Leihfirma i meldunek w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Marek8787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek8787

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam wszytskich

Od 2 tygodni pracuje w Niemczech tj od 20.08.2016 r przez Niemieckiego pośrednika przez ''LeihFirme'' (nie Polskiego) i zastanawiam się jak to jest z:
-z meldunkiem
-z klasą podatkową.

Z tego co już wycztałem na forum to aby dostać I klase podatkową, a nie IV trzeba się najpierw zameldować, a potem z papierami pójść do URZĘDU FINANSOWEGO, aby uzyskać I klasę podatkową, przy czym wcześniej już pracowałem w Niemczech i już wtedy uzyskałem I klasę podatkowa wraz z numerem i indetyfikatorem podatkowym dla urzędu.

Czy moja Leihfirma nie powinna zrobić tego za mnie???
Moja poprzednia Polska firma pośrednicząca, podała mi wszytskiego dokumenty na tacy. Tutaj dostałem tylko umowę o pracę i nic więcej.

Witaj.

Przy zawieraniu umowy powinieneś podać Twojemu nowemu pracodawcy numer podatkowy, informując również o swojej klasie podatkowej. Jeżeli posiadasz ten numer na papierze to dostarcz go do firmy. Numer ten przyznawany jest jednorazowo na całe życie. Powinieneś być rozliczany według Twojej klasy już od pierwszej wypłaty.

Pozdrawiam.

Jeśli zaś nie jesteś zameldowany w De, to mozesz zostać rozliczony według 6 klasy, jeśli nie masz w urzędu finansowego potwierdzenia nadania klasy 1.
To nie pracodawca Cię rozlicza według klasy, tylko Urzad Finansowy pobiera sobie sam wysokość zaliczki od Twojej wypłaty na podstawie tego, co masz od owego urzedu przyznane.
Najlepiej zgłos się do urzędu finansowego i podaj swój nr podatkowy, to powiedzą Ci, jak będziesz rozliczany.

Powrót