Lekcje w szkole przed godziną 8:00

• Autor wątku Autor wątku blondkarol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blondkarol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam w swojej szkole dziwny problem.
Otóż z braku wolnych godzin lekcyjnych dyrekcja zarządziła jedną z lekcji mojej klasy na godzinę 7:15.
Wychowawczyni prewencyjnie przestrzegła, że opuszczanie tej porannej lekcji może grozić nie klasyfikowaniem na koniec roku.
W związku z powyższym moje pytanie brzmi: czy godziny, w których można prowadzić lekcje są w jakiś sposób prawnie regulowane?
Jeżeli tak to prosiłbym o stosowny odnośnik do takowego zapisku, bądź cytat, na którym mógłbym opierać rozmowę z dyrekcją.

P.S.

Nie chodzi o to, że jestem leniem i nie chce mi się wstawać o godzinę wcześniej :D Mieszkam daleko od szkoły, a wychodzenie z domu o 6:00 i godzinna podróż przez Warszawę (szczególnie zimą) nie jest niczym przyjemnym.
Poza tym dyrekcja robi, co chce, więc warto byłoby ją trochę utemperować :lol:

Nie wiem czy gdzieś są stosowne regulaminy ,ale moja córka cały rok w gimnazjum jeździła na 7.20.
Dodam,iż w tym gimnazjum było wielu uczniów dojeżdżających (mieszkających poza miastem).

Ostatnia edycja:
w wielu szkołach zajęcia zaczynają się PRZED godz. 8, nie jest to nic nadzwyczajnego...

Stosowny przepis ( a raczej zapis) powinieneś znaleźć w Statucie szkoły. Moim zdaniem Szkoła publiczna powinna rozpoczynać zajęcia obowiązkowe od godziny 8.00, a kończyć o 16.00. W przypadku, gdy ilość uczniów przyjętych do Szkoły powoduje brak możliwości zorganizowania zajęć "na jedną zmianę" Dyrektor zobowiązany jest wystąpić do Organu prowadzącego o zgodę na wprowadzenie dwuzmianowości ( a zapis ten znaleźć się powinien w Statucie Szkoły). Jeśli takiego zapisu nie znajdziesz, skieruj zapytanie do Dyrekcji lub organu prowadzącego, na jakiej podstawie i kto zatwierdził taką, a nie inną organizację roku szkolnego. Po otrzymaniu odpowiedzi, możesz za pośrednictwem strony internetowej skierować pytanie do odpowiedniego Kuratora, czy taki stan rzeczy jest zgodny z prawem.

Powrót