby jego dziecko korzystało z tego typu przywilejów to czy dziecko musi posiadać legitymację szkolną.
Na czyj wniosek jest ona wyrabiana?
Czy na wniosek rodzica?
Czy szkoła ma obowiązek wyrobienia uczniowi legitymacji szkolnej?

Ostatnia edycja:
W regulaminie nie ma nic na ten temat.

Nie nie musi. Legitymacja szkolna jest wyrabiania obligatoryjnie dla każdego dziecka.
ale... nie rozumiem w czym problem.

Ktoś próbuje wmówić i udowodnić że uczeń musi mieć legitymację szkolną i że jej wyrobienie jest obowiązkiem rodziców.
Czy jest na to jakiś przepis prawny?

Wyrobienie legitymacji jest obowiązkiem szkoły.

Widzę, że wszędzie Pana pełno, Panie Markiz :D Wynika z prawa oświatowego, a ponieważ nie to jest meritum sprawy, nie ma sensu tego drążyć.

PS Nadal czekam na odpowiedź, co ma reprezentowanie małoletniego przed sądem przez rodzica/opiekuna do przestępstw popełnionych przez tegoż rodzica/opiekuna na szkodę małoletniego.

M a x napisał:
Wynika z prawa oświatowego, a ponieważ nie to jest meritum sprawy, nie ma sensu tego drążyć.
jest co drążyć - proszę podać konkretną podstawę prawną...

Po co? Nie jest to meritum sprawy. Nie znam prawa oświatowego na pamięć i nie będę przeszukiwał iluś tam aktów prawnych, aby zaspokoić Pańską ciekawość, Panie Markiz.

Może za to Pan poda jakieś przepisy, które uzasadniałyby sugerowanie, że rodzic może bezkarnie popełniać przestępstwa na szkodę małoletniego oraz nazywanie dochodzenia sprawiedliwości "bzdurami".

M a x napisał:
Nie znam prawa oświatowego na pamięć i nie będę przeszukiwał iluś tam aktów prawnych, aby zaspokoić Pańską ciekawość, Panie Markiz.
nie moją tylko założyciela tematu bo to on pytał czy jego dziecko musi mieć legitymację... a twoja odpowiedź że musi i fakt iż nie jesteś w stanie podać żadnego przepisu który by potwierdzał takie twierdzenie jest "laniem wody"...

M a x napisał:
Może za to Pan poda jakieś przepisy, które uzasadniałyby sugerowanie, że rodzic może bezkarnie popełniać przestępstwa na szkodę małoletniego oraz nazywanie dochodzenia sprawiedliwości "bzdurami".
nigdy nic takiego nie twierdziłem -więc proszę mi nie wmawiać czegoś czego nie napisałem...
w związku z powyższym nie będę się do tego ustosunkowywał...

Moja odpowiedź jest taka, że szkoła musi wyrobić legitymację dziecku, a nie, że dziecko musi posiadać legitymację.

Markiz32 napisał:
nigdy nic takiego nie twierdziłem -więc proszę mi nie wmawiać czegoś czego nie napisałem...
w związku z powyższym nie będę się do tego ustosunkowywał...

Czyżby? Odświeżę Panu pamięć.

Markiz32 napisał:
jedna wielka bzdura...! poczytaj sobie kto w sądzie reprezentuje małoletniego ...a dopiero później wypisuj "rewelacje."... bo na chwilę obecną tylko wprowadzasz w błąd czytających...

Chodziło o przestępstwo popełnione przez matkę na szkodę małoletniego poprzez przywłaszczenie rzeczy, które były majątkiem małoletniego i nie były objęte zarządem. Oświeci mnie Pan w końcu, co ma kwestia reprezentowania przed sądem małoletniego do postępowania karnego, które powinno zostać wszczęte na wniosek drugiego przedstawiciela ustawowego małoletniego?

M a x napisał:
Moja odpowiedź jest taka, że szkoła musi wyrobić legitymację dziecku, a nie, że dziecko musi posiadać legitymację.
no to podaj autorowi tematu konkretny przepis z którego wynika że szkoła ma taki obowiązek...

