Legitymowanie oraz robienie zdjęć uczniom

• Autor wątku Autor wątku doska2525
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

doska2525

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Moje technikum wprowadziło zakaz wychodzenia poza teren szkoły. Dodatkowo zatrudnili osobę spoza pracowników szkoły, która robi zdjęcia uczniom oraz żąda ich imienia i nazwiska, gdy wyjdą poza bramę :o
Proszę o wyjaśnienie, czy legitymowanie uczniów, oraz robienie im zdjęć bez zgody, jest legalne? Zdjęcia nie są publicznie udostępniane, tak samo dane.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. :)

Oczywiście, że legalne. Obowiązkiem szkoły jest zapewnienie ci bezpieczeństwa w trakcie zajęć, w tym dopilnowania, abyś znajdował się w szkole i jej samowolnie nie opuszczał. Zakładam, że jesteś niepełnoletni

W pełni to rozumiem, szkoła jak najbardziej ma prawo do zakazu wychodzenia. Chodzi mi natomiast, o sam fakt, że robią mi zdjęcia bez zgody, nawet przed/po zajęciach! W tym jest dla mnie problem. Jestem pełnoletnia.

Nie, nie jest to legalne. Szkoła nie ma prawa do wprowadzenia zakazu wychodzenia wobec pełnoletnich uczniów (art. 52 Konstytucji), a Ty nie masz obowiązku podawać swoich danych obcej osobie.
Robienie zdjęć jest legalne, nie wolno ich tylko publikować w sieci.

doska2525 napisał:
... że robią mi zdjęcia bez zgody, ...
Robienie zdjęć nie wymaga niczyjej zgody. Temat omawiany tutaj do bólu, poszukaj, poczytaj.

kxox napisał:
Nie, nie jest to legalne. Szkoła nie ma prawa do wprowadzenia zakazu wychodzenia wobec pełnoletnich uczniów (art. 52 Konstytucji), a Ty nie masz obowiązku podawać swoich danych obcej osobie.
Robienie zdjęć jest legalne, nie wolno ich tylko publikować w sieci.

Oczywiście, że może. Obowiązek nauki trwa do 18 roku życia. Po tym czasie pomiedzy tobą a szkołą jest zawarta zwykła umowa. Szkoła może zakazać wychodzenia ze szkoły w trakcie trwania zajęć chociażby ze względu na zaburzanie ciągłości pracy i wewnętrznego porządku, a jako konsekwencje złamania takiego regulaminu może cie ze szkoły wywalić. Tak samo jak samowolne opuszenie zakładu pracy może skutkować zwolnieniem dyscyplinarnym i w żaden sposób to nie łamie art 52 Konstutucji. Na siłe nikt w szkole cie nie przetrzymuje.

Ostatnia edycja:
Problem w tym, że w bardzo wielu szkołach uczniowie pełnoletni są siłą przetrzymywani w szkołach, np. woźny nie wypuszcza ich na przerwach na dwór.
Lovor napisał:
Po tym czasie pomiedzy tobą a szkołą jest zawarta zwykła umowa.
Ciekawe, ja po ukończeniu 18 lat nie podpisywałem żadnej umowy, choć uczyłem się dalej.

Oczywiście, dyrektor może skreślić ucznia za wychodzenie podczas zajęć (ale nie przerw!), bo jest to po prostu nieusprawiedliwiona nieobecność. Ale nie ma prawa fizycznie kogoś przetrzymywać w budynku ani żądać podawania obcym osobom imienia i nazwiska.

Jest jeszcze regulamin szkoły, który może Cię do tego zobowiązywać - pełnoletniość nie zwalnia z jego przestrzegania + jest jeszcze odpowiedzialność dyrektora za uczniów wynikająca z ustawy Prawo oświatowe i Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach oraz art. 6 Karty Nauczyciela.

Ostatnia edycja:
Prawo oświatowe jest skonstruowane tak, że niestety prawa osoby pełnoletniej są ograniczane. Nie możesz często również podpisywać wielu dokumentów czy też usprawiedliwiać godzin.

LeszsekS napisał:
Robienie zdjęć nie wymaga niczyjej zgody. Temat omawiany tutaj do bólu, poszukaj, poczytaj.

Ten żałosny komentarz z mojego ostrzeżenia mogłeś dla siebie zostawić. U mnie posty się scaliły, nie wiedziałem jak odpowiedzieć każdemu w jednym poście. Ja ci polecam trochę więcej nauki ETYKI bycia moderatorem. Niekażdy korzysta z forum na tyle aby czytać regulamin, co myślałem, że jest zrozumiałe;) zwłaszcza dla moderatora, więc polecam trochę więcej wyrozumiałości wobec użytkowników

To samo tyczy się odpowiedzi na powyższe pytanie, zero konkretów.

JANEKS5487 napisał:
Prawo oświatowe jest skonstruowane tak, że niestety prawa osoby pełnoletniej są ograniczane. Nie możesz często również podpisywać wielu dokumentów czy też usprawiedliwiać godzin.
Czytałeś w ogóle to Prawo oświatowe? Chyba raczej nie. A propos rzekomej niemożności usprawiedliwiania nieobecności przez osoby pełnoletnie, przeczytaj sobie art. 99.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót