Leroy Merlin - reklamacja drzwi wejściowych

• Autor wątku Autor wątku Jask2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jask2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.
W wymienionym w tytule sklepie zakupiłem drzwi wejściowe wraz z transportem. Poprosiłem też o montaż. Po dwóch dniach zgłosił się montażysta (z firmy zewnętrznej) i zamontował drzwi. Po zamontowaniu okazało się, że drzwi są uszkodzone, uderzone od dołu i skrzywione. Złożyłem reklamację w LM, którą odrzucono powołując się na punkt mówiący, że stan drzwi należy sprawdzić przed montażem. Od montażysty otrzymałem osobną fakturę na montaż.
Czy odmowa LR jest zasadna? To sklep skierował do mnie montażystę i do niego powinno należeć sprawdzenie stanu drzwi. Od kogo mam dochodzić swoich praw? Czy jest sens walczyć ze sklepem? Jeśli tak, jaka jest procedura?

Kupiłem w sumie 5 par drzwi z transportem. Miałem przy odbiorze rozpakowywać wszystkie i oglądać? Nie ma takiego wymogu. Drzwi maja zostać sprawdzone przed montażem. Montował je fachowiec przysłany przez sklep.

Rzeczywiście ciężko z punktu widzenia dowodowego. W razie ewentualnego sporu sądowego należy pamiętać o art. 6 KC

Przepis prawny:
Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Czy wada, krzywizna drzwi mogłaby być widoczna w chwili rozpakowania i oceny organoleptycznej (wzrokowej) ? Czy jedynie dopiero po zamontowaniu wadę fizyczną można było stwierdzić ?

montażysta ma sprawdzić stan drzwi ? to nowość

Można było reklamować jeszcze po odbiorze ale przed podpisaniem montażu. Wówczas reklamacja kierowana byłaby do sprzedającego usługę montażu czyli nadal do LM.

Uszkodzenie nie musiało powstać przed odbiorem. Mogło powstać podczas montażu.

Uporządkujmy. Kupiłem drzwi z transportem i montażem. Transportował sklep i montował człowiek przysłany przez sklep. Uważam, że sklep powinien odpowiadać za całość. Załóżmy, że montaż odbywałby się w domku, np. kilkanaście par drzwi. Przyjeżdża ekipa do montażu - 8 ludzi i biorą się do pracy na kilku frontach. Jak ja mam dopilnować, sprawdzić, czy wszystko jest OK? To chore jakieś.

Reklamacja już została odrzucona:

"Reklamacja została uznana za niezasadną ze względu na punkt 5
warunków gwarancji. Zgodnie z punktem 5, wady jawne takie jak
wgniecenia powinny być zgłaszane przed zamontowaniem drzwi".

Pytanie tylko jest takie. Skoro sklep przysyła montażystę, on rozpakowuje drzwi i montuje?

Ostatnia edycja:
Czyli nie mam szans w starciu z LM??
:mad:

Tak, odebrałem drzwi i podpisałem fakturę na nie.

Ok. Poddaję się. Wysyłam dokumenty do PIH, niech oni negocjują. Na pewno nie będę szedł do sądu.

Czy podpisałeś odbiór prac związanych z montażem?

Pracowałem wiele lat w firmie montującej okna, drzwi i rolety. Tam szanowało się klienta. Jeśli zamawiał towar z montażem, odbiór był robiony PO montażu i wtedy zgłaszane były ewentualne reklamacje. A Leroy Merlin ma klienta głęboko w d....

nie rozumiesz kompletnie nic.

podpisałeś odbiór drzwi , nie sprawdzałeś trudno.
w sądzie nie masz szans.

Wobec tego odnotuj na dokumencie zastrzeżenia.
Zażądaj spisania protokołu szkody.

Powrót