M a x napisał:
Chodziło o przestępstwo popełnione przez matkę na szkodę małoletniego poprzez przywłaszczenie rzeczy, które były majątkiem małoletniego i nie były objęte zarządem. Oświeci mnie Pan w końcu, co ma kwestia reprezentowania przed sądem małoletniego do postępowania karnego, które powinno zostać wszczęte na wniosek drugiego przedstawiciela ustawowego małoletniego?
no właśnie i dalej nie rozumiesz.... ale dobrze ,że problem cię jeszcze absorbuje...może w końcu sięgniesz do przepisów ,a nie będziesz czekał aż ci ktoś poda je na tacy...

w sprawie autora tego tematu też jesteś zbyt leniwy aby poczytać przepisy i wskazać konkretny artykuł potwierdzający twoje zdanie...

no to podaj autorowi tematu konkretny przepis z którego wynika że szkoła ma taki obowiązek...

Ja pozwolę sobie podać.

Przepis prawny:
Rozporządzenie Ministra Edukacji narodowej z dnia 28 maja 2010 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych

§ 24. 1. Uczeń przyjęty do szkoły otrzymuje legitymację szkolną. Ważność legitymacji szkolnej potwierdza się w kolejnym roku szkolnym przez umieszczenie daty ważności i pieczęci urzędowej szkoły.

o i o to właśnie chodziło... aczkolwiek chciałem aby to Max się trochę wysilił.. ;)

M a x napisał:
... Nie znam prawa oświatowego na pamięć i nie będę przeszukiwał iluś tam aktów prawnych, aby zaspokoić Pańską ciekawość, Panie Markiz. ...
Wypowiadając się na Forum należy pamiętać, że motywem głównym jest prawo, nie pogaduszki sąsiedzkie. Podparcie swojej wypowiedzi przepisem prawnym jest czynnością oczywistą i nie służy zaspokojeniu ciekawości konkretnego Użytkownika ale ogółu czytającego to Forum.

LeszsekS napisał:
Wypowiadając się na Forum należy pamiętać, że motywem głównym jest prawo, nie pogaduszki sąsiedzkie. Podparcie swojej wypowiedzi przepisem prawnym jest czynnością oczywistą i nie służy zaspokojeniu ciekawości konkretnego Użytkownika ale ogółu czytającego to Forum.

Nie będę podawał przepisów prawnych na poparcie tez, które nie dotyczą meritum dyskusji. Mogę się z tej tezy wycofać, chociaż jest słuszna, jak udowodnił już thebest.

Bardzo chciałbym natomiast poznać przyczyny, dla których jestem chamsko obrażany i pomawiany o pisanie bzdur przez niejakiego Markiza32 Prosiłem go o podstawy prawne jego twierdzeń co najmniej 10 razy, ale jego jak widać zasady nie dotyczą i może pisać bzdury do woli, bez podania jakiegokolwiek uzasadnienia.

Markiz32 napisał:
no właśnie i dalej nie rozumiesz.... ale dobrze ,że problem cię jeszcze absorbuje...może w końcu sięgniesz do przepisów ,a nie będziesz czekał aż ci ktoś poda je na tacy...

Więc OŚWIEĆ mnie, bardzo Cię proszę. Chyba jako użytkownik forum też mam prawo zadawać pytania, a nie tylko odpowiadać?

Ostatnia edycja:
Może się włączę w dyskusję bo ją zacząłem.
MAX - odpuść - poruszałeś inne wątki w żaden sposób nie powiązany z tematem - stąd pewnie ostrzeżenie.

Co do tematu to w rozporządzeniu widnieje zapis że uczeń przyjęty do szkoły otrzymuje legitymację szkolną.
A co jeśli takiej legitymacji nie otrzymał? - tu o to przede wszystkim chodzi
Czy jest ona obowiązkowa? - bo niektórzy próbują wmówić że tak i to jest obowiązkiem rodziców o nią wystąpić

Jak pisałem wcześniej, co Markiz oczywiście kontestował:

M a x napisał:
Wyrobienie legitymacji jest obowiązkiem szkoły.

To szkoła ma wydać legitymację i to na niej spoczywa ten obowiązek.

Co do tematu to w rozporządzeniu widnieje zapis że uczeń przyjęty do szkoły otrzymuje legitymację szkolną.
A co jeśli takiej legitymacji nie otrzymał?

To osoba odpowiedzialna za wydanie tej legitymacji powinna ponieść odpowiedzialność służbową, a legitymacja powinna zostać wydana.

Czy jest ona obowiązkowa? - bo niektórzy próbują wmówić że tak i to jest obowiązkiem rodziców o nią wystąpić

W jakim sensie obowiązkowa? Jest tak, że szkoła ma obowiązek wydać legitymację każdemu uczniowi, który został przyjęty do szkoły.

Powrót