A
auroris
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 91
Witam serdecznie. Mam takie oto pytanie: dlaczego, przy zgłoszeniu się obywatela do Komendy Policji celem sprawdzenia punktów karnych i ewentualnego otrzymania zaświadczenia o ich ilości bądź braku, legitymuje się obywatela i sprawdza "całościowo" w policyjnej bazie danych ?
Konkretnie chodzi mi o wskazanie przepisu, który nakłada na Policję taki obowiązek, tj. podstawę prawną i faktyczną takiego sprawdzenia.
Według mnie, policjant sprawdzający żądany zakres danych winien sprawdzić dane zgłaszającego się w Centralnej Ewidencji Kierowców i kierowców naruszających przepisy dla otrzymania wyniku typu np: zbiera punkty karne, usunięty z systemu punktowego itp.
Dlaczego zatem sprawdza się każdego "jak leci" i na jakiej podstawie ?
Konkretnie chodzi mi o wskazanie przepisu, który nakłada na Policję taki obowiązek, tj. podstawę prawną i faktyczną takiego sprawdzenia.
Według mnie, policjant sprawdzający żądany zakres danych winien sprawdzić dane zgłaszającego się w Centralnej Ewidencji Kierowców i kierowców naruszających przepisy dla otrzymania wyniku typu np: zbiera punkty karne, usunięty z systemu punktowego itp.
Dlaczego zatem sprawdza się każdego "jak leci" i na jakiej podstawie ?