lepsza argumentacja zwolnienia warunkowego

• Autor wątku Autor wątku m29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

m29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
mam pytanie....?
Powiedzcie co robić, mąż od 2 miesięcy jest w zk za stare sprawy, dwa razy mu odroczyli a teraz musiał się stawić.
Wokanda za dwa miesiąca, i właściwie nie wiem czy dobrze robię, mamy dwoje dzieci ja studiuje, ale jak mąz poszedł do więzienia to musiałam iść też do pracy, chociaż mam problemy z kręgosłupem i zaświadczenie od lekarza że na razie nie powinnam podejmować pracy. Jak sie teraz tak zastanawiam, to może to że pracuje uczę się to nie jest dla sądu najlepsza argumentacja, może lepiej siedzieć w domu( nie zarabiać) może wtedy szybciej by go wypuścili, co wy o tym sądzicie.?

Witaj z tego co się orjętuję to o zwolnienie warunkowe można starać się po 6 miesiącach,ale mogę się mylić.

Okoliczności rodzinne nie są przesłanką do warunkowego zwolnienia.

[cytat="marika39"]Okoliczności rodzinne nie są przesłanką do warunkowego zwolnienia.[/cytat]
Nasza pani kurator była innego zdania :what:
Mówiła coś o tym, że to że ja jestem po operacji, nie pracuję, wychowuje nasze dziecko, prócz tego jest zobowiązanie alimentacyjne wobec dwójki dzieci z poprzedniego związku - to są przesłanki ku temu, by T. warunkowo opuścił zk.

Z jednej strony - lepiej byś była w domu.
Z drugiej - dołączę do pytania Moniaczka.

[cytat:2kup2l1p]
Nie spotkałam się jeszcze z sytuacją, kiedy sąd bierze pod uwagę stan zdrowia żony
[/cytat:2kup2l1p]
Krzyska młodszej siory facet miał uchylony areszt i czekał na wolności na wyrok własnie ze wzgledu na sytuacje w domu(ona w ciąży bez środków do życia, zobowiązanie alimentacyjne wobec 2 dziecka)

z woakandy puszczają równiez na te okoliczności jak również na prognze kryminalstyczną(czy jakos tak :ooo: ) skazanego, myśle dżudi że przydało by sie jeszcze zaświadczenie że podejmie prace :)

Moim zdaniem problemy zdrowotne żony skazanego moga być ewentualnie argumentem na przerwę w karze, a nie na warunkowe przedterminowe zwolnienie.

A ja się zastanawiam jak to możliwe żeby warunkowe zwolnienie przysługiwało po 4 miesiącach???

Skazany musi odsiedzieć conajmniej 6 miesięcy.

Chyba że m29 pomyliła odroczenie z przerwą w karze a skazany odsiedział wcześniej 2 miesiące.

Mąz 7 lat temu odbył 5 miesięcy z kary 1,8 miesięcy, teraz ma wokandę po 4 miesiącach.......chyba nic nie pomyliłam.
Chciałam się was poradzić, jakie są przesłanki do zwolnienia warunkowego.
Przed zk mąż pracował, teraz też ma zagwarantowaną pracę, jest w zk 300km od domu, nie mamy możliwości odwiedzenia go, starszy syna zaczął mieć problemy w szkole, czy o tym wszystkim powinnam napisać w prośbie o zwolnienie, czy to wogóle jest jakaś argumentacja. Czy lepszą argumentacją jest to że mąz jest jedynym żywicielem rodziny.
Nie wiem naprawde co powinna zawierać taka prośba, dodam że w zk mąż nie pracuje.
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

m29 pisz w temacie, do którego podałam Ci link. Tam Ci odpowiem, żeby już nie zaśmiecać forum.

[cytat="m29"]Chciałam się was poradzić, jakie są przesłanki do zwolnienia warunkowego.[/cytat]

Dla warunkowego przedterminowego zwolnienia - zgodnie z art. 77 k.k. - znaczenie mają:
- postawa skazanego
- warunki i właściwości osobiste skazanego
- sposób życia przed popełnieniem przestępstwa
- okoliczności popełnienia przestępstwa
- zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary
które muszą łącznie prowadzić do wniosku, że skazany mimo nie odbycia kary w całości będzie przestrzegał porządku prawnego a w szczególności nie popełni przestępstwa.

[cytat:13zkz63z]Przed zk mąż pracował, teraz też ma zagwarantowaną pracę[/cytat:13zkz63z]

To działa na korzyść.

[cytat:13zkz63z] Czy lepszą argumentacją jest to że mąz jest jedynym żywicielem rodziny.[/cytat:13zkz63z]

To być może zostanie wzięte pod uwagę w ramach warunków i właściwości osobistych skazanego.

We wniosku, który powinien złożyć skazany lub jego obrońca, kurator lub dyrektor ZK należy wykazać, że są przesłanki formalne do ubiegania się o zwolnienie (np. odbycie odpowiedniej części kary) oraz merytoryczne wśród których istotniejsze niż to że skazany jest jedynym żywicielem może być to jak się sprawuje podczas odbywania kary (nagrody i ulgi, kary dyscyplinarne, uczestnictwo w subkulturze itp.) jaki czyn popełnił, jak zachowywał się i jaką opinię miał przed osadzeniem, czy ma na wolności podstawy do normalnego funkcjonowania (praca, rodzina, etc.). Biorąc to wszystko pod uwagę Sąd ocenia, czy można ufać, że ten człowiek będzie zachowywał się na wolności przyzwoicie, czy raczej są sygnały że nadal będzie sprawiał kłopoty.

o.k dzięki- decyzia sądu to jednak wielka niewiadoma

Trzeba pamiętać że warunkowe przedterminowe zwolnienie z reszty kary jest wyjątkiem od zasady odbywania kary w całości i dlatego jest fakultatywne, czyli Sąd nie ma obowiązku udzielić "warunku" nawet jeśłi spełnione są wszystkie pozytywne przesłanki o których pisałem wyżej.

Czasem skazany dostaje odmowę przy pierwszym wniosku m.in. po to aby Sąd mógł zaobserwować jak będzie się zachowywał po takiej negatywnej dla niego decyzji.

[cytat:3qjzcg5p]
myśle dżudi że przydało by sie jeszcze zaświadczenie że podejmie prace
[/cytat:3qjzcg5p]

Asiu - jest oczywiście.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót