legitymacja ubezpieczeniowa dla dziecka

• Autor wątku Autor wątku martita302
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martita302

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam nietypową sytuację. Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym, wcześniej pracowałam w firmie zarejestrowanej w Warszawie. Po porodzie straciłam zupełny kontakt z moimi pracodawcami. Od półtora roku próbuję wyegzekwować rodzinną legitymację ubezpieczeniową dla mojego dziecka. Niestety bez rezultatu. Czy mogę w jakis sposób naciskać pracodawcę o wydanie takiej legitymacji bądź jakiegokolwiek zaświadczenia że moej dziecko jest ubezpieczone ? Bardzo dziękuję za podpowiedzi co z tym fantem dalej zrobić.

legitymacji od tego roku już nie ma
dziecko zostało zgłoszone u pracodawcy do ubezpieczenia jako członek rodziny?

Wiem, że legitymacji już nie ma. Tylko czy w obecnej sytuacji powinnam dostać jakiś druk potwierdzający zgłoszenie moje dziecka do ubezpieczenia?
Nie wiem czy dziecko zostało wogóle zgłoszone, z niechętnej odpowiedzi mojego pracodowacy wynika że, " procedury się przeciągają". A ja przed każdą wizytą w przychodni czy u lekarza specjalisty mam dusze na ramieniu, czy tym razem przyjma moje dziecko.

" procedury się przeciągają".
Pracodawca opowiada bzdury. Te "procedury" to wypełnienie prostego zgłoszenia na druku ZUS ZCNA - czas wypełnienia 1 minuta, oraz dostarczenie go do ZUS (elektronicznie, listem poleconym, lub osobiście). Kserokopię tego zgłoszenia pracodawca ma dać pracownikowi. To wszystko.

Czyli jednym słowem, powinnam sie upominać o kserokopię zgłoszenia dziecka.
Tylko co jeśli takiego dokumentu nie otrzymam ( znająć mojego pracodawcę ).
A jak wyglądałaby sytuacja ubezpieczenia synka przez męża? Czy tu też muszę liczyć na mojego pracodawcę, czy moge to załatwić sama ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Mąż może zgłosić syna do ubezpieczenia poprzez swój zakład pracy. Bez problemu.

A co jeśli pracodawca nie jest łaskaw udzielić mi nawet informacji czy moje dziecko jest ubezpieczone? Czy moge go jakoś " postraszyć". Chodzi mi tylko o to, żebym dostała informację czy moje dziecko jest zgłoszone i ewentualnie jakiś papier na to. Brakuje mi juz pomysłów. Do zusu też dzwoniłam ale nie są w stanie mi podać inf przez telefon. A podróż ponad 400km żeby się tego dowiedzieć nie usmiecha mi się, choć w ostateczności chyba będę musiała sie pofatygować.
Jeszcze raz z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

A co stoi na przeszkodzie aby mąż zgłosił? To najprostsze rozwiązanie.

martita302 napisał:
Do zusu też dzwoniłam ale nie są w stanie mi podać inf przez telefon. A podróż ponad 400km żeby się tego dowiedzieć nie usmiecha mi się, choć w ostateczności chyba będę musiała sie pofatygować.
Skoro nie mogą powiedzieć przez telefon, to niech prześlą odpowiedź pisemną.

Poza tym ustawowo podstawową opieką zdrowotną są objęte wszystkie dzieci do lat 18.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie. Mój syn jest juz ubezpieczony przez mojego męża. Jak się okazało, mój szanowny pracodawca wcale nie zgłosił dziecka do ubezpiecznia. Rewelacja, prawda ?
Czy cos mu za to grozi?

Powrót