Legitymowanie przy płatności kartą z podpisem.

• Autor wątku Autor wątku pankarol89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pankarol89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam pytanie dotyczące legitymowania klientów przy płatności kartą. Otóż pracuję w sklepie i często zdarza się (jak wszędzie z resztą), że klienci płaca kartą weryfikując ją podpisem. Jako sprzedawca mam prawo żądać okazania dowodu osobistego lub innego dokumentu tożsamości w celu ustalenia zgodności właściciela karty z płacącym tą kartą? Od jednych słyszałem, że owszem, ponieważ za sprzedaż złodziejowi karty bez czynności opisanych wyżej mogę zostać posądzony jak współudział w kradzieży, ale także, że nie mam takiego prawa i jedyne co mogę zrobić to porównać podpis z karty z tym wykonanym na paragonie przez kupującego, ale przecież złodziej po dokonaniu kradzieży może zapoznać się z podpisem na karcie i go podrobić? Proszę o pomoc!

Tak, sklep jest uprawniony do weryfikacji danych klienta posługującego się kartą płatniczą (zgodność właściciela karty z użytkownikiem).

Bardzo często spotykam się z taką praktyką i nigdy nie widziałem w tym problemu - wręcz zaletę, bo czasem uda się coś wyłapać.

Zna ktoś artykuły lub paragrafy to potwierdzające? Ja osobiście też uważam to za dobre rozwiązanie, lecz jedna z klientek mojego sklepu była wielce oburzona gdy poprosiłem ją o dowód tożsamości.

Ustawa o elektronicznych instrumentach płatniczych:

Art. 9

Odmowa przyjęcia zapłaty przez akceptanta, o której mowa w art. 8 ust. l pkt 4, może nastąpić w szczególności w przypadku:

nieważności elektronicznego instrumentu płatniczego,
zastrzeżenia elektronicznego instrumentu płatniczego,
niezgodności podpisu na elektronicznym instrumencie płatniczym z podpisem na dokumencie obciążeniowym,
odmowy okazania dokumentu stwierdzającego tożsamość przez posiadacza lub użytkownika w przypadku określonym w art. 10 ust. l, albo stwierdzenia posługiwania się elektronicznym instrumentem płatniczym przez osobę nieuprawnioną,
niemożności uzyskania akceptacji dokonania operacji.

Art. 10

Akceptant może żądać, aby posiadacz elektronicznego instrumentu płatniczego lub użytkownik karty płatniczej okazał dokument stwierdzający tożsamość, w razie uzasadnionych wątpliwości co do jego tożsamości.
Akceptant może zatrzymać elektroniczny instrument płatniczy, o ile przewiduje to umowa, o której mowa w art. 8 ust. l, w przypadku:
nieważności elektronicznego instrumentu płatniczego,
zastrzeżenia elektronicznego instrumentu płatniczego,
niezgodności podpisu na elektronicznym instrumencie płatniczym z podpisem na dokumencie obciążeniowym,
posługiwania się elektronicznym instrumentem płatniczym przez osobę nieuprawnioną,
otrzymania polecenia zatrzymania elektronicznego instrumentu płatniczego od agenta rozliczeniowego.
Akceptant jest obowiązany do zachowania procedur bezpieczeństwa określonych w umowie, o której mowa w art. 8 ust. l, a w szczególności do nieudostępniania danych o posiadaczu lub użytkowniku osobom nieuprawnionym oraz do niedopuszczenia do nieprawidłowego użycia lub do skopiowania elektronicznego instrumentu płatniczego.

Akceptant to przedsiębiorca przyjmujący płatności kartą.

Powyższe powinno uciszyć "krzykliwych" klientów.

Pozdrawiam :)

Ustawa o elektronicznych instrumentach płatniczych.
2) akceptant - przedsiębiorcę, który zawarł z agentem rozliczeniowym umowę o przyjmowanie zapłaty przy użyciu elektronicznych instrumentów płatniczych;
Art. 9. Odmowa przyjęcia zapłaty przez akceptanta, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 4, może nastąpić w szczególności w przypadku:
1) nieważności elektronicznego instrumentu płatniczego;
2) zastrzeżenia elektronicznego instrumentu płatniczego;
3) niezgodności podpisu na elektronicznym instrumencie płatniczym z podpisem na dokumencie obciążeniowym;
4) odmowy okazania dokumentu stwierdzającego tożsamość przez posiadacza lub użytkownika w przypadku określonym w art. 10 ust. 1, albo stwierdzenia posługiwania się elektronicznym instrumentem płatniczym przez osobę nieuprawnioną;
5) niemożności uzyskania akceptacji dokonania operacji.

Art. 10. 1. Akceptant może żądać, aby posiadacz elektronicznego instrumentu płatniczego lub użytkownik karty płatniczej okazał dokument stwierdzający tożsamość w razie uzasadnionych wątpliwości co do jego tożsamości.

2. Akceptant może zatrzymać elektroniczny instrument płatniczy, o ile przewiduje to umowa, o której mowa w art. 8 ust. 1, w przypadku:
1) nieważności elektronicznego instrumentu płatniczego;
2) zastrzeżenia elektronicznego instrumentu płatniczego;
3) niezgodności podpisu na elektronicznym instrumencie płatniczym z podpisem na dokumencie obciążeniowym;
4) posługiwania się elektronicznym instrumentem płatniczym przez osobę nieuprawnioną;
5) otrzymania polecenia zatrzymania elektronicznego instrumentu płatniczego od agenta rozliczeniowego.
3. Akceptant jest obowiązany do zachowania procedur bezpieczeństwa określonych w umowie, o której mowa w art. 8 ust. 1, a w szczególności do nieudostępniania danych o posiadaczu lub użytkowniku osobom nieuprawnionym oraz do niedopuszczenia do nieprawidłowego użycia lub do skopiowania elektronicznego instrumentu płatniczego.
Art. 8. 1. Umowa pomiędzy agentem rozliczeniowym a akceptantem o przyjmowanie zapłaty przy użyciu elektronicznych instrumentów płatniczych powinna określać w szczególności:
1) rodzaje elektronicznych instrumentów płatniczych, przy użyciu których można dokonywać operacji u akceptanta;
2) stosowane procedury, w tym procedury bezpieczeństwa, oraz obowiązki akceptanta w związku z dokonywaniem operacji;
3) termin i sposób zapłaty przez agenta rozliczeniowego akceptantowi;
4) przyczyny odmowy przez akceptanta przyjęcia zapłaty przy użyciu elektronicznego instrumentu płatniczego.
2. Agent rozliczeniowy odpowiada wobec akceptanta za uznanie jego rachunku kwotą wynikającą z operacji na zasadach i w terminach określonych w umowie, o której mowa w ust. 1.

Wielkie dzięki, temat można zamknąć. Pozdrawiam.

Powrót