Lekarz rodzinny a zwolnienie z maseczki

• Autor wątku Autor wątku krzygo5@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzygo5@wp.pl

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Witam miałem ok 5 lat temu operacje neurochirurgiczna w mózgu. Kontroli neurochirurgicznej obecnie juz nie mam. Tzn mam ale za 5 lat. Czy lekarz rodzinny może wystawić zaświadczenie o przeciwskazaniach do noszenia maseczki czy tylko specjalista moze takowe zaświadczenie wystawic? Z góry dziękuję

krzygo5@wp.pl napisał:
miałem ok 5 lat temu operacje neurochirurgiczna w mózgu. .... Czy lekarz rodzinny może wystawić zaświadczenie o przeciwskazaniach do noszenia maseczki
A jest jakieś rzeczywiste przeciwwskazanie ?

Mniejsza podaz tlenu, wieksza co2 co za tym idzie po jakims czasie w masce zawroty glowy i czy lekarz rodzinny formalnie ma kompetencje wystawic takie zaswiadczenie

Ostatnia edycja:
a)
całościowych zaburzeń rozwoju, zaburzeń psychicznych, niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim
,
Tylko powyższe jest podstawą do zwolnienia z zakrywania nosa oraz ust. Zakładaj przyłbicę.

Ok rozumiem a czy formalnie lekarz rodzinny moze wystawiac takie zwolnienia czy tylko specjalista

Przepis tego nie reguluje. Natomiast możliwe, że takowe zaświadczenie od lekarza rodzinnego zostanie zakwestionowane. Lekarz rodzinny nie jest specjalistą w zakresie wspomnianych zaburzeń. Sprawa może trafić do Sądu.

Czy lekarz - po otrzymaniu uzasadnień medycznych - może odmówić?
Są przecież inne schorzenia, typu: fobie, operacje chirurgiczne w uzębieniu etc., na których noszenie maseczki wpływa bardzo negatywnie. Nie podaję tutaj opis medycznego i konsekwencji - dlaczego tylko te wymienione a inne nie co to reguluje?

Pozwolę sobie na odpowiedź.
Mój znajomy otrzymał takie zaświadczenie z powodu innych problemów medycznych, więc się da.

maksio93 napisał:
Mój znajomy otrzymał takie zaświadczenie z powodu innych problemów medycznych, więc się da
Tylko takie zaświadczenie jest tyle warte, co napisane przez panią ze sklepu spożywczego, czyli praktycznie nic.

Myślę, że w całej tej sytuacji należy zwrócić uwagę na jeden istotny fakt. Jeśli ktoś ma zaświadczenie zwalniajace z obowiązku zakrywania nosa i ust to kogo takie zaświadczenie zainteresuje? Policjantów, strażników miejskich i może jeszcze jakieś inne służby, które kontrolują przestrzeganie reżimu sanitarnego. Funkcjonariusze tych służb nie są lekarzami i nie są od tego by negować to co lekarz napisał. Ani nie mają wiedzy ani kompetencji by to podważać. Więc ja jestem przekonany, że w takiej sytuacji każde zaświadczenie wystawione przez lekarza się obroni.

gringo9 napisał:
Więc ja jestem przekonany, że w takiej sytuacji każde zaświadczenie wystawione przez lekarza się obroni.
Zatem masz błędne i to bardzo, przekonanie. Wykaz zaburzeń jest katalogiem zamkniętym.
gringo9 napisał:
Funkcjonariusze tych służb nie są lekarzami i nie są od tego by negować to co lekarz napisał. Ani nie mają wiedzy ani kompetencji by to podważać
Nie trzeba być lekarzem, wystarczy potrafić czytać, to chyba potrafi dziecko po drugiej klasie podstawowej :)
6. W przypadku, o którym mowa w ust. 3 pkt 3, jest wymagane przedstawienie, na żądanie Policji, straży gminnej,
Straży Granicznej w lotniczych przejściach granicznych, a na obszarze kolejowym, w pociągach oraz w pomieszczeniach
przeznaczonych do obsługi podróżnych korzystających z transportu kolejowego na dworcach kolejowych również na żądanie straży ochrony kolei, zaświadczenia lekarskiego lub innego dokumentu potwierdzającego całościowe zaburzenia rozwoju, zaburzenia psychiczne, niepełnosprawność intelektualną w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim...
Do tego, w razie wątpliwości zawsze można skierować wniosek o ukaranie do Sądu, ten orzeknie w przedmiotowej sprawie.

Warto tutaj wspomnieć, iż zaburzeniami psychicznymi są:
"zaburzenia lękowe, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, zaburzenia psychotyczne, zaburzenia afektywne, część zaburzeń psychosomatycznych, zaburzenia neurorozwojowe, zaburzenia psychiczne organiczne, zaburzenia osobowości, zaburzenia związane z uzależnieniami, niektóre dewiacje seksualne"
i wiele więcej.
Fobia i stany somatyzującę również mogą być takimi zaburzeniami, które uniemożliwają zakrywanie ust i nosa.

Powrót